Η Τουρκία δολοφονεί αμάχους στη Συρία

Δέκα άμαχοι, ανάμεσά τους και ένα παιδί, σκοτώθηκαν από πλήγματα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και πυρά όλμων γύρω από μία πόλη στη βόρεια Συρία που τελεί υπό τον έλεγχο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), ανέφερε σήμερα μια MKO.

Η Τουρκία δολοφονεί αμάχους στη Συρία
3'

Βομβαρδισμοί έπληξαν την χθες Πέμπτη (26/1) την πόλη Αλ-Μπαμπ και τη γειτονική περιοχή Τάντεφ, που είναι και οι δύο υπό τον έλεγχο του ISIS, διευκρίνισε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Αλ-Μπαμπ και τα περίχωρά της αποτελούν στόχο εδώ και εβδομάδες εντατικών αεροπορικών επιδρομών που εξαπολύουν η τουρκική, η ρωσική και η συριακή Πολεμική Αεροπορία.

Στον πόλεμο στη Συρία, στον οποίο μετέχουν διάφορες πλευρές, η Ρωσία συνδράμει στρατιωτικά το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ απέναντι στους τζιχαντιστές και στους αντάρτες, ενώ η Τουρκία προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη σε ομάδες ανταρτών που μάχονται τους τζιχαντιστές στη βόρεια Συρία, κοντά στα σύνορά της.

«Τουρκικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί και το πυροβολικό έθεσαν στο στόχαστρο τομείς της Αλ-Μπαμπ και τη γειτονική περιοχή Τάντεφ, σκοτώνοντας τουλάχιστον δέκα αμάχους», ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Στις 24 Αυγούστου η Άγκυρα ξεκίνησε στρατιωτική επίθεση στη Συρία, σε συνεργασία με ομάδες ανταρτών, με σκοπό την εκδίωξη του ISIS αλλά και των κουρδικών πολιτοφυλακών από περιοχές της Συρίας που βρίσκονται κοντά στην τουρκική μεθόριο.

Τα τουρκικά στρατεύματα πραγματοποιούν συχνά αεροπορικά πλήγματα προς υποστήριξη των χερσαίων επιχειρήσεων, αλλά η Άγκυρα διαβεβαιώνει πως λαμβάνονται όλα τα μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν οι απώλειες αμάχων.

Η αντιπροσωπεία των ανταρτών αποτελείται από οκτώ μέλη, τα οποία θα δέχονται συμβουλές από εννέα Σύρους αντιπολιτευόμενους της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων της Αντιπολίτευσης. Σκιά στις διαπραγματεύσεις ρίχνει όμως η απόφαση της μεγαλύτερης οργάνωσης των ανταρτών, της Άχραρ αλ Σαμ, να συμμετάσχει επικαλούμενη τις «παραβιάσεις» της εκεχειρίας από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Η οργάνωση αυτή, που θεωρείται ότι έχει στενές σχέσεις με την Τουρκία και συγκεντρώνει χιλιάδες μαχητές, ανακοίνωσε πάντως ότι θα υποστηρίξει τις αποφάσεις της Αστάνα, αν αυτές «υπηρετούν το συμφέρον του έθνους».

«Υπάρχει μια πραγματική ανησυχία στην αντιπολίτευση ότι οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών ομάδων, που δεν έχουν καμία σχέση με αυτές τις διεθνείς διαπραγματεύσεις, θα χειραγωγηθούν σε μια πολιτική λύση από το καθεστώς», επεσήμανε μια ευρωπαϊκή πηγή.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές επισφραγίζουν και την αλλαγή στάσης της Τουρκίας, η οποία έχει προσεγγίσει τη Ρωσία. Οι δύο χώρες την Τετάρτη διεξήγαγαν τις πρώτες κοινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Συρία.

Παρόλα αυτά εξακολουθούν να διαφωνούν για το μέλλον του Άσαντ: Η Τουρκία θέλει την αποχώρησή του κατά την έναρξη της διαδικασίας μετάβασης, κάτι που το καθεστώς αρνείται κατηγορηματικά.

Παρόλα αυτά η Άγκυρα εμφανίστηκε πιο διαλλακτική την Παρασκευή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ να παραδέχεται ότι μια διευθέτηση της κρίσης στη Συρία χωρίς τον Άσαντ «δεν είναι ρεαλιστική».

Για το Ιράν, μεγάλο πολιτικό και στρατιωτικό σύμμαχο της Συρίας, η συνάντηση στην Αστάνα, όπου θα εκπροσωπείται από τον υφυπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Τζαμπέρ Ανσαρί, θεωρείται μέσο για να εδραιώσει την περιφερειακή της επιρροή μπροστά στη ρωσοτουρκική προσέγγιση.

Το Παρίσι και το Λονδίνο θα εκπροσωπούνται σε επίπεδο πρεσβευτών, ενώ και η ΕΕ θα έχει επίσημη παρουσία.

Η Ρωσία είχε καλέσει και τους Αμερικάνους να συμμετάσχουν στις συζητήσεις.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι δεν θα στείλει αντιπροσωπεία από την Ουάσινγκτον για να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αλλά ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Καζακστάν Τζορτζ Κρολ θα είναι παρών ως παρατηρητής.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή