«Ο Καντάφι σκότωνε τους τραυματίες στα νοσοκομεία»

Νέες καταγγελίες για τις ωμότητες που διέπραξαν οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στη Λιβύη βλέπουν το φως της δημοσιότητας...

«Ο Καντάφι σκότωνε τους τραυματίες στα νοσοκομεία»
2'

Νέες καταγγελίες για τις ωμότητες που διέπραξαν οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στη Λιβύη βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

«Το είδα με τα μάτια μου, μέσα στο νοσοκομείο, σκότωσαν τρεις τραυματίες. Οι γιατροί που βοηθούσαν τους τραυματίες εξεγερμένους φυλακίζονταν ή εξαφανίζονταν». Τη μαρτυρία αυτή καταθέτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λίβυος γιατρός Φαχίμ Σαρκάς, ο οποίος, όταν ξέσπασε η εξέγερση στη Λιβύη ήταν διευθυντής της κλινικής Ωτορινολαρυγγολογίας στο νοσοκομείο της Ζαουίγια.


Ο Λίβυος γιατρός, ο οποίος έφυγε από τη Ζαουίγια και ήρθε στην Ελλάδα, τον περασμένο Απρίλιο, όταν οι "ταξιαρχίες" του Καντάφι, οι "Καταϊπ" ισοπέδωσαν την πόλη και "επέβαλαν καθεστώς τρόμου" στο νοσοκομείο, όπως λέει, επιτρέποντας να περιθάλπονται "μόνο οι δικοί τους τραυματίες", απευθύνει έκκληση για την αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού στο δοκιμαζόμενο λαό της αραβικής αυτής χώρας.


Ο ίδιος, ξαναγύρισε στη Λιβύη στα τέλη Αυγούστου ως μέλος διεθνούς αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, μεταφέροντας φάρμακα και ιατρικά μηχανήματα στους εξεγερμένους και μόλις χθες επέστρεψε στην Ελλάδα.


"Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε ακριβά φάρμακα. Υλικά αιμοκάθαρσης, φάρμακα για διαβητικούς, υλικά μονάδας εντατικής θεραπείας, αναισθητικά χειρουργείου. Επίσης, χρειάζονται περισσότεροι γενικοί χειρουργοί και ορθοπεδικοί, καθώς και πλαστικοί χειρουργοί.


Πολλοί τραυματίες που έχουν χάσει μέλη, έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο και στο σώμα. Από τους διακόσιους χιλιάδες τραυματίες, που υπολογίζεται ότι υπάρχουν, οι μισοί είναι σοβαρά", τονίζει ο Λίβυος γιατρός.


"Στην αρχή, το νοσοκομείο δεν έκανε διακρίσεις στους ασθενείς είτε ήταν με τη μία ή την άλλη πλευρά. Για μας ήταν όλοι ασθενείς. Αφού ξεκίνησαν οι μάχες, οι κυβερνητικές δυνάμεις μετέτρεψαν τα νοσοκομεία σε 'στρατώνες' και κράτησαν ορισμένα τμήματα για να νοσηλεύονται μόνο οι δικοί τους.


Προσπαθούσαμε, οι γιατροί και οι νοσηλευτές να τους βοηθήσουμε και να τους δίνουμε φάρμακα εκτός του νοσοκομείου, γιατί ο κόσμος είχε μάθει τι συνέβαινε στο νοσοκομείο και τους κρατούσε στα σπίτια. Κάποιοι, μέχρι να κλείσουν και τα σύνορα, τους μετέφεραν με κάθε τρόπο για νοσηλεία στην Τυνησία", μας λέει ο 55χρονος γιατρός.


Υποστηρίζει ότι οι καθεστωτικοί, αποχωρώντας από τις πόλεις, "δημιουργούσαν χάος" και κατέστρεφαν στα νοσοκομεία, τα φάρμακα και τις ιατρικές συσκευές για να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους αντάρτες. Τις συνθήκες δυσχέραιναν, οι διακοπές ρεύματος και κυρίως στην Τρίπολη, η έλλειψη νερού.


"Όλοι είναι οπλισμένοι κι όμως δεν υπάρχει εγκληματικότητα, όπως περίμεναν. Απεναντίας, υπάρχει σε μεγάλο βαθμό υπευθυνότητα και αγάπη προς την πατρίδα- ιδιαίτερα από τα νέα παιδιά. Σταδιακά, οργανώνεται η ζωή και αρχίζει να επιστρέφει η ομαλότητα σε πολλές πόλεις", επισημαίνει.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή