Άγκυρα: Δακρυγόνα και συλλήψεις για την πολύνεκρη πυρκαγιά σε οικοτροφείο

Δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Άγκυρα μετά τον θάνατο μαθητριών ενός οικοτροφείου όπου ξέσπασε πυρκαγιά, στο νότιο τμήμα της Τουρκίας, όπως μετέδωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Η αστυνομία διέλυσε τους διαδηλωτές που είχαν στόχο να φθάσουν έξω από το υπουργείο παιδείας της Τουρκίας.
3'

Περίπου 150 άνθρωποι απωθήθηκαν βίαια από αστυνομικούς όταν προσπάθησαν να φθάσουν στο υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο μιας κινητοποίησης στην οποία κάλεσαν πολλά συνδικάτα τα οποία εκπροσωπούν εκπαιδευτικούς και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πολλά από τα πρόσωπα τα οποία συμμετείχαν στη διαδήλωση συνελήφθησαν, σύμφωνα με τον φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η πυρκαγιά η οποία ξέσπασε στον κοιτώνα και στοίχισε τη ζωή 12 ανθρώπων, 11 μαθητριών και μιας εργαζόμενης στο σχολείο, στην επαρχία Άδανα, προκάλεσε αγανάκτηση στην Τουρκία.

Άλλοι 24 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλές ακόμη μαθήτριες, τραυματίστηκαν.

Κατά τα πρώτα στοιχεία της έρευνας οι σοροί των περισσότερων θυμάτων ανακαλύφθηκαν κοντά στην έξοδο κινδύνου, την οποία όπως φαίνεται δεν κατάφεραν να ανοίξουν.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τις αρχές για αμέλεια. Το οικοτροφείο, το οποίο διαχειρίζεται ένα ισχυρό θρησκευτικό τάγμα, είχε επιθεωρηθεί από μια ομάδα του υπουργείου Παιδείας τον Ιούνιο.

Δώδεκα άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση μετά την έναρξη έρευνας για «ανθρωποκτονία από αμέλεια», μετέδωσαν τα πρακτορεία ειδήσεων Doğan και Reuters.

Οι φλόγες επεκτάθηκαν ταχύτατα στο κατά κύριο λόγο ξύλινο εσωτερικό του διώροφου κοιτώνα στην πόλη Αλαντά, με αποτέλεσμα η στέγη να καταρρεύσει. Σε φωτογραφίες από τον τόπο της καταστροφής εικονίζονται σπασμένα παράθυρα, καθώς μαθήτριες έσπασαν παράθυρα και πήδησαν στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να σωθούν από τις φλόγες.

Εισαγγελείς της κοντινής περιοχής Κοζάν εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος 14 προσώπων, συμπεριλαμβανομένων μελών του προσωπικού του οικοτροφείου και στελεχών της θρησκευτικής οργάνωσης που το διαχειρίζεται.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο ένας από τους συλληφθέντες είναι ο διευθυντής του σχολικού ιδρύματος.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Εμέρ Τσελίκ, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) που εκλέγεται στην περιοχή, δήλωσε ότι υποπτεύεται πως η πυρκαγιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα.

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε την χαλαρότητα στην εφαρμογή των κανονισμών ασφαλείας και επέκρινε την εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης που προκρίνει τη δημιουργία όλο και περισσότερων οικοτροφείων που λειτουργούν θρησκευτικές οργανώσεις σε φτωχές περιοχές όπου δεν υπάρχουν κρατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η Ελίφ Ντοάν Τουρκμέν, βουλεύτρια του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP, αξιωματική αντιπολίτευση) επισήμανε ότι έχει επανειλημμένα υποβάλει προτάσεις στην τουρκική Εθνοσυνέλευση για να βελτιωθούν οι έλεγχοι και τα μέτρα εποπτείας τέτοιων κτιρίων.

«Το AK έχει παραδώσει την κρατική εξουσία στο πεδίο της εκπαίδευσης σε θρησκευτικά κινήματα και τάγματα», τόνισε η Τουρκμέν στο Ρόιτερς. «Ρίχνουν τα παιδιά φτωχών οικογενειών στην αγκαλιά θρησκευτικών ταγμάτων με την πρακτική τους να μην οικοδομούν σχολεία», έκρινε η ίδια.

Σύμφωνα με δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο δήμαρχος Χουσεΐν Σεζλί στην εφημερίδα Hürriyet, η έξοδος κινδύνου ήταν αδύνατον να ανοίξει και παγίδευσε τα κορίτσια. Αλλά ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ το διέψευσε. «Οι πρώτες πληροφορίες υποδεικνύουν (...) ότι η έξοδος κινδύνου δεν ήταν κλειδωμένη», είπε και απέρριψε τις επικρίσεις περί ανεπαρκών ελέγχων.

Τραγωδίες αυτού του είδους δεν είναι ακριβώς σπάνιες στην Τουρκία. Το 2008, έκρηξη που προκλήθηκε από διαρροή αερίου σε σχολείο στην Κόνια (Ικόνιο) είχε στοιχίσει τη ζωή 18 κοριτσιών και είχε τραυματίσει άλλα 29. Η δίκη του διευθυντή αυτού του ιδρύματος και άλλων που αντιμετώπισαν ποινικές διώξεις δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Σχετικές ειδήσεις