Der Spiegel: Οι μυστικές γερμανικές υπηρεσίες κατασκόπευαν ΜΜΕ άλλων χωρών, μεταξύ αυτών το BBC
Η BND συμπεριέλαβε «από το 1999» τουλάχιστον 50 νούμερα τηλεφώνου, φαξ ή διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δημοσιογράφων ή συντακτικών ομάδων στον κατάλογο υποκλοπών, γράφει το εβδομαδιαίο περιοδικό σύμφωνα με αποσπάσματα ενός άρθρου που θα δημοσιευτεί στο φύλο του Σαββάτου.
Το περιοδικό δεν διευκρινίζει εάν οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας συνεχίζουν και σήμερα την παρακολούθηση.Σε ερώτηση από το Γαλλικό Πρακτορείο το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι δεν γνώριζει «πόσο χρόνο ήταν ενεργό (το δίκτυο παρακολούθησης)... Εικάζουμε ότι δεν είναι πλέον ενεργό, όμως δεν είμαστε βέβαιοι» είπε στο AFP ο δημοσιογράφος του Spiegel Μάρτιν Κνόμπε.
Σε αυτόν τον κατάλογο βρίσκονται επίσης «πολλές δεκάδες» νούμερα τηλεφώνων δημοσιογράφων που εργάζονται για λογαριασμό του BBC στα γραφεία του στο Λονδίνο ή το Αφγανιστάν, όπως επίσης και στην ομάδα σύνταξης διεθνών ειδήσεων, το BBC World, γράφει το Der Spiegel, επικαλούμενο «έγγραφα» τα οποία περιήλθαν στη γνώση του.
«Απογοητευτήκαμε όταν μάθαμε αυτές τις καταγγελίες» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος τύπου του BBC.
«Οι δημοσιογράφοι μας πρέπει να έχουν την δυνατότητα να ενεργούν ελεύθερα και με ασφάλεια, με απόλυτη προστασία των πηγών τους. Καλούμε όλες τις κυβερνήσεις να σεβαστούν τη λειτουργία ενός ελεύθερου Τύπου» συμπλήρωσε η εκπρόσωπος.
Επίσης, υπό παρακολούθηση ήταν ένα νούμερο τηλεφώνου της αμερικανικής εφημερίδας New York Times στο Αφγανιστάν, όπως και τα κινητά και δορυφορικά τηλέφωνα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν και τη Νιγηρία, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα.
Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, το Ρόιτερς και οι New York Times δεν έχουν προς το παρόν απαντήσει.
Τα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του Der Spiegel «δεν καλύπτουν το σύνολο των πρακτικών παρακολούθησης της BND, μονάχα ένα μέρος. Για αυτό ακριβώς ο κατάλογος (των) ΜΜΕ δεν είναι ενδεχομένως πλήρης» διευκρίνισε ο Κνόμπε.
Για μια «τερατώδη επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου» έκανε λόγο το παράρτημα στη Γερμανία των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, όπως γράφει το Der Spiegel. Η BND δεν θέλησε να απαντήσει στο Spiegel σχετικά με τα όσα της προσάπτονται.