Τηλεφώνημα Τραμπ – Ερντογάν: Όλα όσα συζήτησαν οι δύο ηγέτες
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπεπανέλαβε χθες Τρίτη (7/2) τη δέσμευσή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ στη διάρκεια 45λεπτης τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη χώρα του οποίου χαρακτήρισε «στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ».
Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος επεσήμανε ότι ο Τραμπ αναφέρθηκε στην κοινή δέσμευση των ΗΠΑ και της Τουρκίας «στη μάχη κατά της τρομοκρατίας σε όλες της τις μορφές» και χαιρέτισε τη συμβολή της Άγκυρας στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Στη συνομιλία του με τον Ερντογάν, ο Τραμπ αναφέρθηκε «στη μακρά και στενή σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας και την κοινή τους δέσμευση στη μάχη κατά της τρομοκρατίας σε όλες της τις μορφές».
«Ο πρόεδρος Τραμπ επανέλαβε την αμερικανική υποστήριξη στην Τουρκία ως στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και εξέφρασε την εκτίμησή του για όλη τη συνεισφορά της στην εκστρατεία κατά του ISIS», συνέχισε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Από την πλευρά τους πηγές από την τουρκική προεδρία σημείωσαν ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν αναφορικά με τις ελεγχόμενες από το ISIS πόλεις αλ Μπαμπ και Ράκα.
Μεταξύ των άλλων θεμάτων που συζήτησαν οι Τραμπ και Ερντογάν ήταν η δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία, η προσφυγική κρίση και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Οι ίδιες τόνισαν ότι ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τις ΗΠΑ να μην υποστηρίζουν τις συριακές κουρδικές πολιτοφυλακές YPG.
Οι τουρκικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι ο διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία αύριο Πέμπτη (9/2) για να συζητήσει το θέμα του YPG και την αντιμετώπιση του δικτύου του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.
Ο Ερντογάν είχε τηλεφωνήσει στον Τραμπ για να τον συγχαρεί μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, όμως αυτή ήταν η πρώτη συνομιλία μεταξύ τους μετά την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου.
Η αντιπροσωπεία των ανταρτών αποτελείται από οκτώ μέλη, τα οποία θα δέχονται συμβουλές από εννέα Σύρους αντιπολιτευόμενους της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων της Αντιπολίτευσης. Σκιά στις διαπραγματεύσεις ρίχνει όμως η απόφαση της μεγαλύτερης οργάνωσης των ανταρτών, της Άχραρ αλ Σαμ, να συμμετάσχει επικαλούμενη τις «παραβιάσεις» της εκεχειρίας από τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Η οργάνωση αυτή, που θεωρείται ότι έχει στενές σχέσεις με την Τουρκία και συγκεντρώνει χιλιάδες μαχητές, ανακοίνωσε πάντως ότι θα υποστηρίξει τις αποφάσεις της Αστάνα, αν αυτές «υπηρετούν το συμφέρον του έθνους».
«Υπάρχει μια πραγματική ανησυχία στην αντιπολίτευση ότι οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών ομάδων, που δεν έχουν καμία σχέση με αυτές τις διεθνείς διαπραγματεύσεις, θα χειραγωγηθούν σε μια πολιτική λύση από το καθεστώς», επεσήμανε μια ευρωπαϊκή πηγή.
Οι διαπραγματεύσεις αυτές επισφραγίζουν και την αλλαγή στάσης της Τουρκίας, η οποία έχει προσεγγίσει τη Ρωσία. Οι δύο χώρες την Τετάρτη διεξήγαγαν τις πρώτες κοινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Συρία.
Παρόλα αυτά εξακολουθούν να διαφωνούν για το μέλλον του Άσαντ: Η Τουρκία θέλει την αποχώρησή του κατά την έναρξη της διαδικασίας μετάβασης, κάτι που το καθεστώς αρνείται κατηγορηματικά.
Παρόλα αυτά η Άγκυρα εμφανίστηκε πιο διαλλακτική την Παρασκευή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ να παραδέχεται ότι μια διευθέτηση της κρίσης στη Συρία χωρίς τον Άσαντ «δεν είναι ρεαλιστική».
Για το Ιράν, μεγάλο πολιτικό και στρατιωτικό σύμμαχο της Συρίας, η συνάντηση στην Αστάνα, όπου θα εκπροσωπείται από τον υφυπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Τζαμπέρ Ανσαρί, θεωρείται μέσο για να εδραιώσει την περιφερειακή της επιρροή μπροστά στη ρωσοτουρκική προσέγγιση.
Το Παρίσι και το Λονδίνο θα εκπροσωπούνται σε επίπεδο πρεσβευτών, ενώ και η ΕΕ θα έχει επίσημη παρουσία.
Η Ρωσία είχε καλέσει και τους Αμερικάνους να συμμετάσχουν στις συζητήσεις.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι δεν θα στείλει αντιπροσωπεία από την Ουάσινγκτον για να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αλλά ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Καζακστάν Τζορτζ Κρολ θα είναι παρών ως παρατηρητής.