Αγριεύει και προκαλεί τρόμο ο Τραμπ: Να γίνουμε η πρώτη πυρηνική δύναμη

Την επιθυμία του να επεκτείνει το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ για να διασφαλίσει ότι αυτό θα βρίσκεται «στην κορυφή», εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν μείνει στο συγκεκριμένο τομέα.

Αγριεύει και προκαλεί τρόμο ο Τραμπ: Να γίνουμε η πρώτη πυρηνική δύναμη
3'

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, o Τραμπ τόνισε ότι η Κίνα μπορεί να επιλύσει την πρόκληση που θέτει η Βόρεια Κορέα στην εθνική ασφάλεια «πολύ εύκολα αν το θελήσει», εντείνοντας με αυτό τον τρόπο την πίεση προς το Πεκίνο για να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στην Πιονγιάνγκ ώστε να περιορίσει τις επιθετικές της ενέργειες.

Μιλώντας από το Οβάλ Γραφείο, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι είναι «πολύ θυμωμένος» για τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας, σημειώνοντας ότι η επιτάχυνση ενός συστήματος πυραυλικής άμυνας για τους συμμάχους των ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα είναι μία από τις πολλές διαθέσιμες επιλογές.

«Θα ήταν εξαιρετικό, ένα όνειρο να μην διαθέτει καμία χώρα πυρηνικά όπλα, αλλά αν οι χώρες πρόκειται να διαθέτουν πυρηνικά, εμείς θα είμαστε στην κορυφή», τόνισε ο Τραμπ.

Σημειώνεται ότι η Νέα Συνθήκη Μείωσης των Στρατηγικών Όπλων, γνωστή ως New START, που υπογράφηκε το 2010, μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας απαιτεί έως τις 5 Φεβρουαρίου 2018 από τις δύο χώρες να περιορίσουν το στρατηγικό πυρηνικό τους οπλοστάσιο σε ίδια επίπεδα για 10 χρόνια.

Κατά τη συνέντευξή του ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε ωστόσο τη συνθήκη αυτή «μια μονομερή συμφωνία».

«Ακόμα μια κακή συμφωνία που συνήψε η χώρα, είτε πρόκειται για την New START, είτε για την συμφωνία με το Ιράν. . . Θα ξεκινήσουμε να συνάπτουμε καλές συμφωνίες», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εξέφρασε παράπονα για την ανάπτυξη από τη Ρωσία ενός πυραύλου κρουζ κατά παραβίαση της συνθήκης του 1987 για την απαγόρευση πυραύλων εδάφους – αέρος και βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς και τόνισε πως θα θέσει το θέμα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «όταν και αν συναντηθούν». «Για μένα, είναι σημαντικό ζήτημα», σημείωσε.

«Η απέλαση των παράτυπων μεταναστών στο Μεξικό είναι μια στρατιωτική επιχείρηση»

Στο μεταξύ, ως στρατιωτική επιχείρηση χαρακτήρισε τις προσπάθειες της κυβέρνησής του για την απέλαση χιλιάδων παράτυπων μεταναστών που ζουν στη χώρα του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Βλέπετε τι γίνεται στα σύνορα. Ξαφνικά, για πρώτη φορά (...) διώχνουμε τους πολύ κακούς τύπους, με ρυθμό που δεν έχει υπάρξει ποτέ πριν», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με επιχειρηματίες στο Λευκό Οίκο. «Και αυτή είναι μια στρατιωτική επιχείρηση», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος.

«Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν το στρατό όσον αφορά στο μεταναστευτικό ζήτημα», διαβεβαίωσε πάντως λίγο αργότερα ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κέλι, σε μια συνέντευξη Τύπου περιστοιχισμένος από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και τους Μεξικανούς ομολόγους τους.

Οι πράκτορες της υπηρεσίας μετανάστευσης (ICE) είναι άμαχοι και όχι στρατιωτικοί.

Από την πλευρά τους, οι Λουίς Βιδεγαράι και Μιγκέλ Άνχελ Οσόριο Τσονγκ εξέφρασαν «ανησυχία» για την πολιτική του Τραμπ, ενώ οι τέσσερις υπουργοί δεσμεύθηκαν ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος για τα ακανθώδη διμερή ζητήματα, από τη μετανάστευση ως το εμπόριο και την ασφάλεια, μετά τη συνάντηση που είχαν κεκλεισμένων των θυρών.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας κατέστησε σαφές προχθές Τρίτη (21/2) ότι σχεδόν όλοι οι παράτυποι μετανάστες εφεξής είναι υποψήφιοι προς απέλαση και ότι θα τους επαναπροωθήσει στο Μεξικό αν εισήλθαν στις ΗΠΑ από το μεξικανικό έδαφος, ανεξαρτήτως της υπηκοότητάς τους…

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή