Χρεοκοπία: «Κόκκινος» συναγερμός αν ο Ρέντσι χάσει το δημοψήφισμα

Τουλάχιστον οχτώ ιταλικές τράπεζες κινδυνεύουν με χρεοκοπία εάν κερδίσει το «όχι» στην πρόταση για συνταγματική αναθεώρηση του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, στις 4 Δεκεμβρίου, πυροδοτώντας μια μακρά περίοδο χάους στις Αγορές, η οποία εικάζεται ότι θα αποτρέψει τους επενδυτές να συμμετάσχουν στην αναγκαία ανακεφαλαιοποίηση των ιταλικών τραπεζών, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Χρεοκοπία: «Κόκκινος» συναγερμός αν ο Ρέντσι χάσει το δημοψήφισμα
2'

Ο Ματέο Ρέντσι, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση ήττας στο δημοψήφισμα, υπερασπίζεται μια λύση από τις ίδιες τις Αγορές, ύψους 4 τρισεκ. ευρώ, προκειμένου να αποφύγει μια «εκκαθάριση» των ιταλικών τραπεζών, βάσει των νέων κανόνων της ΕΕ.

Ο νέος ρυθμιστικός μηχανισμός, ο οποίος αναδομεί και εάν είναι απαραίτητο, εκκαθαρίζει τις τράπεζες μέσω επιβολής ζημιών, τόσο στους μετόχους, όσο και στους κατόχους χρέους, έχει δεχθεί ισχυρή κριτική στην Ιταλία, όπου εκατομμύρια μεμονωμένοι επενδυτές έχουν αγοράσει τραπεζικά ομόλογα.

Η κατάσταση παρακολουθείται στενά από τους χρηματοδότες και τους φορείς χάραξης πολιτικής σε ολόκληρη την Ευρώπη, και πέραν αυτής, οι οποίοι ανησυχούν ότι μια ενδεχόμενη κατάρρευση των ιταλικών τραπεζών θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό στο τραπεζικό σύστημα ολόκληρης της ευρωζώνης.

Στην περίπτωση του «Όχι» και την αποχώρηση του Ματέο Ρέντσι από την εξουσία, οι τραπεζίτες φοβούνται την παρατεταμένη αβεβαιότητα που θα επακολουθήσει κατά τη διάρκεια της επιλογής και σύνθεσης μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης. Η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τον επόμενο υπουργό Οικονομικών μπορεί να παρατείνει τον πανικό στις Αγορές, την ίδια στιγμή που οι ιταλικές τράπεζες έχουν χάσει πάνω από το ήμισυ της αξίας τους εφέτος εξαιτίας των «κόκκινων» δανείων.

Η Ιταλία έχει οχτώ τράπεζες, οι οποίες είναι γνωστό ότι βρίσκονται σε διάφορα στάδια “distress”: την τρίτη μεγαλύτερη από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, Monte dei Paschi di Siena, τις μεσαίου μεγέθους τράπεζες Popolare di Vicenza, Veneto Banca και Carige, και τέσσερις μικρές τράπεζες που διασώθηκαν πέρυσι, δηλαδή τις Banca Etruria, Carichiet, Banca delle Marche και CariFerrara.

Οι τράπεζες της Ιταλίας έχουν προβληματικά δάνεια ύψους 360 δισεκ. ευρώ έναντι 225 δισεκ. ευρώ ιδίων κεφαλαίων στα βιβλία τους, μετά από διαδοχικές αποτυχίες των ρυθμιστικών Αρχών και των κυβερνήσεων του παρελθόντος ως προς την αντιμετώπιση ενός «φουσκωμένου» χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπου η κερδοφορία έχει αποδυναμωθεί από μια στάσιμη οικονομία και επιδεινώνεται από τις χρηματοδοτήσεις διαφόρων οργανισμών.

Πηγή: FT.com

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή