Νέες κατηγορίες για τον Βεστερβέλε

Στο στόχαστρο του γερμανικού Τύπου βρίσκεται και πάλι ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε μετά...
2'

Στο στόχαστρο του γερμανικού Τύπου βρίσκεται και πάλι ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε μετά τις θέσεις που πήρε σχετικά με τη σύγκρουση στη Λιβύη.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Βεστεβέλε είχε δηλώσει πως οι κυρώσεις του ΝΑΤΟ διαδραμάτισαν ρόλο κλειδί στην πτώση της Τρίπολης και πως η Γερμανία ήταν στην πρώτη γραμμή στο θέμα αυτό, πριν πλέξει το εγκώμιο του ΝΑΤΟ για πρώτη φορά στην κυριακάτικη εφημερίδα "Βελτ αμ Ζόνταγκ".

Το Μάρτιο η Γερμανία είχε απόσχει κατά την ψήφιση της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας που ενέκρινε την προσφυγή στη βία για να προστατευθούν οι Λίβυοι άμαχοι. Στη συνέχεια αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ. Είναι η μόνη χώρα της ΕΕ και μέλος του ΝΑΤΟ που κράτησε αυτή τη στάση.

"Βεστερβέλε, ένας υπουργός με αναστολή", είναι σήμερα ο πρωτοσέλιδος τίτλος της συντηρητικής εφημερίδας "Ντι Βελτ", η οποία προσθέτει πως "με τις δηλώσεις του για τη Λιβύη έχασε πολλή από την αξοπιστία του στους κόλπους του κόμματός του, των φιλελευθέρων (FDR)".

Την ίδια στάση κρατάει και η αριστερή εφημερίδα του Βερολίνου "Ντι Ταγκεστσάιτουνγκ", η οποία αναρωτιέται στην πρώτη σελίδα της: "Ποιός θα παραιτηθεί πρώτος;", δημοσιεύοντας στα αριστερά μια φωτογραφία του Μουάμαρ Καντάφι και στα δεξιά μια διόλου κολακευτική φωτογραφία του υπουργού.

Tην ίδια ανάλυση κάνει επίσης η εφημερίδα "Φρανκφούρτερ Ρουντσάου": "Ο Βεστερβέλε κλονίζεται", γράφει στον τίτλο της και προσθέτει: "ο υπουργός Εξωτερικών εγκωμιάζει καθυστερημένα την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη".

Σύμφωνα με την περιφερειακή εφημερίδα της Κολωνίας, την "Κέλνερ Στατ-Αντσάιγκερ", ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος αντικατέστησε την άνοιξη τον ήδη εξασθενημένο Βεστερβέλε στη θέση του αντικαγκελάριου και στην προεδρία του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), έχει προτείνει τον Βέρνερ Χόγερ, σημερινό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, ως νέο αρχηγό της γερμανικής διπλωματίας.

Η πληροφορία αυτή έχει διαψευστεί από το υπουργείο και το φιλελεύθερο κόμμα.