Γαλλία: Ο Φιγιόν τάσσεται υπέρ μιας «ευρωπαϊκής αμυντικής συμμαχίας»
«Δεν προτείνω μια ενοποιημένη ευρωπαϊκή άμυνα, αλλά μια ευρωπαϊκή αμυντική συμμαχία» τόνισε ο Φιγιόν σε αυτή τη συνέντευξη. Σήμερα (Δευτέρα 23/1) ο συντηρητικός υποψήφιος μεταβαίνει στο Βερολίνο.
«Πρέπει να συγκεντρώσουμε πόρους, να χτίσουμε μια ευρωπαϊκή βιομηχανία και να δημιουργήσουμε ένα ταμείο που θα συγκεντρώνει και θα χρηματοδοτεί τις δαπάνες για τις επεμβάσεις στο εξωτερικό» εξήγησε ο Γάλλος πολιτικός.
«Πρόκειται για το τέλος της μεταπολεμικής εποχής, την απαρχή μια νέας, άκρως επικίνδυνης εποχής» τόνισε.
«Η ανάγκη για ενότητα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών είναι πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με πριν από 25 χρόνια. Μετά την επίθεση στο Βερολίνο, νιώθω ότι η Γερμανία συνειδητοποίησε τους νέους κινδύνους».
Σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο Φιγιόν εκτιμά ότι «η Ευρώπη το είχε προβλέψει. Πρέπει επομένως να οργανωθεί ενώπιον ενός Αμερικανού πολιτικού που δεν θα προσφέρει δώρα».
Σχετικά με το ΝΑΤΟ, το οποίο χαρακτήρισε «παρωχημένο» ο νέος επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, ο Φιγιόν απάντησε ότι «η ύπαρξη μιας διατλαντικής αμυντικής συμμαχίας δεν είναι κάτι το παρωχημένο, είναι απαραίτητη».
«Όμως δεν έχει να κάνει με την προστασία εναντίον του ισλαμικού ολοκληρωτισμού που προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει μια τεράστια περιοχή, η οποία εκτείνεται από το Πακιστάν στη Νιγηρία» είπε ο ίδιος, κρίνοντας μάλιστα ότι «σε πολλές περιπτώσεις, η αμερικανική πολιτική που καθοδηγεί το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί τη λύση εναντίον του ισλαμικού ολοκληρωτισμού, αποτελεί κυρίως πρόβλημα».
«Με τον Τραμπ ή χωρίς τον Τραμπ η Ευρώπη πρέπει να οικοδομήσει μια σωστή άμυνα» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας.
Ο Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε επίσης ότι για την Ευρώπη «η γαλλογερμανική σχέση είναι απόλυτα θεμελιώδης».
«Επιλέγω λοιπόν την ενίσχυσή της, σε μια σχέση ισότητας».
«Η ιστορική μας ευθύνη είναι να δώσουμε μαζί στην Ευρώπη την πολιτική της ισχύ για να σταθεί με κύρος απέναντι στις ΗΠΑ, απέναντι στη Ρωσία, απέναντι στην Κίνα» επισήμανε.
Tάχθηκε, επίσης, υπέρ της «χάραξης εκ νέου της σχέσης μας με τη Ρωσία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό θα επιτευχθεί μέσω της διευθέτησης του ουκρανικού ζητήματος. Σε δεύτερο στάδιο χρειάζεται μια νέα οικονομική σχέση με τη Ρωσία».