Ισχυρός «σεισμός» στην ΕΕ από τις δηλώσεις Τραμπ – Πώς απαντά η Ευρώπη

Οι έντονες επικρίσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα πρέπει να ωθήσουν τους Ευρωπαίους «να ανασυγκροτηθούν» για να επιδείξουν «ενότητα» και «αποφασιστικότητα», όπως δήλωσαν πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες.
9'

Η προσέγγιση στη Ρωσία, «το καταστροφικό λάθος της Άνγκελας Μερκελ» σχετικά με τη μεταναστευτική της πολιτική, το «παρωχημένο» ΝΑΤΟ: ο Τραμπ προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις με τις δηλώσεις του σχετικά με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, πέντε ημέρες προτού αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild και τη βρετανική The Times, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ εκτίμησε επίσης ότι η Βρετανία «είχε καλούς λόγους» που αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, κυριαρχεί η Γερμανία. Προέβλεψε μάλιστα ότι το Brexit θα είναι τέτοια «επιτυχία» που θα ωθήσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν τον δρόμο αυτό.

Μολονότι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «πολύ καλό νέο» τη χείρα που έτεινε στη χώρα του ο Τραμπ για την άμεση σύναψη διμερούς εμπορικής συμφωνίας, πολλοί Ευρωπαίοι υπουργοί αντέδρασαν στα σχόλια του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ ζητώντας από την ΕΕ να επιδείξει ενότητα.

«Η καλύτερη απάντηση στη συνέντευξη του Αμερικανού προέδρου είναι η ενότητα των Ευρωπαίων», είναι «να συστήσουν κοινό μέτωπο», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό.

Στη Γερμανία ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό η Ευρώπη «να μην πέσει σε βαθιά κατάθλιψη», και να «ανασυνταχθεί» δείχνοντας «αποφασιστικότητα».

Από την πλευρά του το ΝΑΤΟ επανέλαβε «την απόλυτη εμπιστοσύνη του» στη διατήρηση της «ισχυρής δέσμευσης» των ΗΠΑ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, την ώρα που ο Τραμπ κινδυνεύει να τροφοδοτήσει τους φόβους κάποιων χωρών, κυρίως στην ανατολική Ευρώπη, οι οποίες ανησυχούν για την ανάληψη της προεδρίας από τον δισεκατομμυριούχο και την πιθανή προσέγγισή του με τη Ρωσία.

«Αρχικά (το ΝΑΤΟ) είναι παρωχημένο διότι δημιουργήθηκε πριν από πολλά πολλά χρόνια», εξήγησε ο Τραμπ, και επειδή «δεν ασχολείται με την τρομοκρατία (…) Δευτερευόντως, οι χώρες-μέλη δεν πληρώνουν αυτό που θα έπρεπε».

Ήδη στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Τραμπ φάνηκε να αμφισβητεί την υποχρέωση των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ να επιδεικνύουν αλληλεγγύη σε περίπτωση που κάποια δεχθεί επίθεση, αν δεν συμβάλλουν περισσότερο στα έξοδα. Οι ΗΠΑ συνεισφέρουν περίπου το 70% των στρατιωτικών εξόδων του ΝΑΤΟ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε την «ανησυχία» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η δήλωση αυτή του Τραμπ «έρχεται σε αντίθεση με αυτό που είχε πει ο (μελλοντικός) Αμερικανός υπουργός Άμυνας (Τζέιμς Μάτις) κατά την ακρόασή του στην Ουάσινγκτον λίγες ημέρες νωρίτερα», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός.
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένες δηλώσεις του Τραμπ από τη συνέντευξη αυτή, λέγοντας ότι οι περισσότερες θέσεις του είναι γνωστές.

«Θα αναμείνουμε την ορκωμοσία του προέδρου Τραμπ και στη συνέχεια θα εργαστούμε στενά με τη νέα κυβέρνηση», απάντησε ο Ζάιμπερτ.

Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σέφερ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, επισήμανε ότι είναι δύσκολο να έχει κανείς ξεκάθαρη άποψη για τις θέσεις του Τραμπ.

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης επεσήμανε στο AFP ότι η ΕΕ «είναι σε κατάσταση αναμονής». «Ένας πρόεδρος δεν αποφασίζει μόνος του», διαβεβαίωσε ένας άλλος διπλωμάτης.

Αναφορικά με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι υπογράμμισε ότι η ΕΕ τη θεωρεί «εξαιρετικά σημαντική», κυρίως για την ασφάλεια της ηπείρου, και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για «τον σεβασμό της».

«Θα ήταν κρίμα αν η Αμερική, η πιο μεγάλη δημοκρατία του κόσμου (…), ενεργήσει με τρόπο καταστροφικό», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

«Τώρα έχουμε τη δυνατότητα να δείξουμε στον Τραμπ ότι η Ευρώπη δεν είναι απλώς μια αλληλέγγυα κοινότητα», αλλά ότι «παίρνει στα σοβαρά τις εξωτερικές υποθέσεις και γνωρίζει καλά ότι, αν καταστρέψουμε την εξωτερική πολιτική, οι επιπτώσεις θα είναι ευρύτατες», πρόσθεσε ο Άσελμπορν.

Μάλιστα, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τη δυνατότητα ταχείας κατάληξης της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ενώ χαρακτήρισε «φαντασίωση» την εκτίμηση του Τραμπ ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν τη Βρετανία στην έξοδο από την ΕΕ.

Μογκερίνι: Η Ε.Ε. θα παραμείνει ενωμένη στο μέλλον

Στο μεταξύ, την πεποίθηση ότι η ΕΕ «θα παραμείνει ενωμένη», εξέφρασε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του νέου Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Σε δηλώσεις της σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., η κ. Μογκερίνι ανέφερε πως σέβεται τις απόψεις του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, «αλλά πιστεύω ότι η ΕΕ θα παραμείνει ενωμένη στο μέλλον». Επικαλούμενη μάλιστα και συζήτηση που είχε σήμερα με το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, σημείωσε πως όσο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέλος της ΕΕ, δεν θα υπάρξουν διμερείς διαπραγματεύσεις για συμφωνίες εμπορίου με τρίτες χώρες, κάτι που ισχύει - όπως είπε - για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά στις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σχολίασε πως η επόμενη αμερικανική διοίκηση θα διαμορφώσει με την ΕΕ μια «πολιτική σχέση», η οποία ευχήθηκε να είναι σχέση «συνεργασίας». Όπως ανέφερε, το εν λόγω ζήτημα έχει τεθεί σε συζήτηση που είχε με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και υπάρχει η «βούληση» να χτιστεί μια τέτοια σχέση. Τέλος, ξεκαθάρισε ότι δεν θα σχολιάσει «προθέσεις προτού γίνουν πολιτικές», και πως προσβλέπει σε μια συνεργασία στη βάση των «κοινών συμφερόντων».

«Η ΕΕ έχει τις δικές της συμπαγείς, αυτόνομες και δυνατές πολιτικές» ανέφερε τέλος, υπογραμμίζοντας πως ακόμα και αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν, θα συζητηθούν με τη νέα διοίκηση μόλις αναλάβει καθήκοντα.

Η Τερέζα Μέι χαιρετίζει τη δέσμευση του Τραμπ για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χαιρέτισε από την πλευρά της τη δέσμευση του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εργαστεί για μια εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία, σύμφωνα με την εκπρόσωπό της.

Η εκπρόσωπος της Μέι δήλωσε επίσης ότι αναμένει η πρώτη συνάντηση μεταξύ της Βρετανίδας πρωθυπουργού και του Τραμπ να λάβει χώρα στις ΗΠΑ και ότι οι διαδικασίες για αυτό βρίσκονται ήδη υπό επεξεργασία.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Μέι συμμερίζεται την άποψη του υπουργού της επί των Οικονομικών ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να εξετάσει εναλλακτικά οικονομικά μοντέλα μετά το Brexit, εάν αναγκαστεί να το κάνει.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φίλιπ Χάμοντ φέρεται να δήλωσε χθες ότι η χώρα θα μπορούσε να αλλάξει το οικονομικό της μοντέλο για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα εάν επρόκειτο να φύγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία για πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

«Συμμερίζεται την άποψη που (ο Χάμοντ) έθεσε. Ότι θα θέλαμε να παραμείνουμε στο κυρίαρχο ρεύμα ενός αναγνωρίσιμου συστήματος φορολόγησης ευρωπαϊκού τύπου», δήλωσε σε δημοσιογράφους, συμπληρώνοντας:

«Αλλά εάν αναγκαστούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό επειδή δεν θα μπορούμε να έχουμε τη σωστή συμφωνία, τότε είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε».

Η εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει την υποχώρηση της στερλίνας σε χαμηλό τριών μηνών λόγω των φόβων ότι η Μέι ίσως χρησιμοποιήσει την αυριανή της ομιλία για να δηλώσει ότι η Βρετανία αναμένεται να έχει ένα «σκληρό» Brexit, αποχωρώντας από την ενιαία αγορά της ΕΕ.

«Ο Τραμπ γράφει Ιστορία. Τελείωσε η ουτοπία της παγκοσμιοποίησης»

Στη στρατηγική του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του στον ευρωπαϊκό Τύπο, αναφέρεται με συνέντευξη στην εφημερίδα Corriere della Sera o Τζούλιο Τρεμόντι, πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι. Γνωστός οικονομολόγος, ο Τρεμόντι είναι ο μόνος Ιταλός ο οποίος κλήθηκε να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου.

«Πρόκειται για τέλος εποχής. Για το τέλος της ουτοπίας της παγκοσμιοποίησης. Έστω και με πιο μαλακό τρόπο, η ημερομηνία αυτή εμπεριέχει μια σημασία που μπορεί να συγκριθεί με εκείνη της πτώσης του κομουνισμού», δήλωσε ο Τρεμόντι αναφερόμενος στην τελετή ανάληψης καθηκόντων του Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον Ιταλό πρώην υπουργό Οικονομικών, αυτή η ουτοπία της παγκοσμιοποίησης «προέβλεπε και την εξαγωγή της Δημοκρατίας σαν να ήταν σάντουϊτς κάποιου φαστφουντάδικου», διότι «δεν αφορούσε μόνο τις οικονομικές διαδικασίες, αλλά και εκείνες της πολιτικής, και οι ιερείς της την τιμούσαν σαν να επρόκειτο για θρησκεία».

Σε ό,τι αφορά στην δράση του Τραμπ, ο Τρεμόντι προβλέπει ότι «δεν θα αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά της οικονομικής παγκοσμιοποίησης προς όφελος του προστατευτισμού, αλλά θα υιοθετήσει τελωνειακούς δασμούς και θα ασχοληθεί με την διατήρηση των εμπορικών συμφωνιών». Σχετικά με την μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας «Obamacare», ο Ιταλός οικονομολόγος θεωρεί πως ο νέος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος «δεν θα καταργήσει εντελώς την μεταρρύθμιση αυτή, αλλά θα την αλλάξει με ουσιαστικό τρόπο».

Τέλος, όσον αφορά στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ευρώπη, ο Τζούλιο Τρεμόντι πιστεύει ότι «η προεδρία Τραμπ θα ευνοήσει τις διμερείς συμφωνίες με τις χώρες μέλη της Ένωσης», κάτι που θα μπορούσε να ευνοήσει και τις εξαγωγές ιταλικών προϊόντων.

Σχετικές ειδήσεις