Εντολή θανάτου για Καντάφι
Αμνηστία σε οποιοδήποτε μέλος του περιβάλλοντος του Μουάμαρ Καντάφι σκοτώσει ή συλλάβει το συνταγματάρχη προσφέρει σύμφωνα με ανακοίνωσή του το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Συμβουλίου Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ, δήλωσε ότι ένας επιχειρηματίας της Βεγγάζης, τον οποίο δεν κατονόμασε, προσέφερε αμοιβή 2.000.000 δηναρίων Λιβύης (1.300.000 δολάρια) για τη σύλληψη του Καντάφι.
Σε συνέντευξη Τύπου που εξέδωσε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ανακοινώθηκε χαρακτηριστικά ότι «οποιοσδήποτε από τον στενό του κύκλο σκοτώσει ή συλλάβει τον Καντάφι, η κοινωνία θα του χορηγήσει αμνηστία ή χάρη για οποιοδήποτε έγκλημα έχει διαπράξει».
«Το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι δεν θα τελειώσει αν δεν συλληφθεί ζωντανός ή νεκρός», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «η συμπεριφορά του μας κάνει να φοβόμαστε μια καταστροφή», χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.
Ανέφερε επίσης ότι οι πιστοί σε αυτόν στρατιώτες συνεχίζουν τα πυρά στο συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζίγια στην Τρίπολη, απ' όπου ο Μουάμαρ Καντάφι διοικούσε τη Λιβύη και το οποίο έπεσε την Τρίτη στα χέρια των ανταρτών.
«Οι νομιμόφρονες θα συνεχίζουν τα πυρά για όσο ο Καντάφι δεν έχει συλληφθεί» δήλωσε ο Άμπντελ Τζαλίλ.
Διευκρίνισε ότι το ξενοδοχείο Rixos, στο οποίο διαμένουν οι ξένοι δημοσιογράφοι στην Τρίπολη, εξακολουθεί να είναι στα χέρια των Κανταφικών.
Ανένδοτος παραμένει ο Καντάφι
Απευθυνόμενος στο λαό της Λιβύης, μέσω τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού, ορκίστηκε νίκη ή θάνατο στον πόλεμο του κατά του ΝΑΤΟ, ενώ χαρακτήρισε ως κίνηση τακτικής την αποχώρησή του από το αρχηγείο του στην Τρίπολη.
Ανθρωπιστική βοήθεια 10 εκατ. ευρώ από την ΕΕ
Ανθρωπιστική βοήθεια αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να διανείμει η ΕΕ στην Τρίπολη και σε άλλες παράκτιες πόλεις που ελέγχουν οι εξεγερμένοι στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Προτεραιότητα θα δοθεί στα ιατρικά εφόδια, αφού αναμένεται να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες «ενός πιθανώς μεγάλου αριθμού τραυματιών πολέμου και τις άμεσες κατεπείγουσες ανάγκες του γενικού πληθυσμού», ανέφερε η Επιτροπή σε ανακοινωθέν της.
«Μια ακόμα προτεραιότητα θα είναι η προστασία, περιλαμβανομένης της εκπαίδευσης στην αποναρκοθέτηση και την αναγνώριση των περιοχών υψηλού κινδύνου, προκειμένου να είναι ασφαλής η επιστροφή των αμάχων», πρόσθεσε.
«Πολύ ανησυχητική» είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση στην πόλη, ο συντονιστής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) καθώς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχει εγκαταλείψει τα νοσοκομεία και τα εφόδια είναι «ελάχιστα».
Χθες η Υπάτη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Κάθριν Άστον είχε δηλώσει πως δεν αναμένει η Λιβύη, μια «πλούσια χώρα», όπως είπε, να χρειαστεί μεγάλα ποσά ανθρωπιστικής βοήθειας μετά το τέλος του πολέμου.
«Ελεύθεροι» οι δημοσιογράφοι στην Τρίπολη
Εγκατέλειψαν το ξενοδοχείο στο οποίο βρίσκονταν επί τέσσερις ημέρες οι ξένοι δημοσιογράφοι στην Τρίπολη της Λιβύης…
Οι δημοσιογράφοι εμποδίζονταν από τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι, όμως σύμφωνα με τους ανταποκριτές του Ρόιτερς, αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου πήγε στο ξενοδοχείο και διαπραγματεύθηκε τη φυγή τους από το ξενοδοχείο, παρέχοντας επίσης μεταφορικά μέσα.
Διαβάστε επίσης: Μαίνονται οι μάχες στη Λιβύη