Τραμπ: Διέσωσε με ένα tweet την Επιτροπή Δεοντολογίας του Κογκρέσου – Πότε θα ανοίξει τα χαρτιά του
«Θα παραχωρήσω μία συνέντευξη Τύπου στις 11 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη. Σας ευχαριστώ», επιβεβαίωσε μάλιστα σε ανάρτησή του στο Twitter ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Τραμπ έχει δεχτεί κριτική για το γεγονός ότι δεν είναι προσβάσιμος στα αμερικανικά ΜΜΕ, μετά την προεδρική εκλογή του, ενώ δεν έχει παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου από τα τέλη Ιουλίου και μετά.
Η ανάρτησή του ωστόσο στο Twitter ακολούθησε τη δήλωση της υψηλόβαθμης συμβούλου του, Κελιάν Κονγουέι, στον Άντερσον Κούπερ του CNN, το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με την οποία το «σχέδιο που υπάρχει είναι να δοθεί συνέντευξη Τύπου την επόμενη εβδομάδα.
Ο Τραμπ το δημοσιοποίησε χθες, ενώ μετά την εκλογή του δεν τήρησε την παράδοση της συνάντησης με δημοσιογράφους, προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να του υποβάλλουν ερωτήσεις. Η επικοινωνία του με τους Αμερικανούς ψηφοφόρους γίνεται μέσω αναρτήσεων στο Twitter, αλλά και μέσω δημόσιων συγκεντρώσεων στις οποίες ευχαριστήσει τους υποστηρικτές του.
Στα τέλη Νοεμβρίου είχε πάντως ο ίδιος γνωστοποιήσει ότι θα παραχωρούσε «μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης» στα μέσα Δεκεμβρίου, προκειμένου να συζητήσει το μέλλον των επιχειρήσεών του. Ωστόσο, η συνέντευξη αυτή ακυρώθηκε στις 12 Δεκεμβρίου, πάλι μέσω Twitter: «Θα παραχωρήσω μία συνέντευξη Τύπου στο άμεσο μέλλον, προκειμένου να συζητήσω τις επιχειρηματικές δραστηριότητες μου, τις επιλογές προσώπων στην κυβέρνησή μου, αλλά κι άλλα θέματα ενδιαφέροντος. Πολυάσχολοι καιροί!», ανέφερε.
Από την άλλη, πολλοί δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις δραστηριότητες του εκλεγμένου προέδρου εξέφραζαν αμφιβολίες για το αν θα προχωρούσε σε μία συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το CNN…
Η παρέμβαση του Τραμπ στο Twitter διέσωσε την Επιτροπή Δεοντολογίας του Κογκρέσου
Στο μεταξύ, λιγότερο από δύο ώρες χρειάστηκαν μετά την κριτική που άσκησε ο Ντόναλντ Τραμπ, εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, στους Ρεπουμπλικάνους που είναι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων αναφορικά με την πρωτοβουλία τους ν' απογυμνώσουν την Επιτροπή Δεοντολογίας του Κογκρέσου από την αρμοδιότητα που έχει για τη διεξαγωγή ερευνών.
Οι κινήσεις των Ρεπουμπλικάνων έγιναν κατά την προετοιμασία της πρώτης ημέρας επίσημης λειτουργίας του Κογκρέσου υπό τη νέα του σύνθεση, ενώ τα σχέδιά τους τελικά ναυάγησαν μετά την παρέμβαση Τραμπ, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Washington Post».
Το άμεσο αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής είναι η διατήρηση της ανεξαρτησίας της επιτροπής, κάτι που επιθυμούσε τόσο ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, όσο και η ηγετική του ομάδα.
Ωστόσο, η τελική εξέλιξη της υπόθεσης αυτής αποδίδεται περισσότερο στην παρέμβαση του Τραμπ και λιγότερο στους χειρισμούς του Ράιαν. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο φέρεται να έπαιξε και έκταση που προσέλαβε η δημοσιογραφική κάλυψη του θέματος.
Κατά την άποψη πολιτικών αναλυτών στην Ουάσιγκτον, η κίνηση του Τραμπ να «στοχεύσει μέσω Twitter τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων για την προσπάθεια αποδυνάμωσης της επιτροπής δεοντολογίας δίνει ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα. Το μήνυμα αυτό εντοπίζεται στην προσπάθεια του εκλεγμένου προέδρου να εξακολουθήσει να δίνει φωνή στους υποστηρικτές του λεγόμενου “αντί-συστήματος” οι οποίοι τον υποστήριξαν στη διάρκεια των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα, όσο και τον έφεραν στην προεδρία των ΗΠΑ», σημειώνει το δημοσίευμα της εφημερίδας «The Washington Post».
Ο Τραμπ αμφισβητεί τα συμπεράσματα των μυστικών υπηρεσιών και στηρίζει WikiLeaks στην υπόθεση των emails της Χίλαρι Κλίντον
Τέλος, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αμφισβήτησε για άλλη μια φορά την εκδοχή των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία προσπάθησε να παρέμβει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ενώ αντιθέτως φάνηκε να στηρίζει τον ιστότοπο WikiLeaks, σύμφωνα με τον οποίο η Μόσχα δεν ευθύνεται για τις επιθέσεις χάκερ.
Ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ «είπε ότι ένας 14χρονος μάλλον χάκαρε τον (Τζον) Ποντέστα, γιατί λοιπόν το Δημοκρατικό Κόμμα έδειξε τόση αμέλεια;», έγραψε στο Twitter ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Ο Ασάνζ είπε επίσης ότι οι Ρώσοι δεν του έδωσαν πληροφορίες», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά και ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας του διαδικτύου, υποστηρίζουν (χωρίς ωστόσο να έχουν δώσει στη δημοσιότητα χειροπιαστές αποδείξεις) ότι η Μόσχα ευθύνεται για τη διαρροή των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Δημοκρατικού Κόμματος και του Τζον Ποντέστα, του διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον.
Ο Λευκός Οίκος επέβαλε κυρώσεις σε δύο ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, χαρακτηρίζοντας «ανεπιθύμητα πρόσωπα» 35 Ρώσους διπλωμάτες στις ΗΠΑ. Η CIA, από την άλλη, είναι πεπεισμένη ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δόθηκαν στο WikiLeaks από τους Ρώσους, κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά ο Ασάνζ. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες πληροφοριών να συντάξουν μια έκθεση για την υπόθεση, ενώ επιθυμεί να δημοσιοποιηθεί πριν λήξει η θητεία του, στις 20 Ιανουαρίου.
Το επιτελείο του Τραμπ έχει απορρίψει και τα συμπεράσματα της CIA, κρίνοντας ότι οι αναλυτές της υπηρεσίας «είναι οι ίδιοι που έλεγαν ότι ο Σαντάμ Χουσέιν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής».
Νωρίτερα σήμερα (4/1) το WikiLeaks υποσχέθηκε αμοιβή για οποιαδήποτε πληροφορία διαρρεύσει από τον Λευκό Οίκο πριν από την αποχώρηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ενώ ο Ασάνζ επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί την πηγή προέλευσης του σκανδάλου που ξέσπασε γύρω από τα emails της Χίλαρι Κλίντον.