Πώς το τουρκικό δημοψήφισμα επηρεάζει τις ολλανδικές εκλογές
Ενώ λοιπόν οι δημοσκοπήσεις έδιναν τη δεύτερη θέση στον Ολλανδό πρωθυπουργό, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια αντιστροφή του κλίματος.
Η σκληρή στάση της Χάγης απέναντι στον «Σουλτάνο» Ερντογάν, έχει ως αποτέλεσμα να ενισχύεται το Φιλελεύθερο Κόμμα του Ρούτε, ο οποίος φέρεται να παίρνει προβάδισμα έναντι του ακροδεξιού Γκέερτ Βίλντερς, που πριν το διπλωματικό πόλεμο της Ολλανδίας με την Τουρκία, διατηρούσε ελαφρύ προβάδισμα.
Σημειώνεται ότι η προεκλογική εκστρατεία στην Ολλανδία επικεντρώθηκε στο προσφυγικό και στην «ταυτότητα» της χώρας. Ο Γκέερτ Βίλντερς δεν θέλει μουσουλμάνους, τεμένη, και πρόσφυγες, ενώ αν και είχε ξεκινήσει το 1997 από το Φιλελεύθερο Κόμμα (VVD), το 2004 έφτιαξε το δικό του Κόμμα της Ελευθερίας, παίρνοντας αποστάσεις από το σημερινό αντίπαλό του.
Από την άλλη, ο Ρούτε είναι πρωθυπουργός της Ολλανδίας από το 2010. Αρχικά κυβέρνησε με τη στήριξη των Χριστιανοδημοκρατών (CDΑ) ενώ το 2012 σχημάτισε νέα κυβέρνηση με το Εργατικό Κόμμα (PvdA) από το οποίο προέρχεται ο υπουργός Οικονομικών και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Παράλληλα, έχει ξεκαθαρίσει στον Βίλντερς ότι δεν θέλει να συνεργαστεί ακόμα κι αν αυτό τερματίσει πρώτο.
Κρίσιμης σημασίας τηλεμαχία μεταξύ Ρούτε- Βίλντερς δύο ημέρες πριν από τις κάλπες
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας και υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές Μαρκ Ρούτε θα αντιμετωπίσει αργότερα σήμερα (13/3), δύο ημέρες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές, τον αντίπαλό του Γκέερτ Βίλντερς σε μια τηλεοπτική αναμέτρηση που αναμένεται να επικεντρωθεί σε θέματα όπως η μετανάστευση και η ενσωμάτωση, με φόντο την κρίση που έχει ξεσπάσει με την Τουρκία.
Αυτή η τηλεμαχία ενδέχεται να είναι μία από τις πλέον καθοριστικής σημασίας, καθώς «το 60% των Ολλανδών πολιτών δεν γνωρίζει ακόμα εάν θα πάει να ψηφίσει και ποιον» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μόνικα Ζι Ντχίαν Χο, διευθύντρια του ινστιτούτου Clingendael στη Χάγη, κάνοντας λόγο για ένα «κατακερματισμένο» και «ευμετάβλητο» εκλογικό σώμα.
Η απαγόρευση που επέβαλαν οι ολλανδικές αρχές σε Τούρκους υπουργούς κατά διάρκεια του Σαββατοκύριακου να συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις υπέρ του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Ρότερνταμ ανήγαγε την πολιτισμική ενσωμάτωση σε κεντρικό θέμα στην τηλεοπτική μονομαχία των δύο υποψηφίων.
Οι βουλευτικές εκλογές της Τετάρτης «στρέφονται γύρω από ένα ζήτημα: σε τι είδους χώρα θέλετε να ζείτε;», τόνισε σε ανάρτησή του στο Facebook ο Μαρκ Ρούτε.
«Θέλω μια χώρα όπου θα ζούμε όλοι μαζί σε φυσιολογικές συνθήκες, μια χώρα που δείχνει στον κόσμο ότι δεν θα αφεθούμε να μας παρασύρει ο άσχημος λαϊκισμός» υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να ζητήσει συγγνώμη για την απέλαση το Σάββατο της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, η οποία αγνόησε τις συστάσεις της Ολλανδίας προς την Άγκυρα να μην μεταβεί κανένας Τούρκος υπουργός στο Ρότερνταμ.
Με τη δημοτικότητά του κόμματός του να ενισχύεται στην κοινή γνώμη μετά το επεισόδιο όπως επισημαίνουν αναλυτές, ο ίδιος ανταπάντησε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρέπει να ζητήσει συγγνώμη διότι αποκάλεσε τους Ολλανδούς ναζιστές.
Ενώ ωστόσο ο Μαρκ Ρούτε τάσσεται υπέρ της «αποκλιμάκωσης» αυτής της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών μελών του ΝΑΤΟ, ο Γκέερτ Βίλντερς ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση της Ολλανδίας υπέρ της όξυνσης της πίεσης.
«Ο Ερντογάν επαναλαμβάνει ότι είμαστε ναζιστές και φασίστες. Εξυβρίζει την ολλανδική αστυνομία. Όχι στην αποκλιμάκωση. Να απελάσετε τον Τούρκο πρεσβευτή από την Ολλανδία και ολόκληρη τη (διπλωματική) ομάδα», τόνισε σε ένα tweet.
Η επίδραση Τραμπ;
Υποψήφιος για μια τρίτη θητεία στην ηγεσία της χώρας των 17 εκατομμυρίων κατοίκων, ο Μαρκ Ρούτε δηλώνει ότι «δίνει πολύ σκληρή μάχη» για τη νίκη στις εκλογές, επιχειρώντας να απωθήσει τον ακροδεξιό βουλευτή.
Όμως «αν οι πολίτες σκέφτονται ότι το Κόμμα για την Ελευθερία του Γκέερτ Βίλντερς δεν μπορεί να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο κόμμα, κοιτάξτε τι συνέβη με το Brexit (ή τον Ντόναλντ) Τραμπ» υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες Κυριακή από τον ιστότοπο Peilingwijzer από έξι διαφορετικές έρευνες, το κόμμα του Ολλανδού πρωθυπουργού βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 16% στην πρόθεση ψήφου.
Το Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα (VVD) εμφανίζεται να εξασφαλίζει 23-27 έδρες εκ των 150 που αριθμεί η κάτω βουλή του Κοινοβουλίου. Απέχει ωστόσο πολύ από τις 40 έδρες που διαθέτει τώρα.
Από την άλλη, ο Βίλντερς είδε τις τελευταίες εβδομάδες τα ποσοστά του κόμματος του να μειώνονται και πιστώνεται με 19 έως 23 έδρες, ήτοι το 13% στην πρόθεση ψήφου.
Η πτώση αυτή εξηγείται από την υπόσχεση που έδωσαν πολλά κόμματα ότι δεν θα συγκροτήσουν κυβέρνηση με τον Βίλντερς, αλλά και από την απουσία του από τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις και την έλλειψη επαρκών διευκρινίσεων για το πρόγραμμά του.
Γνωστός για τη ρητορική του κατά του Ισλάμ, ο Βίλντερς υποσχέθηκε, εάν καταλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο, να κλείσει τα σύνορα στους μουσουλμάνους μετανάστες, να απαγορεύσει την πώληση του Κορανιού και να κλείσει τα τεμένη, σε μια χώρα που μετρά 840.000 έως 960.000 μουσουλμάνους, βάσει εκτιμήσεων, ήτοι το 5% από τα 17 εκατομμύρια των Ολλανδών.
«Οι πολίτες ενδιαφέρονται να ακούσουν πώς θα τα εφαρμόσει αυτά, διότι αντίκεινται στο Σύνταγμα και σε πολλούς νόμους που ισχύουν εδώ στην Ολλανδία» επισήμανε η αναλύτρια Μόνικα Ζι.
Ωστόσο σύμφωνα με την ίδια είναι ελάχιστα πιθανό ο ακροδεξιός βουλευτής να επικρατήσει στην εκλογική αναμέτρηση.
Στις «τρεις τελευταίες εκλογές, εξασφάλισε λιγότερες ψήφους στην πραγματική κάλπη σε σύγκριση με τις δημοσκοπήσεις» υπογράμμισε η ειδικός.
«Είναι επομένως διαφορετικό σε σύγκριση με την επίδραση Τραμπ που είδαμε στις ΗΠΑ όπου οι δημοσκόποι είχαν υποτιμήσει την πραγματική στήριξη στο πρόσωπό του».
Σε κάθε περίπτωση εάν το κόμμα του καταφέρει να αναδειχθεί από τις κάλπες σε μία από τις ισχυρότερες πολιτικές δυνάμεις του κοινοβουλίου, τότε θα είναι δύσκολο να μην ληφθεί υπόψη αυτή η ψήφος.
«Αυτό που κατάφερε να κάνει, είναι να πολιτικοποιήσει όσα διακυβεύονται, ζητήματα που για πολύ καιρό ήταν ταμπού στην Ολλανδία, να μιλάμε για την ελευθερία των θρησκειών και τα δικαιώματα των προσφύγων», περιέγραψε η Ζι.
Εξάλλου η ιδεολογία του κατά των μουσουλμάνων, κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά της μετανάστευσης έχει αντίκτυπο σε ένα σημαντικό μέρος των Ολλανδών πολιτών και «βρίσκεται εδώ για να παραμείνει» σύμφωνα με την ίδια.
«Η Τουρκία δεν επιχειρεί να επηρεάσει τις ολλανδικές εκλογές»
Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υποστήριξε, τέλος, πως η Τουρκία δεν επιχειρεί να επηρεάσει τις κρίσιμης σημασίας ολλανδικές εκλογές της Τετάρτης μετά τη διπλωματική κρίση ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Χάγη, που ξέσπασε το σαββατοκύριακο.
«Δεν πιστεύω πως θέλουν να επέμβουν», δήλωσε ο Ρούτε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ρότερνταμ, συμπληρώνοντας: «Δεν πιστεύω πως η ιδέα τους ήταν να επηρεάσουν τις εκλογές».
Ο Ρούτε δήλωσε επίσης πως υπάρχει πραγματική πιθανότητα ο εθνικιστής πολιτικός Γκέερτ Βίλντερς, που τάσσεται κατά του Ισλάμ, να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές της Τετάρτης.
«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος στις 16 Μαρτίου να ξυπνήσουμε σ' αυτή τη χώρα και ο Γκέερτ Βίλντερς να ηγείται του μεγαλύτερου κόμματος και αυτό θα στείλει ένα σινιάλο στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Ρότερνταμ.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε επίσης τους Ολλανδούς ψηφοφόρους να σταματήσουν στις κάλπες «τον κακό λαϊκισμό».