Επισπεύδεται η συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Άγκυρα, ο Ιμπραχίμ Καλίν υπογράμμισε ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, αλλά σημείωσε ότι οι προσπάθειες που γίνονται αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στο να συναντηθούν ακόμη και πριν από αυτήν.
Κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ να τερματίσει τις, όπως τις χαρακτήρισε, «παράνομες εποικιστικές πολιτικές» σε Παλαιστινιακά Εδάφη.
Εξάλλου και ο ίδιος ο Ερντογάν είχε προηγουμένως καταδικάσει την ισραηλινή απόφαση να αυξηθούν οι ισραηλινοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη, χαρακτηρίζοντάς την «απόλυτη πρόκληση».
Το Ισραήλ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα τα σχέδιά του για την κατασκευή 3.000 επιπλέον κατοικιών σε ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Επίσης νομιμοποίησε αναδρομικά περίπου 4.000 ισραηλινές κατοικίες που έχουν κατασκευαστεί σε ιδιωτικής ιδιοκτησίας παλαιστινιακή γη, προχωρώντας σε μια κίνηση που προκάλεσε την καταδίκη του ΟΗΕ και της ΕΕ.
Η αντιπροσωπεία των ανταρτών αποτελείται από οκτώ μέλη, τα οποία θα δέχονται συμβουλές από εννέα Σύρους αντιπολιτευόμενους της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων της Αντιπολίτευσης. Σκιά στις διαπραγματεύσεις ρίχνει όμως η απόφαση της μεγαλύτερης οργάνωσης των ανταρτών, της Άχραρ αλ Σαμ, να συμμετάσχει επικαλούμενη τις «παραβιάσεις» της εκεχειρίας από τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Η οργάνωση αυτή, που θεωρείται ότι έχει στενές σχέσεις με την Τουρκία και συγκεντρώνει χιλιάδες μαχητές, ανακοίνωσε πάντως ότι θα υποστηρίξει τις αποφάσεις της Αστάνα, αν αυτές «υπηρετούν το συμφέρον του έθνους».
«Υπάρχει μια πραγματική ανησυχία στην αντιπολίτευση ότι οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών ομάδων, που δεν έχουν καμία σχέση με αυτές τις διεθνείς διαπραγματεύσεις, θα χειραγωγηθούν σε μια πολιτική λύση από το καθεστώς», επεσήμανε μια ευρωπαϊκή πηγή.
Οι διαπραγματεύσεις αυτές επισφραγίζουν και την αλλαγή στάσης της Τουρκίας, η οποία έχει προσεγγίσει τη Ρωσία. Οι δύο χώρες την Τετάρτη διεξήγαγαν τις πρώτες κοινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Συρία.
Παρόλα αυτά εξακολουθούν να διαφωνούν για το μέλλον του Άσαντ: Η Τουρκία θέλει την αποχώρησή του κατά την έναρξη της διαδικασίας μετάβασης, κάτι που το καθεστώς αρνείται κατηγορηματικά.
Παρόλα αυτά η Άγκυρα εμφανίστηκε πιο διαλλακτική την Παρασκευή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ να παραδέχεται ότι μια διευθέτηση της κρίσης στη Συρία χωρίς τον Άσαντ «δεν είναι ρεαλιστική».
Για το Ιράν, μεγάλο πολιτικό και στρατιωτικό σύμμαχο της Συρίας, η συνάντηση στην Αστάνα, όπου θα εκπροσωπείται από τον υφυπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Τζαμπέρ Ανσαρί, θεωρείται μέσο για να εδραιώσει την περιφερειακή της επιρροή μπροστά στη ρωσοτουρκική προσέγγιση.
Το Παρίσι και το Λονδίνο θα εκπροσωπούνται σε επίπεδο πρεσβευτών, ενώ και η ΕΕ θα έχει επίσημη παρουσία.
Η Ρωσία είχε καλέσει και τους Αμερικάνους να συμμετάσχουν στις συζητήσεις.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι δεν θα στείλει αντιπροσωπεία από την Ουάσινγκτον για να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αλλά ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Καζακστάν Τζορτζ Κρολ θα είναι παρών ως παρατηρητής.