Φταίνε και οι δύο λέει το Συμβούλιο Ασφαλείας

Ευθύνες τόσο στο Κόσοβο όσο και στη Σερβία επιρρίπτει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιδείνωση των σχέσεων τους. Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης για...

Φταίνε και οι δύο λέει το Συμβούλιο Ασφαλείας
1'

Ευθύνες τόσο στο Κόσοβο όσο και στη Σερβία επιρρίπτει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιδείνωση των σχέσεων τους.


Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης για την κρίση που ξέσπασε τον περασμένο Ιούλιο στην περιοχή, ο επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του οργανισμού στο Κόσοβο (UNMIK), Φαρίντ Ζαρίφ, προειδοποίησε τα μέλη του συμβουλίου ότι η κατάσταση παραμένει έκρυθμη.


Ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις της κοσοβάρικης αστυνομίας του Κοσόβου σε περιοχές που κατοικούνται από Σέρβους είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των περιπτώσεων εκφοβισμού τους και επιθέσεων στις περιουσίες τους. Την ίδια όμως στιγμή, πρόσθεσε, η γλώσσα και ο τόνος των μηνυμάτων που προέρχονταν από την Πρίστινα και το Βελιγράδι "ήταν συχνά μηνύματα κυριαρχίας και διχασμού, σπάνια συνεργασίας και ενσωμάτωσης".


Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς, στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταδίκασε την επιχείρηση ένοπλων δυνάμεων του Κοσόβου σε δήμους που κατοικούνται από Σέρβους που παραμένουν πιστοί στο Βελιγράδι.


Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου Ενβέρ Χοτζάι ανέφερε ότι τα γεγονότα του Ιουλίου στο βόρειο Κόσοβο ήταν «η μεγαλύτερη πρόκληση στα Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια» και πρόσθεσε ότι «Σέρβοι εξτρεμιστές άνοιξαν πυρ εναντίον των μελών της αστυνομίας του Κοσόβου και των αστυνομικών της Eulex», κατηγορώντας το Βελιγράδι ότι χρηματοδοτεί τους εξτρεμιστές.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή