Χαλέπι: Απομακρύνθηκαν τα παιδιά που είχαν εγκλωβιστεί σε ορφανοτροφείο - Απέδρασε η ηρωική Μπάνα
«Σήμερα το πρωί τα 47 παιδιά που ήταν εγκλωβισμένα σε ένα ορφανοτροφείο στο ανατολικό Χαλέπι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια με κάποια από αυτά να βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση λόγω των τραυμάτων τους και της αφυδάτωσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γκέερτ Καπελέρε, ο περιφερειακός διευθυντής της οργάνωσης.
Η οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά και άλλες ΜΚΟ βοηθούν επίσης στην επανένωση άλλων παιδιών, τα οποία απομακρύνθηκαν τις τελευταίες μέρες, με τις οικογένειές τους, τους παρέχουν ιατρική φροντίδα και χειμερινά ρούχα.
Κατάφερε να φύγει από το Χαλέπι και η Μπάνα που περιέγραφε μέσω Twitter την κόλαση του πολέμου
Το κοριτσάκι από τη Συρία, η Μπάνα αλ Άμπεντ, που έγινε γνωστή για τα μηνύματά της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, με τα οποία περιέγραφε την καθημερινή κόλαση που βίωνε στο Χαλέπι, κατάφερε να φύγει από την πόλη μαζί με την οικογένειά της, στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, όπως έγινε γνωστό από μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Η τουρκική μη κυβερνητική οργάνωση IHH ανέφερε στο λογαριασμό της στο Twitter ότι η Μπάνα αλ Άμπεντ, ηλικίας 7 ετών, «απομακρύνθηκε σήμερα το πρωί από το Χαλέπι μαζί με την οικογένειά της», ενώ δημοσίευσε μια φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται το κοριτσάκι, που φορά μαντίλα στο κεφάλι του, με έναν από τους εργαζόμενούς της.
«Βρισκόταν μεταξύ των ανθρώπων της πρώτης ομάδας που απομακρύνθηκε σήμερα το πρωί και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην περιοχή Ρασίντιν, στην επαρχία του Χαλεπιού», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος Τύπου του IHH.
Από την πλευρά του, ο Άχμαντ Ταρακτζί, επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Syrian American Medical Society (SAMS), γνωστοποίησε στο Twitter, αναρτώντας και τη σχετική φωτογραφία, ότι το παιδί αποχώρησε από την πόλη και έφθασε «μαζί με πολλά άλλα παιδιά» στην επαρχία του Χαλεπιού.
Από τον Σεπτέμβριο, η Μπάνα αλ Άμπεντ (@AlabedBana) έστελνε μηνύματα στο Twitter μαζί με τη μητέρα της περιγράφοντας τη ζωή στο Χαλέπι που βρισκόταν υπό πολιορκία και στο στόχαστρο σφοδρών βομβαρδισμών από την πολεμική αεροπορία της Συρίας με τη συνδρομή της Ρωσίας. Το λογαριασμό της τον ακολουθούσαν τουλάχιστον 323.000 άνθρωποι.
Σε ένα από τα τελευταία της tweet, την Κυριακή, εκλιπαρούσε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε θα εφαρμοστεί προκειμένου οι κάτοικοι των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών να μπορέσουν να αποχωρήσουν.
«Είμαστε τόσο κουρασμένοι» έγραψε η Μπάνα.
Ο Τσαβούσογλου της απάντησε στο Twitter, διαβεβαιώνοντας ότι «οι δυσκολίες στο πεδίο δεν θα μας αποθαρρύνουν».
«Να είσαι σίγουρη ότι κάνουμε τα πάντα για να σε βγάλουμε, εσένα και χιλιάδες άλλους, (και να μεταφερθείτε) προς μια ασφαλή περιοχή».
Ικανοποίηση Ολάντ
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ σημείωσε με ικανοποίηση την ομόφωνη έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μιας απόφασης που κατήρτισε και εισηγήθηκε η γαλλική διπλωματία, βάσει της οποίας «θα επιτραπεί ο πλήρης σεβασμός του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» στη Συρία, έπειτα από τους «αναβλητικούς ελιγμούς και τους φραγμούς» που αντιμετωπίστηκαν.
Η απόφαση αυτή, η οποία προβλέπει την ανάπτυξη παρατηρητών του ΟΗΕ στο Χαλέπι για να επιβλέψουν τη διαδικασία απομάκρυνσης κυρίως των αμάχων, «αναμένεται επίσης να ανοίξει το δρόμο σε μια ανακωχή και τη διαπραγμάτευση της πολιτικής λύσης που περιμένει με αδημονία ο συριακός λαός και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας», τόνισε ο Ολάντ σε ανακοίνωσή του.
Υπενθυμίζεται ότι το ΣΑ του ΟΗΕ αποφάσισε νωρίτερα ομόφωνα, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, η οποία υποστηρίζει το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, να αναπτυχθούν παρατηρητές του οργανισμού στο Χαλέπι για να επιβλέψουν τις απομακρύνσεις και να αποτιμήσουν την κατάσταση των αμάχων.
Επρόκειτο για την πρώτη ένδειξη ενότητας εδώ και καιρό ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις όσον αφορά μια ένοπλη σύρραξη που εκτιμάται ότι έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 310.000 ανθρώπους από το Μάρτιο του 2011.
Η Ρωσία, μόνιμο μέλος του ΣΑ, είχε απειλήσει να προβάλει βέτο.
Η απόφαση καλεί τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν να φροντίσει να αναπτυχθεί το ταχύτερο προσωπικό ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΟΗΕ που βρίσκεται ήδη στη Συρία προκειμένου να υπάρξει «επαρκής, αμερόληπτη και άμεση επίβλεψη» της διαδικασίας «απομάκρυνσης από τις περιοχές του Χαλεπιού (οι οποίες τελούν) υπό πολιορκία».
«Με αυτή την ανθρωπιστική απόφαση, ο στόχος της Γαλλίας», τόνισε ο Γάλλος πρεσβευτής στα ΗΕ Φρανσουά Ντελάτρ, είναι να «αποφευχθεί μια νέα Σρεμπρένιτσα» — αναφερόμενος στην πόλη της Βοσνίας όπου το 1995 διαπράχθηκε η χειρότερη σφαγή στην Ευρώπη μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Δεν είναι πάντως ακόμα σαφές εάν το καθεστώς της Συρίας θα επιτρέψει την πρόσβαση των παρατηρητών του ΟΗΕ στη ρημαγμένη πόλη.
«Αυτή είναι μια αφετηρία», είπε ο Ντελάτρ, προσθέτοντας: «Πρέπει να δείξουμε τεράστια επαγρύπνηση».
Ο Μπαν εντέλλεται να αναφέρει στο ΣΑ μέσα σε πέντε ημέρες εάν παραχωρήθηκε η πρόσβαση από τις συριακές αρχές.
Η Δαμασκός έχει κατηγορηθεί πως έχει επανειλημμένα εμποδίσει τη διανομή βοήθειας από τον ΟΗΕ στο ανατολικό Χαλέπι.
Πάνω από 5.000 άνθρωποι, που απειλούσαν η πείνα και το ψύχος, μπόρεσαν να φύγουν σήμερα (19/12) από το πολιορκημένο τμήμα του Χαλεπίου πριν από την ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη.
Από την έναρξη των απομακρύνσεων — την Πέμπτη — από το ανατολικό Χαλέπι τουλάχιστον 14.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 4.000 αντάρτες, έχουν αναχωρήσει με λεωφορεία προς άλλες περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τους αντάρτες στο βόρειο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Περίπου 20.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί μέχρι τώρα από το ανατολικό Χαλέπι»
Τέλος, περίπου 20.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από το ανατολικό τμήμα της συριακής πόλης Χαλέπι μέχρι τώρα, ενώ οι προσπάθειες να απομακρυνθούν και άλλοι συνεχίζεται, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Δεκάδες λεωφορεία που μετέφεραν χιλιάδες ανθρώπους από τη μικροσκοπική ζώνη, η οποία παραμένει υπό τον έλεγχο των ανταρτών, έφθασαν σε ανταρτοκρατούμενες περιοχές στην ύπαιθρο και δυτικά της πόλης, σύμφωνα με αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια μη κυβερνητική οργάνωση που καταγράφει τις εξελίξεις στον πόλεμο στη Συρία.
Η εκκένωση της περιοχής είναι το αποτέλεσμα εντατικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Ρωσία – τον κύριο υποστηρικτή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ – και την Τουρκία, η οποία υποστηρίζει κάποιες από τις μεγάλες οργανώσεις των ανταρτών.