Burning Man: Τι κάνουν οι γκουρού της τεχνολογίας στην έρημο;
Στην έρημο της Νεβάδα στήθηκε φέτος το 25ο φεστιβάλ «Burning Man», η ετήσια σύναξη καλλιτεχνών, επιχειρηματιών, γκουρού της τεχνολογίας και γενικά «ελεύθερων πνευμάτων», που ζουν για μια εβδομάδα μακριά από τις «συμβάσεις» του πολιτισμού.
Το θέμα του φεστιβάλ για το 2011 είναι οι «τελετές μετάβασης» και για πρώτη φορά εξαντλήθηκαν τα μαγικά χαρτάκια εισόδου. Ενδεικτικός του μεγέθους της συμμετοχής είναι ο κανονισμός του φεστιβάλ, ότι για κάθε μέρα ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων είναι οι 50 χιλιάδες!
Οι συμμετέχοντες παρομοιάζονται με προσκυνητές, οι οποίοι ξεκίνησαν από διάφορες χώρες της γης, για να βρεθούν στη μέση της ερήμου Black Rock.
Εκεί μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με αμμοθύελλες, ακραίες θερμοκρασίες ή καταρρακτώδεις βροχές. Καλούνται να τα βγάλουν πέρα στην αυτοσχέδια κοινότητα, που απαρτίζεται από σκηνές και τεράστια έργα τέχνης. Τεχνολογικές ευκολίες απαγορεύονται, όπως κινητά, laptops, ακόμα και ηλεκτρικό ρεύμα.
Η εικόνα του φεστιβάλ από δορυφόρο
Οι φανατικοί οπαδοί του «Burning Man» θέλουν με αυτό τον τρόπο να έρθουν πιο κοντά σε αξίες όπως η κοινωνική ευθύνη, η συλλογική προσπάθεια και συνεργασία, η μη εμπορευματοποίηση και η κοινωνική προσφορά και ανταλλαγή.
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως κάποιοι από τους πιο φανατικούς «προσκυνητές» είναι πρώην τραπεζίτες, ισχυροί επιχειρηματίες, γιάπηδες και golden boys. Επίσης, τρανταχτά ονόματα συμμετεχόντων είναι ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ και ο Έρικ Σμιντ της Google.
Το φεστιβάλ ξεκίνησε το 1986 σε μια παραλία της Καλιφόρνια, όταν ο 63 ετών σήμερα Λάρι Χάρβεϊ μαζί με ένα φίλο του αποφάσισαν να κάψουν ένα είδωλο 2,5 μέτρων για να γιορτάσουν το θερινό ηλιοστάσιο.
Το κλείσιμο του πολυήμερου φεστιβάλ παραμένει από τότε ίδιο κάθε χρόνο, με το κάψιμο του τεράστιου «ανθρώπου» (burning man).
Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες από το φετινό φεστιβάλ, που κλείνει στις 5 Σεπτέμβρη.