Άσαντ για τη μεγάλη έξοδο από το Χαλέπι: Σήμερα γράφεται ιστορία (video)

Τα συγχαρητήρια του Άσαντ για την «απελευθέρωση» του Χαλεπίου.
2'

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ χαιρέτισε σήμερα τη νίκη των στρατευμάτων στο Χαλέπι και επισήμανε ότι οι Σύροι «γράφουν ιστορία», καθώς εκδίωξαν τους αντάρτες από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα, είναι η ιστορία, την οποία γράφει κάθε Σύρος πολίτης» τόνισε ο επικεφαλής του συριακού Κράτους σε ένα σύντομο βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της προεδρίας στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

«Με την απελευθέρωση του Χαλεπιού, θα έλεγα ότι η κατάσταση άλλαξε, όχι μόνο για τη Συρία, όχι μόνο για την περιοχή, όμως για ολόκληρο τον κόσμο» συμπλήρωσε ο Άσαντ, ο οποίος εμφανίστηκε χαμογελαστός σε ένα βίντεο που μοιάζει να τραβήχτηκε από κινητό τηλέφωνο.

«Η ιστορία τώρα γράφεται. Αυτό είναι σημαντικότερο από τα απλά συγχαρητήρια» πρόσθεσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για το «πριν» και το «μετά» της «απελευθέρωσης» του Χαλεπιού, τη στιγμή που έχει ξεκινήσει η απομάκρυνση των πρώτων ομάδων αμάχων κι ανταρτών από τις τελευταίες συνοικίες της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης.

Δείτε εδώ τη μεγάλη έξοδο από το Χαλέπι

Περίπου 50.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, παραμένουν εγκλωβισμένοι στο ανατολικό Χαλέπι, κατά την εκτίμηση που διατύπωσαν ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα και ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Μαρκ Ερό.

«Υπάρχουν 50.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 40.000 είναι άμαχοι, που είχαν την ατυχία να κατοικούν σε αυτό το τμήμα της πόλης. Οι υπόλοιποι είναι μαχητές, μεταξύ 1500 και 5000 και οι οικογένειές τους» δήλωσε ο Μιστούρα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Γάλλο ΥΠΕΞ στο Παρίσι.

«Χωρίς την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας ή την εφαρμογή μιας εκεχειρίας, το Ιντλίμπ θα είναι το επόμενο Χαλέπι» προειδοποίησε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Η Τουρκία από την πλευρά της υπολογίζει τον αριθμό των αμάχων που θα μπορούσαν να απομακρυνθούν από την συριακή πόλη μεταξύ 80.000 και 100.000.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις διεξάγουν μια «σφαγή» στο Χαλέπι

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ διεξάγει «τίποτε άλλο παρά μια σφαγή» στο Χαλέπι.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν μια άμεση, βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών στο Χαλέπι που θα μπορεί να ελέγχεται η εφαρμογή της και κάλεσε την διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση για την πρόοδο της διαδικασίας.

Σχετικές ειδήσεις