Εκλογές Ολλανδία: Η κρίση με την Τουρκία κρίνει το νικητή - Μάχη ψήφο με ψήφο (vids+pics)
Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις ολλανδικές εκλογές σήμερα είναι πολύ υψηλότερη απ’ ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με την εταιρία δημοσκοπήσεων Ipsos, που διενεργεί επίσης και τα exit polls.
Οι πρώτες προβλέψεις των exit polls θα ανακοινωθούν αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας στις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδος).
Οι Ολλανδοί ψηφοφόροι σπεύδουν μαζικά στις κάλπες για τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές το αποτέλεσμα των οποίων θεωρείται «βαρόμετρο» για την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη.
Λίγα λεπτά πριν τις 18.00 (τοπική ώρα) είχε ήδη ψηφίσει το 55% των 12,9 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν δικαίωμα ψήφου, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ipsos. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το 2012, το ποσοστό συμμετοχής την ίδια ώρα ανερχόταν στο 48% ενώ στις εκλογές του 2006 ήταν υψηλότερο, στο 58%.
Οι αναλυτές εκτιμούν μάλιστα ότι η συμμετοχή θα αγγίξει το 80%. Αν και υψηλό, το ποσοστό αυτό υπολείπεται πάντως κατά 8 μονάδες του ρεκόρ συμμετοχής που είχε επιτευχθεί το 1977, με 88%. Στις τελευταίες εκλογές, η συμμετοχή ανήλθε στο 74,3%...
Όπως και να έχει, με τα εκλογικά κέντρα να είναι ανοικτά έως τις 22:00 ώρα Ελλάδας, οι φετινές εκλογές είναι από τις πλέον αμφίρροπες στην ιστορία της χώρας, με πέντε διαφορετικά κόμματα να δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την πρώτη και δεύτερη θέση, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Με τις σημερινές εκλογές, μετά το σοκ του Brexit, ανοίγει ένας ιστορικής σημασίας εκλογικός κύκλος που αναμένεται να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μέχρι το τέλος του 2017 και μετά τις εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, όλοι συμφωνούν, πως η Ευρώπη μπορεί να μοιάζει πολύ διαφορετική από σήμερα.
Οι Ολλανδοί, πολλοί από τους οποίους παραμένουν αναποφάσιστοι έπειτα από μια εκστρατεία που σηματοδοτήθηκε από ζητήματα ταυτότητας και μια έντονη διπλωματική κρίση με την Τουρκία, καλούνται σήμερα 15 Μαρτίου στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές, που αναμένεται ότι θα αποτελέσουν βαρόμετρο του λαϊκισμού πριν από παρόμοιες εκλογές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Μετά το Brexit στη Βρετανία και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στον σχηματισμό του ισλαμοφοβικού βουλευτή Γκέερτ Βίλντερς, ο οποίος σημείωσε πτώση στις τελευταίες δημοσκοπήσεις αφού είχε παραμείνει για πολλούς μήνες στην κορυφή.
Ο Βίλντερς ψήφισε πρωί πρωί σε σχολείο στα περίχωρα της Χάγης, παρουσία πλήθους δημοσιογράφων. «Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών, το τζίνι δεν θα επιστρέψει στο μπουκάλι και αυτή η πατριωτική επανάσταση ήρθε για να μείνει», είπε, προσθέτοντας: «Πιστεύω ότι τα γεγονότα στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ίσως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δείχνουν ότι οι κανονικοί άνθρωποι θέλουν να είναι και πάλι κυρίαρχοι στη χώρα τους».
Στην άλλη πλευρά της Χάγης, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος προσπάθησε να μετατρέψει τις εκλογές σε μονομαχία με τον Βίλντερς, αντάλλαξε στο εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε μερικές κουβέντες με μαθητές που φώναζαν το όνομά του διαβεβαιώνοντάς τον ότι «μια μέρα θα τον ψηφίσουν».
«Αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες για την Ολλανδία. Είναι η ευκαιρία για μία δημοκρατία σαν τη δική μας να θέσει τέλος στο ντόμινο του κακού λαϊκισμού», ανέφερε.
Οι 12,9 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες από τις 07:30 (τοπική ώρα, 08:30 ώρα Ελλάδας) καθώς πηγαίνουν στη δουλειά τους, αφού τα εκλογικά τμήματα είναι εγκατεστημένα μέσα σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, καταστήματα και σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και σε σπίτια ιδιωτών.
Σε μια ύστατη προσπάθεια να γοητεύσουν τους ψηφοφόρους, οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων κονταροχτυπήθηκαν χθες το βράδυ στην τηλεόραση. «Αν οι πολίτες έχουν ανάγκη από έναν ηγέτη, το βλέμμα τους στρέφεται προς εμένα», υποστήριξε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.
Ο υποψήφιος αυτός που αντιπροσωπεύει το status quo επιχείρησε να μετατρέψει την εκλογική αναμέτρηση σε μονομαχία με τον Γκέερτ Βίλντερς και διαβεβαίωσε τους Ολλανδούς πως έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο: το χάος ή τη σταθερότητα.
Κρέμασαν τουρκικές σημαίες σε εκλογικό κέντρο του Άμστερνταμ
Ο δήμος του Άμστερνταμ απομάκρυνε σήμερα υλικό που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ένδειξη στήριξης προς την κυβέρνηση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το οποίο ήταν διαθέσιμο σε ένα εκλογικό τμήμα στο ανατολικό τμήμα της πόλης, όπως έγραψε η εφημερίδα Het Parool.
Φωτογραφίες που μεταφορτώθηκαν στο Twitter δείχνουν ότι το εκλογικό τμήμα ήταν διακοσμημένο με τουρκικές σημαίες.
Πτώση του Βίλντερς
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν χθες 14 Μαρτίου δείχνουν πως το Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα (VVD) του Μαρκ Ρούτε έχει αποκτήσει προβάδισμα από το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς.
Το VVD πιστώνεται με 24 έως 28 έδρες από τις 150 που αριθμεί η κάτω βουλή του ολλανδικού κοινοβουλίου, απέχει ωστόσο πολύ από τις 40 έδρες που διαθέτει στο απερχόμενο κοινοβούλιο.
Το PVV, το οποίο ήταν πρώτο στις δημοσκοπήσεις επί μήνες, αναμένεται να κερδίσει από 19 έως 22 έδρες και ακολουθείται κατά πόδας από τα παραδοσιακά κόμματα, όπως η Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση (CDA) και οι προοδευτικοί του D66.
Η CDA, που για καιρό κυριάρχησε στην ολλανδική πολιτική, θα μπορούσε επίσης να αναδειχθεί στο μεγαλύτερο πολιτικό σχηματισμό της χώρας και έχει σχεδόν εξασφαλίσει ότι θα βρίσκεται στην κυβέρνηση. Στη διάρκεια της εκστρατείας, πρότεινε ρύθμιση που θα υποχρεώνει τους μαθητές να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο ενώ άνοιξε και πάλι τη συζήτηση για τη διπλή υπηκοότητα.
Η εκλογική επίδοση του PVV θα αποτελέσει τεστ πριν από τις εκλογικές αναμετρήσεις στη Γαλλία και τη Γερμανία. Για την επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν πάντως, ο Γκεερτ Βίλντερς «είναι πατριώτης», όπως δήλωσε στα δίκτυα RFI και France 24.
Στην ουρά για την κάλπη, η Εστερ Ζαντ, 52 ετών, δηλώνει έντονα ότι «δεν θέλει να ζήσει σε έναν κόσμο όπου η λαϊκιστική δεξιά σπέρνει τον φόβο» και , κατά συνέπεια «ψηφίζει εναντίον του Βίλντερς».
Στο πολιτικό του πρόγραμμα, που περιλαμβάνεται σε ένα φυλλάδιο, ο Βίλντερς υπόσχεται να κλείσει τα σύνορα στους μουσουλμάνους μετανάστες, να απαγορεύσει την διάθεση του κορανίου και να κλείσει τα τζαμιά, σε μία χώρα όπου το 5% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι.
Το κόμμα του Μαρκ Ρούτε προβλέπεται να καταλάβει 24 έως 28 από τις 150 έδρες της ολλανδικής βουλής, πολύ κάτω από τις 40 έδρες που κατέλαβε το 2012. Από την άλλη, το κόμμα του Βίλντερς προβλέπεται να εξασφαλίσει 19 έως 22 έδρες, ενώ κατά πόδας ακολουθούν οι χριστιανοδημοκράτες του CDA και οι προοδευτικοί του D66.
Το CDA, το οποίο κυριαρχούσε επί σειρά ετών στα ολλανδικά πολιτικά πράγματα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κληθεί να συμμετάσχει στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, πρότεινε την επιβολή στους μαθητές να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο και άνοιξε και πάλι τη συζήτηση για την διπλή υπηκοότητα.
Ακόμηα και αν είναι ο νικητής των εκλογών ο Γκεερτ Βίλντερς, δεν θα συμμετέχει στην επόμενη ολλανδική κυβέρνηση, αφού τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα δεσμεύθηκαν ότι δεν θα συνεργασθούν μαζί του. Αριθμός ρεκόρ πολιτικών σχηματισμών, 28 κόμματα, συμμετέχει στις εκλογές σε ένα τόσο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο που αναμένεται ότι θα χρειασθούν εβδομάδες για τον σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού.
Περιπλέκοντας την εικόνα, μία διπλωματική κρίση ξέσπασε το σαββατοκύριακο ανάμεσα στη Χάγη και την Αγκυρα, μετά την απαγόρευση της συμμετοχής τούρκων υπουργών σε δημόσιες εκδηλώσεις υπέρ του Ερντογάν και του «ναι» στο δημοψήφισμά του, στις 16 Απριλίου, σε ολλανδικό έδαφος.
Για τον φόβο των ιντερνετικών επιθέσεων, οι ψήφοι αυτών των εκλογών θα καταμετρηθούν με το χέρι και τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.
Ενώ οι απόψεις του συγκέντρωσαν κάποια υποστήριξη στο απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης, πολλοί Ολλανδοί τις θεωρούν υπερβολικά ακραίες.
Κατακερματισμένο τοπίο
Ακόμη και αν το PVV βγει από τις κάλπες ως ο μεγαλύτερος σχηματισμός της χώρας, κάτι που κρίνεται λίγότερο πιθανό σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Γκέερτ Βίλντερς δεν αναμένεται να βρεθεί στην κυβέρνηση, καθώς τα περισσότερα άλλα κόμματα αρνούνται να συνεργασθούν μαζί του. Όμως το αναλογικό ολλανδικό εκλογικό σύστημα υποχρεώνει σε δημιουργία κυβερνητικών συνασπισμών.
Το πολιτικό τοπίο ήρθε να περιπλέξει η πολιτική κρίση που ξέσπασε το Σαββατοκύριακο ανάμεσα στη Χάγη και την Άγκυρα, αφού οι ολλανδικές αρχές απαγόρευσαν σε Τούρκους υπουργούς να συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις υπέρ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Είκοσι οκτώ κόμματα, ένας αριθμός ρεκόρ, συμμετέχουν στις εκλογές. Σ' ένα τόσο κατακερματισμένο τοπίο, ο σχηματισμός του νέου κυβερνητικού συνασπισμού μπορεί να απαιτήσει μήνες -το ρεκόρ μέχρι σήμερα είναι 208 ημέρες- και να έχει ως αποτέλεσμα μια συμφωνία τεσσάρων ή πέντε κομμάτων.
Ενώ οι Εργατικοί σημειώνουν μια άνευ προηγουμένου οπισθοχώρηση, οι οικολόγοι του GroenLinks δείχνουν να τετραπλασιάζουν τις έδρες τους στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Προς αυτήν την κατεύθυνση, στη διάρκεια της τηλεμαχίας, ο επικεφαλής των οικολόγων, ο 30χρονος Γέσε Κλάβερ, δήλωσε πως η χώρα του έχει ανάγκη «από έναν νέο τύπο ηγέτη».