Έντονη ανησυχία της Ευρώπης για την ασφάλεια των εργαζομένων στα hotspots των ελληνικών νησιών
«Φωτιές», προκαλώντας παράλληλα ντόμινο αντιδράσεων και εξελίξεων, άναψαν οι δηλώσεις του Βέλγου υφυπουργού Μετανάστευσης Tέο Φράνκεν περί απόσυρσης των εμπειρογνώμων που έχουν σταλεί στα ελληνικά νησιά για να βοηθήσουν στην καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων, με το αιτιολογικό ότι κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα – Ποια η θέση της Κομισιόν.
Όπως σημειώνει μάλιστα η βελγική εφημερίδα «La Libre Belgique», οι δηλώσεις του Φράνκεν υποδεικνύουν μία επιθυμία σκλήρυνσης πολιτικής και θέληση για επιστροφή στον κανονισμό του Δουβλίνου.
Η εφημερίδα σημειώνει πως οι δηλώσεις του τις τελευταίες εβδομάδες υποδεικνύουν μία προσπάθεια να καταστήσει αυστηρότερες τις προϋποθέσεις χορήγησης του καθεστώτος του πρόσφυγα και να αποθαρρύνει τους μελλοντικούς υποψήφιους για την απόκτηση νόμιμης άδειας παραμονής στο Βέλγιο.
Προκειμένου να το επιτύχει αυτό, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο Φράνκεν προτείνει την επέκταση της λίστας των ασφαλών τρίτων χωρών, ούτως ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτήν η Τυνησία, το Μαρόκο, η Αλγερία, η Μολδαβία, η Σενεγάλη και το Μπενίν, και την επιστροφή στον κανονισμό του Δουβλίνου, γεγονός που θα οδηγούσε συχνά τους μετανάστες πίσω στην Ελλάδα και την Ιταλία.
Τα μέτρα αυτά έρχονται να προστεθούν σε εκείνα που έχουν ήδη ληφθεί πρόσφατα, όπως είναι η υποχρέωση υπογραφής διακήρυξης σεβασμού, εκ μέρους των νεοαφιχθέντων, των νόμων, των υποχρεώσεων και των ελευθεριών του βελγικού κράτους, η παράταση της διάρκειας κράτησης των παράνομων μεταναστών σε κλειστά κέντρα και η αύξηση του κόστους της διαδικασίας υποβολής αίτησης για τη χορήγηση άδειας παραμονής.
Παράλληλα, λίγες ώρες έτσι μετά την εκτόνωση των σοβαρών επεισοδίων στο hotspot της Χίου, η εκπρόσωπος Τύπου για θέματα μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό δήλωσε πως η Επιτροπή είναι «ενήμερη για τη κατάσταση της ασφάλειας στα ελληνικά νησιά και τους πιθανούς κίνδυνους», αλλά και πως ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει «επανειλημμένα επικοινωνήσει με τις ελληνικές Αρχές για το θέμα της ασφάλειας του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO)».
Για το ζήτημα της ασφάλειας στα νησιά, ο Επίτροπος Αβραμόπουλος είχε στείλει, μάλιστα, και επιστολή στο Γιάννη Μουζαλα στις 4 Νοεμβρίου τονίζοντας πως τα κράτη μέλη της ΕΕ χρειάζονται εγγυήσεις για την προστασία και την ασφάλεια του προσωπικού που στέλνουν, πιέζοντας για «άμεση βελτίωση των συνθηκών» και απαραίτητες «διασφαλίσεις». Μια ημέρα, δε, πριν την επιστολή του Επίτροπου, ο εκτελεστικός διευθυντής της EASO είχε συνάντηση με τον Υπουργό Μετανάστευσης, επαναλαμβάνοντας τις ανησυχίες του για την ασφάλεια στα νησιά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της Μπερτό, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση ασφαλείας στα hotspots των ελληνικών νησιών, κυρίως σε ό,τι αφορά τους απεσταλμένους εμπειρογνώμονες που εργάζονται σε αυτά.
Σύμφωνα πάντα με την Μπερτό υπάρχει συνεχής επικοινωνία των ευρωπαϊκών θεσμών με τις ελληνικές αρχές ως προς αυτό το ζήτημα, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, η οποία στο πλαίσιο αυτό έχει λάβει μια σειρά μέτρων τα οποία περιλαμβάνουν επιπλέον προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό ασφαλείας. Σε ό,τι αφορά στο επιπλέον ειδικό προσωπικό υποστήριξης που έχει ζητηθεί να αποσταλεί στα ελληνικά νησιά από τα υπόλοιπα κράτη μέλη, η κ. Μπερτό ανέφερε πως η κατάσταση «βελτιώνεται» καθώς πλέον υπολείπεται η μεταφορά 44 εμπειρογνωμόνων σε σχέση με 57 την προηγούμενη εβδομάδα.
Τέλος, αναφορικά με τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στη Χίο, σημείωσε πως η Επιτροπή «παρακολουθεί στενά την κατάσταση». «H ασφάλεια στα hotspots αποτελεί αρμοδιότητα των εθνικών αρχών, ωστόσο εργαζόμαστε από κοινού για τη βελτίωση της κατάστασης», υπογράμμισε η κ. Μπερτό, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε από την πλευρά του πως στόχος της Επιτροπής είναι «κανένα από τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής να μην αφεθεί μόνο του στη διαχείριση της κρίσης».
«Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα διαμαρτύρονται γιατί οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους»
Την ίδια ώρα, την αντίθεσή τους στην απόφαση ανάκλησης των Βέλγων εμπειρογνωμόνων από τα ελληνικά νησιά εκφράζουν οι «Γιατροί του Κόσμου» σε σχετική ανακοίνωσή τους, κατηγορώντας ευθέως τον υφυπουργό Μετανάστευσης του Βελγίου Τεο Φράνκεν, στον οποίο ανήκει η ευθύνη της απόφασης.
Σε δηλώσεις του προς τον Τύπο ο διευθυντής της οργάνωσης Πιερ Βερμπίρεν χαρακτηρίζει την απόφαση «εντελώς παράδοξη» καθώς, όπως αναφέρει, «από τη μια μεριά ο Φράνκεν ζητά την επίσπευση των διαδικασιών ασύλου και από την άλλη αποσύρει τους ειδικούς, κάτι που θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις και θα χειροτερέψει την κατάσταση για όλους».
«Εάν υπάρχουν προβλήματα στην Ελλάδα και οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται, αυτό οφείλεται και στο ότι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους πετώντας την καυτή πατάτα στην Ελλάδα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα προσπαθεί εξάλλου να αναδείξει πλούσιο φωτογραφικό ρεπορτάζ του βελγικού Γραφείου των Γιατρών του Κόσμου που φιλοξενεί η εφημερίδα De Standaard υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα ως ‘αποθήκη’ προσφύγων»…