Συμφωνία αντικαθεστωτικών με δυνάμεις του Καντάφι

Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για το που είναι ο Καντάφι

Συμφωνία αντικαθεστωτικών με δυνάμεις του Καντάφι
3'

Λίβυοι αντάρτες σχεδιάζουν να μπουν σήμερα στη φιλική προς τον Μουαμάρ Καντάφι πόλη Μπάνι Ουαλίντ, στην έρημο, αφού κατέληξαν σε συμφωνία με αντιπροσώπους από την πόλη για να αποφευχθούν οι μάχες, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα.

Το Αλ-Τζαζίρα, το οποίο επικαλέσθηκε πηγές των εξεγερμένων, δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για το πότε ακριβώς οι εξεγερμένοι πρόκειται να μπουν στην πόλη αυτή, που βρίσκεται νότια της Τρίπολης.

Η Μπάνι Ουαλίντ είχε αρνηθεί να παραδοθεί στους εξεγερμένους, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για ένα νέο γύρο μαχών με δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Καντάφι.

Παράλληλα, πολλά οχήματα του λιβυκού στρατού διέσχισαν τα σύνορα στην έρημο και μπήκαν στο Νίγηρα, ενώ στρατιωτικές πηγές ανέφεραν σήμερα στο πρακτορείο Reuters ότι ενδέχεται να πρόκειται για μία δραματική προσπάθεια του Μουάμαρ Καντάφι για εύρεση καταφυγίου σ' ένα φιλικό αφρικανικό κράτος, έπειτα από μυστικές διαπραγματεύσεις.

Στην αυτοκινητοπομπή, η οποία αποτελείται από 200 ως 250 οχήματα, παρασχέθηκε συνοδεία από το στρατό του Νίγηρα, μιας φτωχής και περίκλειστης πρώην γαλλικής αποικίας νοτίως της Λιβύης, και ενδέχεται, σύμφωνα με μια γαλλική στρατιωτική πηγή, ο Καντάφι να ενωθεί μ' αυτή καθ' οδόν προς την Μπουρκίνα Φάσο, η οποία του έχει προσφέρει άσυλο.

Η αυτοκινητοπομπή πολιτικών και στρατιωτικών οχημάτων από τη Λιβύη πέρασε την πόλη Αγκαντέζ στο βόρειο Νίγηρα, επιβεβαίωσε στρατιωτική πηγή της χώρας.

«Είδα μια ασυνήθιστη και εντυπωσιακή φάλαγγα, πολλών δεκάδων οχημάτων να μπαίνει στο Αγκαντέζ προερχόμενη από το Αρλίτ, μια πόλη κοντά στα αλγερινά σύνορα, και να κατευθύνεται προς τη Νιαμέι», επισήμανε η ίδια πηγή, η οποία ανέφερε «επίμονες φήμες» ότι στην αυτοκινητοπομπή βρίσκεται ο Μουαμάρ Καντάφι.

«Υπάρχουν έντονες φήμες περί παρουσίας του Καντάφι ή ενός από τους γιους του στην αυτοκινητοπομπή» πρόσθεσε.

Δεν είναι σαφές πού βρίσκεται ο 69χρονος πρώην ηγέτης.

Ο γιός του Καντάφι Σάιφ αλ-Ισλάμ εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην αυτοκινητοπομπή, πρόσθεσε η γαλλική πηγή. Η Γαλλία διαδραμάτισε κορυφαίο ρόλο στον πόλεμο κατά του Καντάφι και μια τόσο μεγάλη λιβυκή στρατιωτική αυτοκινητοπομπή δύσκολα μπορεί να μετακινήθηκε με ασφάλεια χωρίς να το γνωρίζει και να έχει συμφωνήσει το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, η Γαλλία μπορεί να έχει μεσολαβήσει για τη λύση των διαφορών ανάμεσα στη νέα λιβυκή κυβέρνηση και τον Καντάφι.

Ωστόσο εκπρόσωπος του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών στο Παρίσι δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει την πληροφορία για την άφιξη της αυτοκινητοπομπής στην πόλη Αγκαντέζ του βόρειου Νίγηρα, ούτε ότι έχει γίνει οποιαδήποτε προσφορά στον Καντάφι, ο οποίος καταζητείται μαζί με τον Σάιφ αλ-Ισλάμ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Οι σχετικές πηγές ανέφεραν ότι η αυτοκινητοπομπή, στην οποία επιβαίνουν πιθανόν αξιωματικοί στρατιωτικών μονάδων που έχουν τη βάση τους στη νότια Λιβύη, έφτασε αργά χθες το βράδυ κοντά στη βόρεια πόλη Αγκαντέζ. Την περασμένη εβδομάδα, η Αλγερία είχε δεχθεί τη σύζυγο, την κόρη και δύο άλλους γιους του Καντάφι, εξοργίζοντας τους εξεγερμένους.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή