Ολλανδικές εκλογές: Προβάδισμα Ρούτε μέσω Τουρκίας - Ιστορικής σημασίας εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη
Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν προβάδισμα τριών εδρών στον Ρούτε ο διπλωματικός πόλεμος με την Άγκυρα κλιμακώνεται.
Η απαγόρευση προεκλογικών ομιλιών δύο Τούρκων υπουργών σε ολλανδικό έδαφος τις προηγούμενες ημέρες ενόψει του τουρκικού δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος φαίνεται πως αποδεικνύεται θεόσταλτο δώρο για τον Ρούτε.
Όπως και να έχει, το ενδιαφέρον των Βρυξελλών στρέφεται στην Ολλανδία, καθώς με τις αυριανές εκλογές ανοίγει ένας ιστορικής σημασίας εκλογικός κύκλος που αναμένεται να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι το τέλος του 2017 και μετά τις εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, όλοι συμφωνούν, πως η Ευρώπη μπορεί να μοιάζει πολύ διαφορετική από σήμερα.
Η αυριανή εκλογική μάχη στην Ολλανδία προμηνύεται ιδιαιτέρως συναρπαστική καθώς εκτός από το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η διαφαινόμενη στροφή των Ολλανδών προς το αντιευρωπαϊκό, ακροδεξιό κόμμα του Γκερτ Βίλντερς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κανένα από τα κόμματα που λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία, δεν φαίνεται να μπορεί να πάρει ποσοστό μεγαλύτερο του 20%.
Έχοντας υποσχεθεί να καταργήσει το Κοράνι, να κλείσει τα σύνορα και να βγάλει την Ολλανδία από την ΕΕ, ο Γκερτ Βίλντερς κατάφερε να προσελκύσει μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων τα τελευταία χρόνια πατώντας πιστά στα βήματα των υπερμάχων του Brexit αλλά και άλλων λαϊκιστών πολιτικών σε Ευρώπη και Αμερική, όπως η Μαρίν Λεπέν και ο Ντόναλντ Τραμπ. Ως εκ τούτου, το ενδεχόμενο της νίκης του Βίλντερς προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις Βρυξέλλες, σε μια περίοδο που καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να επικρατήσει η ενότητα των «27».
Ωστόσο, όλα δείχνουν πως οι εκπλήξεις θα μπορούσαν να έρθουν και από αλλού. Ενώ αρχικά οι εκλογές είχαν προσλάβει τον χαρακτήρα μιας «προσωπικής μονομαχίας» μεταξύ του νυν πρωθυπουργού από το κεντροδεξιό κόμμα των φιλελευθέρων, Μαρκ Ρούτε και του Βίλντερς, τα δεδομένα τις τελευταίες μέρες δείχνουν να έχουν αλλάξει: η εκλογική επιρροή του Βίλντερς βαίνει διαρκώς μειούμενη μέσα στο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο, καθώς άλλοι «παίκτες» έχουν κάνει δυναμικά την εμφάνισή τους. Κι όλα αυτά, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διπλωματική κόντρα Τουρκίας-Ολλανδίας, η οποία έδωσε την ευκαιρία στον πρωθυπουργό Ρούτε να επιδείξει ηγετικό ανάστημα ανεβάζοντας την δημοτικότητά του.
Συγκεκριμένα, οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν τουλάχιστον πέντε κόμματα να παίρνουν ποσοστά μεταξύ 10% και 20%. Το VVD του Ρούτε φαίνεται να έχει ένα ισχνό προβάδισμα από το PVV του Βίλντερς το οποίο βρίσκεται στη δεύτερη θέση με πολύ χαμηλότερα, όμως, ποσοστά σε σχέση με μερικούς μήνες νωρίτερα. Στην τρίτη θέση ακολουθεί το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDA), οι οποίοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης που θα επιχειρήσει ο Μ. Ρούτε.
Αλλά και στα αριστερά του πολιτικού φάσματος υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς οι ραγδαία ανερχόμενοι GroenLinks (Πράσινοι) με επικεφαλής τον 30χρονο Τζέσε Κλάβερ του οποίου οι γονείς κατάγονται από το Μαρόκο και την Ινδονησία παρουσιάζουν μεγάλη δυναμική τις τελευταίες μέρες. Ακολουθούν οι ριζοσπάστες Σοσιαλιστές (SP) που όμως δεν χαρακτηρίζονται από κάποια ιδιαίτερη δυναμική, ενώ τον τίτλο του μεγάλου χαμένου φαίνεται ότι θα πάρουν οι Εργατικοί (PvdA, Σοσιαλδημοκράτες), οι οποίοι μετά τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση Ρούτε -ίσως και την κατά πολλούς αγαστή συνεργασία του Γερούν Ντάισελμπλουμ με το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- έχουν δει τα ποσοστά τους να κατρακυλάνε, αναμένοντας να χάσουν περισσότερο από 70% των σημερινών εδρών τους.
Σημειώνεται ωστόσο πως τα ποσοστά των αναποφάσιστων εξακολουθούν να κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα (3/4 των ψηφοφόρων σύμφωνα με την I&O Research), κάνοντας κάθε πρόβλεψη για το ακριβές αποτέλεσμα παρακινδυνευμένη. Οι δημοσκόποι εφιστούν επίσης την προσοχή στον κίνδυνο να εκδηλωθεί μαζικά το λεγόμενο φαινόμενο της «κρυφής ψήφου», που αφορά πιθανούς ψηφοφόρους του ακροδεξιού PVV, οι οποίοι, ενώ αποφεύγουν στις δημοσκοπήσεις να εκφράσουν την προτίμησή τους προς το λαϊκιστή ηγέτη Βίλντερς, φέρονται αποφασισμένοι να τον στηρίξουν.
Τέλος, η πολυδιάσπαση αυτή του πολιτικού σκηνικού, προμηνύει ένα περιβάλλον μεγάλης πολιτικής αστάθειας μετεκλογικά. Θεωρείται μάλιστα δεδομένο πως οι μετεκλογικές διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες και χρονοβόρες, ενώ διάχυτη είναι η αίσθηση ότι το όποιο κυβερνητικό σχήμα προκύψει, δεν πρόκειται να μακροημερεύσει. Και αυτό διότι θα χρειαστεί η σύμπραξη πέντε ή ακόμα και περισσότερων κομμάτων, κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες και με δεδομένο τον αποκλεισμό του Βίλντερς και τις αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ των κομμάτων, όπως του VVD με τους GroenLinks ή του CDA με το SP, θα είναι κάθε άλλο παρά εύκολο.
Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ Ρούτε και Βίλντερς στην τελευταία τους τηλεμαχία
Η τηλεμαχία μεταξύ του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και του ακροδεξιού αντιπάλου του Γκέερτ Βίλντερς ολοκληρώθηκε χθες (13/3) με μια έντονη αντιπαράθεση για το μέλλον της χώρας.
Η μονομαχία μεταξύ των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε μετά τη διπλωματική κρίση που ξέσπασε το Σαββατοκύριακο μεταξύ της Ολλανδίας και της Τουρκίας, αφού οι ολλανδικές αρχές απαγόρευσαν τη διεξαγωγή εκδηλώσεων υπέρ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Θέλω η Ολλανδία να είναι η πρώτη χώρα που θα ανακόψει τον κακό λαϊκισμό», τόνισε ο Ρούτε, αναφερόμενος στο Brexit και το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.
Η τηλεμαχία αυτή αναμενόταν ότι θα επηρεάσει το 60% των ψηφοφόρων που παραμένουν αναποφάσιστοι, την ώρα που οι βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία θεωρούνται βαρόμετρο για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, εν αναμονή μάλιστα και δύο ακόμη εκλογικών αναμετρήσεων, στη Γαλλία και τη Γερμανία.
«Μπορούμε να πούμε ότι αυτές οι εκλογές είναι οι προημιτελικοί για να προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε τη νίκη του κακού λαϊκισμού», είχε δηλώσει το απόγευμα ο Ρούτε στη συνέντευξη Τύπου. «Οι ημιτελικοί θα διεξαχθούν τον Απρίλιο και τον Μάιο στη Γαλλία και στη συνέχεια ο τελικός στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο», πρόσθεσε.
Όμως «δεν παίζω στους προημιτελικούς», του απάντησε ο Βίλντερς στο τέλος της τηλεοπτικής τους αντιπαράθεσης, προσθέτοντας: «Παίζω έναν τελικό, έναν τελικό κατά των ψευτών, κατά των νομοθετών».
Ο ακροδεξιός πολιτικός έχει δεσμευθεί, αν εκλεγεί πρωθυπουργός, να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα στους μουσουλμάνους, να απαγορεύσει την πώληση του Κορανίου και να κλείσει τεμένη, στη χώρα αυτή όπου περίπου το 5% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι.
«Αν θέλετε τα χρήματα να πάνε στους αιτούντες άσυλο, στις Βρυξέλλες και την Αφρική, αντί να μείνουν σε εμάς, ψηφίστε το VVD» του Μαρκ Ρούτε, τόνισε ο Βίλντερς. «Όμως αν θέλετε η Ολλανδία να γίνει ξανά δική μας, τότε διώξτε αυτό τον άνδρα και βάλτε εμένα στο πρωθυπουργικό γραφείο», συνέχισε.
Οι δύο άνδρες γνωρίζονται καλά μεταξύ τους καθώς στο παρελθόν έχουν συνεργαστεί: πρώην μέλος του Λαϊκού Φιλελεύθερου και Δημοκρατικού Κόμματος (VVD) ο Γκέερτ Βίλντερς και το κόμμα του για την Ελευθερία (PVV) αποχώρησαν από την πρώτη κυβέρνηση Ρούτε το 2012.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός κατήγγειλε επίσης χθες «την πολιτική κρίση» στην οποία βύθισε ο Βίλντερς τη χώρα, κατηγορώντας τον ότι έχει «ριζοσπαστικοποιηθεί» και για τις «ακραίες δηλώσεις» του εις βάρος των Ολλανδομαροκινών.
«Δεν θα συνεργαστώ με ένα τέτοιο κόμμα, κύριε Βίλντερς, όχι μόνο στην κυβέρνηση, ποτέ», υπογράμμισε ο Ρούτε.
Παράλληλα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει συγγνώμη επειδή το Σάββατο η χώρα απέλασε την Τουρκάλα υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων, όμως ζήτησε να υπάρξει «αποκλιμάκωση» της έντασης με την Τουρκία.
Ο Βίλντερς από την πλευρά του ζήτησε μέσω ανάρτησής του στο Twitter από την ολλανδική κυβέρνηση να αυξήσει την πίεση στην Άγκυρα: «Απελάστε τον Τούρκο πρεσβευτή στην Ολλανδία και όλη του την ομάδα».
«Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του να στέλνεις tweets από τον καναπέ σου και του να κυβερνάς τη χώρα. Όταν κυβερνάμε τη χώρα, λαμβάνουμε λογικές αποφάσεις», απάντησε ο Ρούτε.
Παρόλα αυτά, ο ακροδεξιός βουλευτής δήλωσε ότι είχε προειδοποιήσει το VVD για την Τουρκία, τον εξισλαμισμό, τον Ερντογάν: «Με εκδίωξαν από το κόμμα (…) δεν με άκουσαν».
Υποψήφιος για μια τρίτη θητεία, ο Ρούτε «μάχεται πολύ σκληρά» για να απωθήσει τον Βίλντερς.
Το VVD εμφανίζεται να κερδίζει την πρώτη θέση στις εκλογές, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, λαμβάνοντας 23 με 27 έδρες στο κοινοβούλιο σε σύνολο 150.
Τα ποσοστά του κόμματος του Βίλντερς φαίνεται να μειώνονται τις τελευταίες εβδομάδες και αναμένεται να κερδίσει από 19 ως 23 έδρες.
Αν και η νίκη του ακροδεξιού μοιάζει απίθανη στα μάτια των αναλυτών, η ιδεολογία του που απευθύνεται σε ένα σημαντικό κομμάτι του ολλανδικού πληθυσμού «είναι εδώ για να μείνει», σύμφωνα με τη Μόνικα Σίε Ντχιάν Χο διευθύντρια του ινστιτούτου Clingendael της Χάγης.