Κυπριακό: Αποτυχία εξεύρεσης κοινά αποδεκτού μοντέλου ασφάλειας
Κυπριακό - Εδαφικό: Συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις τους για το Κυπριακό οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί.Οι διαπραγματεύσεις εστιάζονται στα τα τρία πιο σημαντικά κριτήρια του εδαφικού: το ποσοστό εδάφους, που θα έχει κάθε συνιστώσα πολιτεία, τον αριθμό των προσφύγων, που θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, και το ποσοστό ακτογραμμής κάθε συνιστώσας πολιτείας.
Στην συνάντηση των δυο ηγετών συμμετείχαν ο ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Έϊντε, η ειδική αντιπρόσωπος του οργανισμού στην Κύπρο , Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, οι διαπραγματευτές Αντρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού.
Το απόγευμα οι δύο ηγέτες είχαν συσκέψεις με τις διαπραγματευτικές τους ομάδες.Ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι από ελληνοκυπριακής πλευράς δεν θα γίνουν δηλώσεις μέχρι να ολοκληρωθούν την Δευτέρα 21/11, σύμφωνα με το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, οι διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πρωί της Κυριακής 21/11 «η συζήτηση κινήθηκε σε καλό κλίμα». Ωστόσο, έγκυρη πηγή ανέφερε, ότι είναι νωρίς για να εξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα. Αναλόγως της εξέλιξης της συζήτησης και της πιθανότητας οριστικής κατάληξης στο εδαφικό, θα συζητηθούν και οι ημερομηνίες για την πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης. Για να ανακοινωθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει ουσιαστική σύγκλιση στα κριτήρια του εδαφικού και να ανταλλαγούν χάρτες.
Ο Μουσταφά Ακιντζί το έχει κάνει γνωστό σε όλους τους τόνους ότι θα ήθελε ο τελικός χάρτης του εδαφικού να βγει μέσα από την διάσκεψη, έτσι που την ευθύνη να αναλάβει η Τουρκία. Θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν οι αντιδράσεις, εκείνων στην κοινότητά του, που υποχρεωτικά θα μετακινηθούν , και θα είναι πιο εύκολη η έγκριση της λύσης στο δημοψήφισμα. Ο κ. Αναστασιάδης δεν αναμένεται να φέρει ένσταση σε αυτό, εφόσον όμως είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ρυθμιστεί το εδαφικό.
Εκτιμάται ότι οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν χάρτες, χωρίς όμως αυτό να ανακοινωθεί. Πηγές και από τις δύο πλευρές δεν αποκλείουν και μια ανεπίσημη συζήτηση στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, στην περίπτωση που το εδαφικό προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς.
Στο μεταξύ, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, θα παραλάβει εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης για το επόμενο εξάμηνο, δήλωσε ότι αποτυχία εξεύρεσης κοινά αποδεκτού μοντέλου ασφάλειας στην Κύπρο «θα βαραίνει αποκλειστικά και μόνο την Τουρκία».
Ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτές αναχρονιστικές πρόνοιες στο θέμα της ασφάλειας, « που να δίδουν σε τρίτο κράτος στρατιωτικά, επεμβατικά δικαιώματα σε μια ενιαία, ευρωπαϊκή, κυρίαρχη και δημοκρατική Κύπρο ή σε μέρος αυτής».