Η Λιβύη δάνειζε άλλες χώρες μέσω ΔΝΤ
Μία από τις χώρες που δάνειζαν τον υπόλοιπο κόσμο μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παρέμενε η Λιβύη στα τέλη Μαρτίου, όταν η εξέγερση και οι...
Μία από τις χώρες που δάνειζαν τον υπόλοιπο κόσμο μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παρέμενε η Λιβύη στα τέλη Μαρτίου, όταν η εξέγερση και οι συγκρούσεις στη χώρα είχαν ήδη αρχίσει, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ταμείο.
Την περίοδο από το Νοέμβριο έως τον Μάρτιο η Λιβύη παρέμενε μεταξύ των πιστωτριών χωρών μελών και μάλιστα κατά την περίοδο αυτή αύξησε κατά 19% την υποστήριξή της προς τη διεθνή κοινότητα. Στις 31 Μαρτίου η ενίσχυση αυτή έφτανε τα 469 εκατομμύρια δολάρια.
Το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι πολεμούσε τότε τις δυνάμεις των εξεγερμένων που άρχιζαν να επωφελούνται από τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, αλλά είχαν τον έλεγχο μόνο των ανατολικών περιοχών της χώρας.
Το ΔΝΤ αντλεί πόρους από τις διαρκείς συνεισφορές των κρατών μελών στο κεφάλαιό του για να δανείζει σε άλλα κράτη μέλη. Επιλέγει ποια θα είναι πιστωτές μεταξύ αυτών που έχουν την ισχυρότερη εξωτερική θέση και επιδιώκει να αναμιγνύει αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες.
Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει εξίσου πλούσιες χώρες, μεταξύ των οποίων όλες της Ομάδας των Επτά (G7), όσο και αναδυόμενες ή μικρά κράτη μέλη όπως το Μπρουνέι ή το Τρινιντάντ και Τομπάγκο.
Η ταχεία κλιμάκωση της λαϊκής αμφισβήτησης στις αρχές του χρόνου στη Λιβύη είχε προκαλέσει την έκπληξη του ΔΝΤ. Σε μια σύνοψη της ετήσιας έκθεσής του για τη λιβυκή οικονομία που συντάχθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, είχε γράψει πως η χώρα επλήγη οικονομικά λίγο μόνο από τις επαναστάσεις που προκάλεσαν την ανατροπή των προέδρων δύο γειτονικών χωρών, της Τυνησίας και της Αιγύπτου.
Η έκθεση αυτή, η οποία επρόκειτο να δημοσιευτεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, δεν δημοσιεύτηκε ποτέ.