Ύμνοι του διεθνούς Τύπου για την ιστορική ομιλία Ομπάμα στην Αθήνα
Στα πρωτοσέλιδα όλου του Ευρωπαϊκού Τύπου βρίσκεται η ιστορική ομιλία του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, η οποία προκάλεσε αίσθηση στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τις μεγαλύτερες εφημερίδες να έχουν εγκωμιαστικά σχόλια.
«Ο κόσμος, νομίζω, δεν εκτιμά πλήρως τις τεράστιες θυσίες που εσείς, οι Έλληνες πολίτες, κάνατε. Με έχουν ενημερώσει και είμαι υπερήφανος για όλα όσα έκανε η κυβέρνησή μου για να προσπαθήσει να υποστηρίξει την Ελλάδα σε αυτές τις προσπάθειες», είναι η φράση που παραθέτει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα «Τhe Guardian».
Μάλιστα η Βρετανική εφημερίδα, στάθηκε ιδιαίτερα και στα σχόλια του Προέδρου των ΗΠΑ για την παγκοσμιοποίηση και την αξία της Δημοκρατίας, ενώ φιλοξενεί και μια δήλωση του Νίκου Παππά.
«Ήταν απίστευτα. Δεν του έχουν δοθεί τα κατάλληλα εύσημα για το ρόλο που έπαιξε στη σωτηρία της Ελλάδας [σ.σ. κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του καλοκαιριού 2015]… Εκείνος και ο Τζάκ Λιου ήταν στα τηλέφωνα όλη την ώρα στο απόγειο της κρίσης» φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα ο κ. Παππάς.
Την ίδια ώρα, η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι η αποχαιρετιστήρια περιοδεία του Ομπάμα στην Ευρώπη επιδιώκει αφενός να διασφαλίσει την πολιτική του κληρονομιά και αφετέρου να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για την εκλογή-έκπληξη του Ντόναλντ Τραμπ.
«Για πολλούς, τουλάχιστον στη Ελλάδα, υπάρχει ανησυχία για το τι μπορεί να φέρει η μετά-Ομπάμα εποχή. Αλλά την Τετάρτη, ο ηγέτης του ελεύθερου κόσμου ήταν αποφασισμένος να ολοκληρώσει την επίσκεψή του στην Αθήνα σε αισιόδοξη νότα, επικροτώντας αυτούς που –όπως και οι ιδρυτές της δημοκρατίας- επέλεξαν την ελπίδα και όχι το φόβο» τονίζει η εφημερίδα.
Με τίτλο «Η Αμερικανική Δημοκρατία είναι μεγαλύτερη από έναν άνθρωπο» η εφημερίδα New York Times, στέκεται ιδιαίτερα στις προειδοποιήσεις του Μπαράκ Ομπάμα για τον διχασμό και την άνοδο του εθνικισμού. Μάλιστα, σχολιάζει ότι μετά από μια εβδομάδα ήπιων δηλώσεων για τον Τραμπ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται να αλλάζει τακτική.
Γερμανικός Τύπος: Παθιασμένος έπαινος για την δημοκρατία
«Ο Ομπάμα επαινεί τη ‘φλόγα της δημοκρατίας'», γράφει στον πρωτοσέλιδο τίτλο της η Suddeutsche Zeitung, συνοδεύοντας το άρθρο με μια φωτογραφία του Ομπάμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, «ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος επιχειρεί στην Αθήνα να απαλλάξει τους ανθρώπους από τον φόβο απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ», λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τη δέσμευσή τους προς το ΝΑΤΟ και προειδοποιώντας τους Ευρωπαίους για τον κίνδυνο ενίσχυσης του εθνικισμού.
«Ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ειδικά από τον τόπο γέννησης της δημοκρατίας για τον κίνδυνο κατάρρευσής της», γράφει η SZ και συμπληρώνει: «Μόλις άφησε πίσω του μια χώρα που από την ημέρα των εκλογών βρίσκεται σε έναν βαθύ κοινωνικό πόλεμο και η κατάστασή της ωθεί στην απόγνωση εκείνο το τμήμα του κόσμου που ονομάζεται δυτικό ή δημοκρατικό».
Σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα, η Tageszeitung του Βερολίνου αναφέρεται στην ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα για τη δημοκρατία «στους πρόποδες της Ακρόπολης», με την οποία «αποχαιρετά την Ευρώπη και τον Λευκό Οίκο». Η εφημερίδα επιλέγει τον τίτλο «Ο μαύρος Περικλής», επιχειρώντας έναν παραλληλισμό της ομιλίας του απερχόμενου προέδρου για τις δημοκρατικές αξίες με την ιστορική αγόρευση του Περικλή στην Πνύκα κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. «Ένας παθιασμένος έπαινος για την αρχαία Πόλη και τη δημοκρατία ως μορφή κρατικής οργάνωσης» γράφει η TAZ. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, εκτιμάται ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα μεταφέρει το ζήτημα του χρέους στο Βερολίνο αλλά με «αμφίβολη επιτυχία».
«Το ευρωπαϊκό ταξίδι του Μπαράκ Ομπάμα στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα ήταν κάτι σαν γύρος του θριάμβου. Το σχέδιο ήταν να ξεκινήσει από την Αθήνα, την γενέτειρα της δημοκρατίας, και να διεκδικήσει μια θέση ανάμεσα στην πολιτική γενεαλογία που ξεκίνησε στην Ελλάδα πριν από 2.500 χρόνια. Ο Λευκός Οίκος είχε βρει ακόμη και το τέλειο σημείο για να πραγματοποιήσει την τελευταία μεγάλη ομιλία του σε ξένο έδαφος –την Πνύκα, το σημείο όπου οι αρχαίοι Αθηναίοι συγκεντρώνονταν για να συζητήσουν και να κυβερνήσουν. Τα πράγματα, όμως, δεν πήγαν όπως τα είχαν υπολογίσει» γράφει το Αμερικανικό Περιοδικό TIME, και συνεχίζει: «Ακριβώς μια εβδομάδα πριν από την άφιξη του Ομπάμα στην Αθήνα στις 15 Νοεμβρίου, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ανάγκασε τον πρόεδρο να ξανασκεφτεί την Ευρωπαϊκή του ατζέντα. Αντί να πανηγυρίσει για την συνέχεια του έργου του που θα υποσχόταν μια νίκη Κλίντον, ο Ομπάμα αναγκάστηκε να διαβεβαιώσει τον κόσμο και ιδιαίτερα τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ότι η Αμερικανική δημοκρατία δεν θα αλλάξει υπό τον Πρόεδρο Τραμπ».
Τι αναφέρει ο γαλλικός Τύπος
Στην Αθήνα, «για μια τελευταία πνοή έμπνευσης, ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέφθηκε σήμερα την Ακρόπολη, αλλάζοντας το κοστούμι για ένα σακάκι και γυαλιά ηλίου», γράφει το γαλλικό περιοδικό Nouvel Observateur. «Για την εκφώνηση μιας, από τις τελευταίες μεγάλες ομιλίες του ως πρόεδρος, ο Μ. Ομπάμα επέλεξε το λίκνο της Δημοκρατίας, που όπως ο ίδιος είπε “είναι πηγή των ιδεωδών και των αξιών που συνέβαλαν στο κτίσιμο της Αμερικής”».
«Στην Αθήνα, ο Ομπάμα αναφέρθηκε στην άνοδο του λαϊκισμού», τιτλοφορεί το περιοδικό Paris Match.
Την δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέφθηκε την Ακρόπολη, πριν από την ομιλία - παρακαταθήκη για την Δημοκρατία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «μπρος στην ανάπτυξη μιας λαϊκιστικής ρητορικής, δεξιά και αριστερά και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ο απερχόμενος πρόεδρος σκοπεύει να ασχοληθεί με τα συναισθήματα στέρησης και απογοήτευσης που την τρέφουν και καλεί στο να μην υποκύψουμε σε έναν «άψυχο καπιταλισμό».
«Από την Ελλάδα ο Ομπάμα προειδοποιεί την Ευρώπη κατά των εθνικισμών» αναφέρει το περιοδικό L’ Express.
Και σε αυτό το δημοσίευμα τονίζονται τα λόγια Ομπάμα σε σχέση με την Ελλάδα «λίκνο της δημοκρατίας», καθώς και το ότι η χώρα έδωσε το παράδειγμα στην κρίση του προσφυγικού, όταν ένα εκατομμύριο άτομα, κυρίως από τη Συρία και το Ιράκ, κατέκλυσαν το έδαφος της από το 2015, και περισσότεροι από 60.000 παραμένουν ακόμη.
«Θέλω να ευχαριστήσω δημοσίως τον ελληνικό λαό, ο οποίος επέδειξε μια εξαιρετική συμπόνια» είναι τα λόγια Ομπάμα.
«Ο Ομπάμα επιχειρεί να καθησυχάσει τους εταίρους του σχετικά με τις προθέσεις του μελλοντικού Αμερικανού προέδρου» τονίζει η οικονομική Les echos.