Υπόθεση Αμρί: Μεγαλώνει η λίστα των παραλείψεων
Οι γερμανικές αρχές ασφαλείας γνώριζαν από τον Δεκέμβριο του 2015 ότι ο ύποπτος για την αιματηρή επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου στις 19 Δεκεμβρίου Ανίς Άμρι αναζητούσε ή διατηρούσε ήδη επαφή με το Ισλαμικό Κράτος.
Σχετική καταγγελία έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Neue Ruhr Zeitung, στο Τμήμα Αλλοδαπών της πόλης Έμεριχ στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία από συγκατοίκους του Αμρί σε προσφυγικό κατάλυμα. Η καταγγελία διαβιβάστηκε κατόπιν στην αστυνομική υπηρεσία που είναι αρμόδια για ποινικά αδικήματα με πολιτικό κίνητρο. Αυτή με τη σειρά της ενημέρωσε τις τοπικές αρχές ότι ο Αμρί βρίσκεται στο στόχαστρο των αρχών ασφαλείας.
Όπως προέκυψε προχθές από ειδική σύσκεψη της επιτροπής εσωτερικών υποθέσεων του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, ήδη τον Οκτώβριο του 2015 συγκάτοικος του Άμρι είχε ενημερώσει τους υπεύθυνους του καταλύματος ότι ο φερόμενος τρομοκράτης είχε στο κινητό του φωτογραφίες με ένοπλους μαυροφόρους. Η αστυνομία είχε ανοίξει τότε για τον Ανίς Αμρί «φάκελο ελέγχου για ισλαμιστικές ενέργειες». Τον δε Μάρτιο του 2016 οι αρχές ασφαλείας πληροφορήθηκαν ότι ο Αμρί θα συναντούσε στο Βερολίνο έναν άγνωστο υποστηρικτή του Ισλαμικού Κράτους επειδή σκόπευε να «σκοτώσει στο όνομα του Αλλάχ».
Από την Ελβετία το όπλο;
Παρά τις πληροφορίες και τις ενδείξεις που διέθεταν οι αρχές, ο Ανίς Αμρί κινούνταν όλο το διάστημα μέχρι την επίθεση στο Βερολίνο ανενόχλητα τόσο εντός της Γερμανίας όσο και στο εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης ZDF, ο Αμρί διέμενε για αρκετό διάστημα στην Ελβετία και πιθανώς να την επισκέφτηκε επανειλημμένα. Αυτό προκύπτει από στοιχεία που βρέθηκαν στο κινητό του και τα οποία παραδόθηκαν στις ελβετικές αστυνομικές αρχές. Η ελβετική αστυνομία εξετάζει τώρα αν ο Τυνήσιος προμηθεύτηκε στην Ελβετία το όπλο με το οποίο σκότωσε τον πολωνό οδηγό του φορτηγού, το οποίο χρησιμοποίησε για να διαπράξει την επίθεσή του. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του ZDF, σε αρκετές ελβετικές πόλεις υπάρχουν ενεργά ισλαμιστικά δίκτυα.
ΠΗΓΗ: DW