Αυξάνονται οι νεκροί στο Πακιστάν

Καμικάζι βομβιστές οι οποίοι είχαν στόχο τον Φαρούχ Σεχζάντ, έναν ταξίαρχο της παραστρατιωτικής δύναμης της Συνοριοφρουράς στο Μπαλουτσιστάν...
2'

Καμικάζι βομβιστές οι οποίοι είχαν στόχο τον Φαρούχ Σεχζάντ, έναν ταξίαρχο της παραστρατιωτικής δύναμης της Συνοριοφρουράς στο Μπαλουτσιστάν, σκότωσαν τουλάχιστον 24 άτομα και τραυμάτισαν τουλάχιστον 61 στην πόλη Κουέτα του Πακιστάν σήμερα πραγματοποιώντας επίθεση για να εκδικηθούν τη σύλληψη ηγετικού στελέχους της αλ Κάιντα, όπως ανακοίνωσε ο Εχσανουλάχ Εχσάν, εκπρόσωπος του Κινήματος των Ταλιμπάν του Πακιστάν (TTP).

Ο Σεχζάντ τραυματίστηκε και η σύζυγός του σκοτώθηκε, σύμφωνα με την αστυνομία.


Στους νεκρούς από τις επιθέσεις, που σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών ενδέχεται να ξεπερνούν τους 25, περιλαμβάνεται ένας συνταγματάρχης της Συνοριοφρουράς και επτά φρουροί του ταξίαρχου Σεχζάντ, καθώς και τουλάχιστον δύο παιδιά. Οι εκρήξεις έριξαν τους τοίχους του σπιτιού του και κοντινών γραφείων.

Οι επιθέσεις «έγιναν για να εκδικηθούμε τις συλλήψεις των αδελφών μας μαχητών (της αλ Κάιντα) πρόσφατα στην Κουέτα από τις υπηρεσίες ασφαλείας», είπε ο Εχσάν.

Οι πακιστανοί Ταλιμπάν, οι οποίοι θεωρούνται στενά συνδεδεμένοι με την αλ Κάιντα, εξαπολύουν συχνά τέτοιες ενέργειες εναντίον των δυνάμεων της κυβέρνησης της χώρας, που συνεργάζεται με τις ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος είχε χαιρετίσει τη σύλληψη του αλ Μαουριτάνι ως ένα «παράδειγμα» αντιτρομοκρατικής συνεργασίας, τοποθέτηση που άφησε να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον και το Ισλαμαμπάντ ξεπερνούν την ένταση που είχε προκαλέσει η μυστική και μονομερής επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ για την εξόντωση του ηγέτη της αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν στις 2 Μαΐου.


Το Πακιστάν υφίσταται τα τελευταία τέσσερα χρόνια ένα εξαιρετικά αιματηρό κύμα επιθέσεων που οι αρχές αποδίδουν στους Ταλιμπάν και στην αλ Κάιντα, με τουλάχιστον 4.600 νεκρούς.