Πούτιν: Απαράδεκτες οι κυρώσεις κατά της Συρίας - Βέτο από Ρωσία και Κίνα στον ΟΗΕ

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι το σχέδιο ψηφίματος που κατέθεσαν στο Συμβούλιο του ΟΗΕ οι δυτικές δυνάμεις με το οποίο ζητούν την επιβολή κυρώσεων στην Συρία, ισχυριζόμενες ότι η συριακή κυβέρνηση έκανε χρήση χημικών όπλων, είναι "απαράδεκτο".
4'

Το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο συνέταξαν η Γαλλία, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με το οποίο ζητούν να απαγορευθεί η πώληση ελικοπτέρων στην συριακή κυβέρνηση και να μπουν σε "μαύρη λίστα" οι διοικητές του συριακού στρατού, αναμενόταν να τεθεί αργότερα σήμερα σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

"Νομίζω ότι είναι εντελώς απαράδεκτο" δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν Μπισκέκ, μετά τι συνομιλίες που είχε με τον Κιργίζιο ομολόγο του Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ.

"Θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη της ειρηνευτικής διαδικασίας" επεσήμανε ο πρόεδρος Πούτιν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "η Ρωσία δεν πρόκειται να υποστηρίξει τις οποιεσδήποτε νέες κυρώσεις κατά της συριακής ηγεσίας".

Από την πλευρά του ο Ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε πως «είναι αντί-εποικοδομητικό» επισημαίνοντας ότι «θα δημιουργηθεί ένα αρνητικό κλίμα, όχι επειδή εμείς θα θέσουμε βέτο, αλλά επειδή προτάθηκε αυτό το ψήφισμα».

Βέτο από Ρωσία και Κίνα στο σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ που προέβλεπε την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Συρίας

Στο μεταξύ, η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο στην ψηφοφορία επί του σχεδίου ψηφίσματος του ΟΗΕ, που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Δαμασκού, η οποία κατηγορείται για χρήση χημικών όπλων στον πόλεμο που μαίνεται στη Συρία εδώ και 6 χρόνια.

Το σχέδιο ψηφίσματος, που κατέθεσαν η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, έλαβε 9 ψήφους υπέρ και 3 ψήφους κατά, εκείνες της Κίνας, της Ρωσίας και της Βολιβίας. Το Καζακστάν, η Αιθιοπία και η Αίγυπτος απείχαν της ψηφοφορίας.

Πρόκειται για το έβδομο κατά σειρά βέτο που ασκεί η Ρωσία για να προστατεύσει τη συριακή κυβέρνηση από την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Για την Κίνα είναι το έκτο κατά σειρά βέτο υπέρ της Συρίας.

Σύμφωνα με τη Μόσχα το σχέδιο ψηφίσματος θα προκαλέσει πλήγμα στις ειρηνευτικές συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Γενεύη κι οι οποίες ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Γαλλία: Η Ρωσία φέρει βαριά ευθύνη για την απόρριψη της κυρώσεων σε βάρος της Συρίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό εξέφρασε πάντως τη λύπη του γιατί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέρριψε το σχέδιο ψηφίσματος για την επιβολή κυρώσεων στη Συρία, με αφορμή τις επιθέσεις με χημικά όπλα, εκτιμώντας ότι η Ρωσία, μία από τις χώρες που άσκησαν βέτο, φέρει «βαριά ευθύνη» για την εξέλιξη αυτή.

«Η Ρωσία αποφάσισε να προβάλει βέτο στο κείμενο» που υπέβαλαν προς ψήφιση οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία. Πρόκειται για βαριά ευθύνη απέναντι στο συριακό λαό και την υπόλοιπη ανθρωπότητα», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στην Κίνα, που επίσης άσκησε βέτο.

«Στη Συρία, η χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς και το Νταές (σ.σ. το Ισλαμικό Κράτος), ακόμη και εναντίον αμάχων, είναι απαράδεκτη», συνέχισε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι είναι «κρίσιμης σημασίας να μην μείνουν ατιμώρητα αυτά τα εγκλήματα».

«Η Γαλλία λυπάται βαθιά που το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν ήταν σε θέση να ενωθεί για να επιβάλει τις συνέπειες αυτών των πράξεων», τόνισε ο Ερό.

«Η μη διάδοση των χημικών όπλων είναι ουσιαστικής σημασίας για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια», κατέληξε ο Γάλλος υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι οι χώρες έχουν εγκρίνει τη συνθήκη για την απαγόρευση των χημικών όπλων.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκαντίλοφ, είπε πως σήμερα είχε συνομιλίες με την κυβερνητική αντιπροσωπεία της Συρίας και πως θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης αύριο Τετάρτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συριακή αντιπολίτευση, η οποία υποστηρίζεται από τις δυτικές δυνάμεις, ζήτησε χθες από την Μόσχα να ασκήσει πιέσεις στην συριακή κυβέρνηση, ώστε να την πείσει να αρχίσει να συζητά το θέμα της πολιτικής μετάβασης αντί να περιορίζεται μόνο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Πηγή προσκείμενη στην συριακή αντιπολίτευση, δήλωσε ότι, αργότερα σήμερα, εκπρόσωποι της, θα συναντηθούν αρχικά με τον διευθυντή του τμήματος Μέσης Ανατολής του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Σεργκέι Βαρσίχιν.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στο θέμα της τρομοκρατίας, και απαντώντας ουσιαστικά στο αίτημα της συριακής αντιπολίτευσης προς την Μόσχα, δήλωσε ότι «ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας είναι μια προτεραιότητα και πρέπει να βρίσκεται στην ατζέντα (στις συνομιλίες της Γενεύης) μαζί με άλλα θέματα», όπως και ότι «δεν πρέπει να αγνοηθεί στο πλαίσιο των συνομιλιών».

Σχετικές ειδήσεις