ΟΗΕ: Θάλαμος βασανιστηρίων η Συρία – Ανθρωπιστική βοήθεια μετά από μήνες σε πολιορκημένες πόλεις

Αυτοκινητοπομπές με βοήθεια έφθασαν την Τρίτη (14/3) σε τέσσερις πόλεις που υφίστανται πολιορκία στη Συρία, παραδίδοντας τρόφιμα και φάρμακα σε 60.000 ανθρώπους για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσαν η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) και τα Ηνωμένα Έθνη.

ΟΗΕ: Θάλαμος βασανιστηρίων η Συρία – Ανθρωπιστική βοήθεια μετά από μήνες σε πολιορκημένες πόλεις
5'

«Μπαίνουμε στη Μαντάγια, τη Ζαμπάντανι, τη Φούα και την Κεφράγια για να παραδώσουμε τρόφιμα και ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό που χρειάζεται πολύ», ανέφερε η ΔΕΕΣ σε ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Την ίδια ώρα, χωριστές αυτοκινητοπομπές με τρόφιμα, αλεύρι, ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό μεταφέρθηκαν σε περίπου 40.000 ανθρώπου στις πόλεις Μαντάγια και Ζαμπάντανι, δυο πόλεις που πολιορκούνται από κυβερνητικά στρατεύματα κοντά στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου, και σε 20.000 ανθρώπους στις κοινότητες Φούα και Κεφράγια στην Ιντλίμπ, που πολιορκούνται από τους αντάρτες.

Σημειώνεται ότι ο Κέβιν Κένεντι, συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις που συνδέονται με τη συριακή κρίση, δήλωσε πως τον περασμένο μήνα δεν κατάφερε να κάνει παραδόσεις ούτε μία αυτοκινητοπομπή από τις 20 για τις οποίες είχαν υποβληθεί σχετικά αιτήματα.

«Η Συρία έχει γίνει ένας θάλαμος βασανιστηρίων»

Στο μεταξύ, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε σήμερα την απελευθέρωση χιλιάδων κρατούμενων που βρίσκονται στις φυλακές της Συρίας, τονίζοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης να προσαχθούν στη δικαιοσύνη όσοι έχουν διαπράξει εγκλήματα περιλαμβανομένων των βασανιστηρίων.

«Σήμερα κατά μία έννοια, ολόκληρη η χώρα έχει μετατραπεί σε έναν θάλαμο βασανιστηρίων, ένα μέρος φριχτού τρόμου και απόλυτης αδικίας», δήλωσε ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

«Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, ότι θα εντοπίσουμε την αλήθεια και ότι θα δοθούν αποζημιώσεις, αν πρόκειται οι Σύροι να μπορέσουν να καταλήξουν στη συμφιλίωση και την ειρήνευση», πρόσθεσε.

Η σύγκρουση, «αυτό το τεράστιο παλιρροϊκό κύμα αίματος και ωμοτήτων» που εισέρχεται στην έβδομη χρονιά είναι «η χειρότερη καταστροφή που έχει προκαλέσει ο άνθρωποι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», εκτίμησε, εξηγώντας: «Ξεκίνησε με περιπτώσεις βασανιστηρίων: την κράτηση και τα βασανιστήρια από τους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας μιας ομάδας παιδιών από τη Ντεράα, τα οποία ζωγράφισαν ένα αντικυβερνητικό γκράφιτι στον τοίχο ενός σχολείου».

«Όταν αυξήθηκαν οι διαδηλώσεις, η κυβέρνηση επιτέθηκε και διεξήγαγε πόλεμο εναντίον του ίδιου της του λαού, προκαλώντας τη δημιουργία κινημάτων ανταρτών, τροφοδοτώντας βίαιους εξτρεμιστές και προετοιμάζοντας το έδαφος για έναν περιφερειακό πόλεμο και έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων», κατήγγειλε ακόμα.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τα τελευταία έξι χρόνια από τα βασανιστήρια ή τις φριχτές συνθήκες κράτησης στις φυλακές του καθεστώτος.

Ο αλ Χουσέιν απηύθυνε έκκληση στις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις και να απελευθερώσουν τους κρατούμενους ή τουλάχιστον να παράσχουν βασικές πληροφορίες: «τα ονόματα και το σημείο που βρίσκονται όσοι κρατούνται και το μέρος που έχουν ταφεί όσοι έχουν πεθάνει».

Ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατήγγειλε επίσης το γεγονός ότι έχει ασκηθεί επανειλημμένα βέτο στις προσπάθειες να τερματιστεί αυτή «η παράλογη σφαγή», αναφερόμενος προφανώς στις αποφάσεις της Ρωσίας και της Κίνας να ασκήσουν βέτο σε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ερευνητές του ΟΗΕ κατηγόρησαν τον Φεβρουάριο του 2016 τη Δαμασκό ότι «εξόντωσε» κρατούμενους, αναφερόμενοι στους μαζικούς θανάτους κρατούμενων εξαιτίας «της πολιτικής του κράτους».

«Ακόμα και οι απελπισμένες εκκλήσεις των κατοίκων του Χαλεπιού πέρυσι δεν άγγιξαν τους παγκόσμιους ηγέτες, η επιρροή των οποίων θα μπορούσε να συμβάλει στον τερματισμό των μαχών», κατέληξε ο αλ Χουσέιν.

Η Άγκυρα κατηγορεί τη Μόσχα για τη μη συμμετοχή οργανώσεων των ανταρτών στις συνομιλίες στην Αστάνα
Σε ένα άλλο επεισόδιο σχετικά με τις ειρηνευτικές συνομιλίες, η συριακή κυβέρνηση κατηγόρησε σήμερα την Τουρκία ότι δεν τηρεί τη δέσμευσή της στην Αστάνα, καθώς ομάδες των ανταρτών που υποστηρίζονται από την Άγκυρα αρνούνται να συμμετάσχουν στον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων που αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα στην πρωτεύουσα του Καζακστάν.

«Όταν μία από τις τρεις εγγυήτριες δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της, και εννοώ την Τουρκία, αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία θα πρέπει να ερωτηθεί για τη μη παρουσία ή συμμετοχή των ενόπλων αυτών οργανώσεων», δήλωσε ο απεσταλμένος της συριακής κυβέρνησης Μπασάρ αλ Τζααφάρι.

Η συριακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στις συζητήσεις εξαιτίας της ρωσικής απροθυμίας, όπως την αποκάλεσε, να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον αμάχων και της αποτυχίας της να ασκήσει πίεση στον συριακό στρατό ώστε να συμμορφωθεί στην εκεχειρία.

Ο Τζααφάρι δήλωσε ότι η συριακή κυβέρνηση έχει πάει στην Αστάνα για να συναντηθεί με τους συμμάχους της, το Ιράν και τη Ρωσία, και όχι με τις ένοπλες οργανώσεις, αλλά και για να «αποδείξει τη σοβαρότητα της συριακής κυβέρνησης» στη διαδικασία της Αστάνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απουσία ενόπλων οργανώσεων «αποδεικνύει την πολιτική ανεπάρκειά τους». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η απόφαση των ανταρτών για τη συμμετοχή τους ή μη δεν λαμβάνεται από τους ίδιους, αλλά από τους «διαχειριστές τους».

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις ομάδες αυτές των ανταρτών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ δήλωσε μάλιστα ότι οι λόγοι για τους οποίους οι αντάρτες δεν συμμετέχουν στον τρίτο γύρο των συνομιλιών στην Αστάνα «δεν είναι πειστικοί», αλλά και ότι η απόφασή τους εξέπληξε τους πάντες. «Η Ρωσία αντιμετωπίζει την κατάσταση», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή