Φρικτή η κατάσταση στο Χαλέπι: Δεκάδες άμαχοι νεκροί και αγνοούμενοι - Χιλιάδες οι εκτοπισμένοι
«Στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, χάρη σε πολύ καλά προετοιμασμένες και προσεκτικές ενέργειες, οι Σύροι στρατιώτες κατάφεραν να αλλάξουν ριζικά την κατάσταση», δήλωσε ο υποστράτηγος Ίγκορ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
«Στην πράξη το ήμισυ της περιοχής που κατείχαν οι αντάρτες τα τελευταία χρόνια στο ανατολικό τμήμα του Χαλεπίου έχει απελευθερωθεί πλήρως», συμπλήρωσε.
ΟΗΕ: Φρικτή η κατάσταση - Σχεδόν 20.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει το Χαλέπι
Στο μεταξύ, σχεδόν 20.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν το ανατολικό Χαλέπι τις τελευταίες 48 ώρες, γνωστοποίησε από τη Γενεύη μια εκπρόσωπος Τύπου της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).
Αυτός ο αριθμός είναι μόνο μια εκτίμηση, πρόσθεσε η Κρίστα Άρμστρονγκ, διευκρινίζοντας ότι «οι άνθρωποι (φεύγουν) προς διαφορετικές κατευθύνσεις» για να σωθούν από τις πολύνεκρες συγκρούσεις.
Από την άλλη, ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Στίβεν Ο’ Μπράιεν, έκανε λόγο για μια «ανησυχητική και φριχτή» κατάσταση.
«Ανησυχώ ιδιαίτερα για την τύχη των αμάχων εξαιτίας της ανησυχητικής και φριχτής κατάσταση στο Χαλέπι», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο Ο’ Μπράιεν.
Αφού αντιστάθηκαν στην πολιορκία που έχει επιβάλει στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της πόλης ο συριακός στρατός από τον Ιούλιο, οι περίπου 250.000 κάτοικοι του ανατολικού Χαλεπιού φαίνεται να έχουν αρχίσει να το εγκαταλείπουν.
«Η ένταση των επιθέσεων που διεξάγονται τις τελευταίες ημέρες στις συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού έχει αναγκάσει χιλιάδες αμάχους να φύγουν προς άλλες περιοχές της πόλης», εξήγησε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.
«Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για έως και 20.000 ανθρώπους που έχουν ήδη εκτοπιστεί, πολλοί σε αβέβαιες και επικίνδυνες συνθήκες. Είναι πιθανό χιλιάδες άλλοι να μην έχουν άλλη επιλογή από το να φύγουν, αν οι μάχες συνεχίσουν (...) να εντείνονται στη διάρκεια των επόμενων ημερών», τόνισε.
Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, στο ανατολικό Χαλέπι δεν υπάρχουν πλέον νοσοκομεία που λειτουργούν, ενώ τα αποθέματα τροφίμων έχουν σχεδόν εξαντληθεί.
«Παράλληλα οι τυφλοί βομβαρδισμοί κατοικημένων από αμάχους περιοχών (…) συνεχίζονται στο δυτικό Χαλέπι (που ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις), με αποτέλεσμα να σκοτώνονται και να τραυματίζονται άμαχοι και να έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι τις τελευταίες εβδομάδες», αποκάλυψε ο Ο’ Μπράιεν.
Οι βομβαρδισμοί αυτοί προέρχονται από τις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες.
Από την πλευρά του, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στεφάν ντε Μιστούρα δήλωσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο καιρό θα μπορέσει να αντέξει το ανατολικό Χαλέπι καθώς εντείνονται οι μάχες εκεί.
«Προφανώς δεν μπορώ να το αρνηθώ, πρόκειται για μια εντατικοποίηση της στρατιωτικής επιχείρησης και δεν μπορώ να προβλέψω πόσο καιρό θα αντέξει το ανατολικό Χαλέπι», είπε ο ντε Μιστούρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφερόμενος στις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες της πόλης που σφυροκοπούνται από τον συριακό στρατό και τους συμμάχους του.
«Υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη κινητικότητα στο στρατιωτικό μέτωπο», πρόσθεσε.
Δεκάδες άμαχοι νεκροί και αγνοούμενοι
Στο μεταξύ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν ή αγνοούνται μετά τις αεροπορικές επιδρομές του συριακού στρατού στην Μπαμπ αλ Νάιραμπ στο ανατολικό Χαλέπι.
Το Παρατηρητήριο επεσήμανε ότι αεροπορικές επιδρομές, περιλαμβανομένων ρίψεων βαρελιών με εκρηκτικά, σημειώθηκαν σε πολλές συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού στη διάρκεια της νύχτας.
Τα Λευκά Κράνη, η ομάδα διασωστών που δρα στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Συρίας, ανακοίνωσαν ότι αεροσκάφη της συριακής αεροπορίας έπληξαν τη συνοικία Μπαμπ αλ Νάιραμπ την ώρα που οι κάτοικοι προσπαθούσαν να φύγουν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 25 άμαχοι.
Από την πλευρά του, το Παρατηρητήριο σημείωσε ότι ο απολογισμός του αναμένεται να αυξηθεί και πρόσθεσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν οι νεκροί είναι εκτοπισμένοι.
Εξάλλου Σύροι αντάρτες μάχονται σήμερα εναντίον φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών στο νοτιοανατολικό Χαλέπι, όπως ανακοίνωσε ένας αξιωματούχων των εξεγερμένων.
Η μεγάλη επιχείρηση του συριακού στρατού εκδίωξε τους αντάρτες από το βόρειο τμήμα του ανατολικού Χαλεπιού και πλέον έχουν υπό τον έλεγχό τους μόνο τα δύο τρίτα της περιοχής αυτής.
«Δεν έχει σημειωθεί νέα προέλαση (των κυβερνητικών δυνάμεων), όμως ο βομβαρδισμός και οι μάχες εξακολουθούν να είναι έντονες, κυρίως στην Αζίζα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Τζάμπα Σαμίγια. Πρόσθεσε, δε, ότι υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση των φιλοκυβερνητικών παραστρατιωτικών ομάδων στην περιοχή το βράδυ της Δευτέρας.
Η Τζάμπα Σαμίγια είναι μια από τις κυριότερες οργανώσεις των ανταρτών στο Χαλέπι.
Η Γερμανία πιέζει τη Ρωσία για να καταστεί δυνατή η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στο ανατολικό Χαλέπι
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ άσκησε πιέσεις στον ομόλογό του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ προκειμένου να καταστεί δυνατή η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε ανταρτοκρατούμενες περιοχές του ανατολικού Χαλεπιού, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στη γερμανική διπλωματική αντιπροσωπεία στο Μινσκ.
Ο Σταϊνμάιερ είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Λαβρόφ, μετά τη συμμετοχή των δύο ΥΠΕΞ στις τετραμερείς συνομιλίες στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας για την κρίση στην ανατολική Ουκρανία.
«Έγινε μια σαφής έκκληση στους Ρώσους να επιτρέψουν να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους στο ανατολικό τμήμα του Χαλεπιού, που βρίσκονται αντιμέτωποι με φρικτές συνθήκες», ανέφερε μια πηγή στη γερμανική αντιπροσωπεία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό, ο οποίος συμμετείχε επίσης στην τετραμερή συνάντηση, δήλωσε νωρίτερα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η Γαλλία ασκεί πιέσεις για να γίνει μια κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να συζητηθεί η κατάσταση στο Χαλέπι.
Ο διεθνής συνασπισμός παραδέχθηκε πως βομβάρδισε κατά λάθος φιλοκυβερνητικές δυνάμεις τη 17η Σεπτεμβρίου
Παράλληλα, ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος δρα στο ιρακινό και το συριακό έδαφος εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) παραδέχθηκε σήμερα (29/11) ότι βομβάρδισε κατά λάθος δυνάμεις προσκείμενες στο συριακό καθεστώς τη 17η Σεπτεμβρίου κοντά στη Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική Συρία.
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, «σφάλματα» και «ανθρώπινοι παράγοντες» συνέβαλαν ο συνασπισμός να θεωρήσει ότι δυνάμεις «προσκείμενες στο συριακό καθεστώς» ήταν τζιχαντιστές και να εξαπολύσει έναν βομβαρδισμό εναντίον τους ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περίπου 90 εξ αυτών, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο διεθνής συνασπισμός δεν πολεμά τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ και πλήττει μόνο τους τζιχαντιστές και κυρίως αυτούς του Ισλαμικού Κράτους, και λιγότερα συχνά τις δυνάμεις που θεωρούνται προσκείμενες στο δίκτυο της αλ Κάιντα.
Οι βομβαρδισμοί της 17ης Σεπτεμβρίου έγιναν από αεροσκάφη των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Δανίας και της Βρετανίας, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε τηλεφωνικά ο αμερικανός υποπτέραρχος Ρίτσαρντ Κόου, επικεφαλής της έρευνας.
Το συριακό καθεστώς είχε τότε κατηγορήσει το συνασπισμό ότι διεξήγαγε μια «εσκεμμένη» επιδρομή, ενώ ο κυριότερος σύμμαχος του Δαμασκού, η Ρωσία, είχε θέσει ζήτημα στον ΟΗΕ.
Η αμερικανική κυβέρνηση είχε εκφράσει τη «λύπη» της μετά το βομβαρδισμό αλλά επισήμως τουλάχιστον δεν είχε αναγνωρίσει ότι ευθυνόταν ο διεθνής συνασπισμός που έχει συγκροτήσει.
Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας της οποίας ηγήθηκε ο υποπτέραρχος Κόου, η αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησε στο σφάλμα αυτό άρχισε με τη λανθασμένη αναγνώριση ενός αυτοκινήτου, που θεωρήθηκε ότι ανήκε στο ΙΚ.
Όλες οι κατοπινές αναλύσεις βασίστηκαν σε αυτή τη λανθασμένη βάση, εξήγησε ο υποπτέραρχος, ο οποίος τόνισε πως οι άνδρες των δυνάμεων οι οποίες στοχοθετήθηκαν δεν φορούσαν στολές, ούτε διακριτικά που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναγνώρισή τους.
Πάντως ο Κόου υπερασπίστηκε το συμμαχικό προσωπικό το οποίο διέπραξε το σφάλμα, λέγοντας ότι πρόκειται για «καλούς ανθρώπους» που «προσπαθούσαν να κάνουν το σωστό».
«Έχουν δίκιο τις περισσότερες φορές, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είχαν», πρόσθεσε ο υποπτέραρχος.
Πέραν του αρχικού λάθους, υπήρξαν και άλλα: ένας αναλυτής εντόπισε ένα άρμα μάχης και τόνισε ότι «αυτό που βλέπουμε δεν γίνεται να ανήκει στο ΙΚ».
Ακόμα σοβαρότερο ήταν το γεγονός πως η Μόσχα προσπάθησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει με τους Αμερικανούς τηλεφωνικά για να τους ειδοποιήσει πως έπλητταν δυνάμεις του καθεστώτος και όχι τζιχαντιστές του ΙΚ. Αλλά η γραμμή αυτή δεν ήταν διαθέσιμη για 27 λεπτά. Μέσα σε αυτά τα 27 λεπτά έγιναν 15 πλήγματα. Εντέλει κατέστη δυνατή η επικοινωνία και η πληροφορία διαβιβάστηκε, σύμφωνα με πάντα τον Κόου.
Συνολικά στις επιδρομές που εξαπολύθηκαν ερρίφθησαν 34 βόμβες ακριβείας και 380 βλήματα από πολυβόλα 30 χιλιοστών.
Εξάλλου, πριν αρχίσει η επιδρομή, έγινε άλλο ένα βαρύ σφάλμα: οι Ρώσοι ειδοποιήθηκαν ότι επρόκειτο να γίνει ένα πλήγμα κοντά στη Ντέιρ Εζόρ, αλλά τους δόθηκαν λάθος συντεταγμένες. «Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, αλλά αν είχαμε δώσει τις ακριβείς συντεταγμένες στους Ρώσους, μπορεί να μας είχαν πει πως κάναμε λάθος πριν αρχίσει» ο βομβαρδισμός, είπε ο υποπτέραρχος Κόου.
«Δεν αρθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων», όσον αφορά στον προσδιορισμό των στόχων, έκρινε σε μια ανακοίνωσή του ο υποπτέραρχος Τζεφ Χάριγκιαν, επικεφαλής των αεροπορικών δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού.
Πάντως το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν ανέφερε συγκεκριμένα ποιοι ευθύνονται μεταξύ των αναλυτών και των αξιωματικών που ενεπλάκησαν στην επιχείρηση.