Γιούνκερ για Brexit: Οι διαπραγματεύσεις θα είναι πάρα πολύ δύσκολες - Τι ζητούν Τουσκ και Μέρκελ

Brexit: Οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές θα επιδιώξουν μια δίκαιη συμφωνία και για τις δύο πλευρές.
6'

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι «πολύ, πολύ, πολύ δύσκολες».

Όπως είπε ο Γιούνκερ, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι της επανέλαβε ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν «εχθρική διάθεση». Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Στρασβούργο, ο Γιούνκερ είπε ότι μίλησε με την Μέι και χαιρέτισε τη σαφήνεια των δηλώσεών της, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές θα επιδιώξουν μια δίκαιη συμφωνία και για τις δύο πλευρές.

Λίγο νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει το παν για να επιτευχθεί μια «ισορροπημένη» λύση. «Από την πλευρά μου, θα κάνω τα πάντα ώστε αυτή η διαπραγμάτευση να καταλήξει σε μια ισορροπημένη λύση, με απόλυτο σεβασμό στους κανόνες μας», είπε μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Χαιρετίζω τις διευκρινίσεις της κας Μέι, όμως της είπα χθες το βράδυ ότι μια ομιλία δεν πυροδοτεί τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», υπογράμμισε. «Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ενεργοποιήσει το άρθρο 50 (σ.σ. της Συνθήκης της Λισαβόνας) θα υπάρξει μια πρωτόγνωρη διαπραγμάτευση που θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια και οι συνέπειες της οποίας θα είναι αξιοσημείωτες για το Ηνωμένο Βασίλειο, για τους 27 εταίρους τους και για την ΕΕ στο σύνολό της», υπενθύμισε.

Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Γιούνκερ στην ομιλία που εκφώνησε την Τρίτη η Τερέζα Μέι σχετικά με τους στόχους του Λονδίνου στη μελλοντική διαπραγμάτευση για το διαζύγιο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, δήλωσε ότι επιθυμεί μια «δίκαιη» συμφωνία για τους Βρετανούς. Επανέλαβε όμως ότι το καθεστώς του Ηνωμένου Βασιλείου απέναντι στην ΕΕ μετά την αποχώρησή του θα πρέπει να είναι «αναγκαστικά κατώτερο» από αυτό που απολάμβανε ως πλήρες μέλος.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου με τον Γιούνκερ ο Μούσκατ ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν αντιλήφθηκε κάποια «απειλή» στην προειδοποίηση της Μέι ότι η λήψη τυχόν τιμωρητικών μέτρων εκ μέρους των Βρυξελλών θα βλάψει την ΕΕ. Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν άκουσε μια «κήρυξη πολέμου» στην ΕΕ από τη Βρετανία. Εκτίμησε μάλιστα ότι η αποφασιστικότητα της Μέι να εγκαταλείψει η χώρα της την ενιαία αγορά ήταν μια «μάλλον θετική εξέλιξη», διαβεβαιώνοντας ότι και οι άλλες χώρες-μέλη είναι της άποψης ότι η πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά δεν θα μπορούσε να αποσυνδεθεί από την αρχή της ελεύθερης κυκλκοφορίας των προσώπων.

Ο Μούσκατ ανακοίνωσε επίσης ότι «σε σύντομο χρονικό διάστημα» θα συγκληθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ για το Brexit, αφού όμως προηγουμένως το Λονδίνο προσφύγει στο άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Η σύνοδος αυτή θα διεξαχθεί πιθανότατα 4-5 εβδομάδες αργότερα.

Η Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι η επίσημη έναρξη της διαδικασίας του διαζυγίου θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Μέρκελ-Τζεντιλόνι: Περισσότερη «σαφήνεια» στις προθέσεις της Βρετανίας μετά τις δηλώσεις Μέι

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε σήμερα ότι η ομιλία της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, χθες Τρίτη, έφερε περισσότερη «σαφήνεια» για το Brexit, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι τα υπόλοιπα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παραμείνουν ενωμένα.

«Μέσα από την ομιλία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, μας δόθηκε πλέον μια σαφής εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο θέλει να ενεργήσει η Βρετανία», είπε η Μέρκελ. Η καγκελάριος, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ιταλό ομόλογό της Πάολο Τζεντιλόνι στο Βερολίνο, υπενθύμισε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο δεν θα ξεκινήσουν παρά μόνο όταν υποβληθεί το επίσημο αίτημα από τη βρετανική κυβέρνηση, ενώ επανέλαβε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα διχαστούν.

«Προηγουμένως υπήρχε μόνο το σύνθημα "Brexit σημαίνει Brexit". Τώρα γνωρίζουμε κάτι παραπάνω για το τι εννοεί η βρετανική κυβέρνηση με το σύνθημα αυτό. Πιστεύω ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει», είπε από την πλευρά του ο Τζεντιλόνι.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε την αίσθηση ότι σε μια φουρτουνιασμένη θάλασσα η Ευρώπη κινείται με ένα μικρό πλοιάριο, ότι υιοθετεί ένα είδος επιλεκτικής ευελιξίας: πολύ αυστηρή σε ό,τι αφορά τους δεκαδικούς αριθμούς των προϋπολογισμών και πολύ χαλαρή σε ό,τι αφορά βασικά θέματα όπως παραδείγματος χάρη το μεταναστευτικό και το προσφυγικό», είπε εξάλλου ο Τζεντιλόνι. Για το προσφυγικό ο Ιταλός πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει κοινή προσπάθεια των Ευρωπαίων.

Την Τρίτη (17/01), σε μια πρώτη αντίδραση του Βερολίνου στις ανακοινώσεις της Μέι, ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ είπε και αυτός ότι η ομιλία της Βρετανίδας πρωθυπουργού έφερε «λίγη σαφήνεια», επτά μήνες μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

Η Μέι υπερασπίστηκε την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ προκειμένου, όπως είπε, η χώρα της να ανακτήσει τον έλεγχο της μετανάστευσης και υπογράμμισε ότι αυτό συνεπάγεται ασφαλώς μια έξοδο από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Τουσκ: Χαιρέτισε τις δηλώσεις Μέι υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που θα επιβλέψει τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαιρέτισε τις δηλώσεις της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι που θύμισε τον Ουίνστον Τσώρτσιλ στηρίζοντας την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Ο Τουσκ εξέφρασε με τις δηλώσεις του και άλλους ευρωπαίους ηγέτες στο καλωσόρισμα των δηλώσεων της Μέι, η οποία τόνισε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ενιαία αγορά της ΕΕ ώστε να είναι σε θέση να ελέγξει την μετανάστευση και να σταματήσει την χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ΕΕ και την τήρηση των αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων.

«Η κοινή θέση των 27 κρατών–μελών στον αδιαίρετο χαρακτήρα της ενιαίας αγοράς έγινε επιτέλους κατανοητή και αποδεκτή από το Λονδίνο», σημείωσε ο Τουσκ, προειδοποιώντας την Βρετανία να μην προσπαθήσει να εφαρμόσει «επιλεκτικές τακτικές» στις επικείμενες διαπραγματεύσεις.

Σχετικές ειδήσεις