Συνάντηση Μέρκελ-Τραμπ: Προσφυγικό, εμπόριο και Ουκρανία στο επίκεντρο των συζητήσεων
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στον Λευκό Οίκο, τόνισε ότι είχαν «εποικοδομητικές συνομιλίες», κατά τις οποίες αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι υπογράμμισε στην καγκελάριο την «ισχυρή υποστήριξή του» στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Παράλληλα, είναι «αναγκαίο οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ να πληρώνουν το μέρος που τους αναλογεί» για την άμυνα της Συμμαχίας, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ένα θέμα για το οποίο έχει επικρίνει σφοδρά την πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ, ο Τραμπ χαρακτήρισε τη μετανάστευση «προνόμιο και όχι δικαίωμα» και επισήμανε ότι πάνω απ' όλα θα πρέπει να μπαίνει η ασφάλεια των πολιτών.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε επίσης ότι είναι αναγκαίο να εξευρεθεί μια «ειρηνική» λύση στην κρίση της Ουκρανίας και ευχαρίστησε τόσο την Μέρκελ όσο και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει στο θέμα αυτό.
Το προσφυγικό στο επίκεντρο των συζητήσεων
Τη μεταναστευτική πολιτική και το προσφυγικό ζήτημα συζήτησαν μεταξύ άλλων η Άνγκελα Μέρκελ με τον Ντόναλντ Τραμπ στη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι αντήλλαξε απόψεις με τον Αμερικανό πρόεδρο για αυτά τα ζητήματα.
Οι σχέσεις με τη Ρωσία πρέπει να βελτιωθούν, ωστόσο η κατάσταση στην Ουκρανία είναι εκείνη που πρέπει καταρχάς να επιλυθεί, υπογράμμισε επιπλέον η Γερμανίδα καγκελάριος.
H Μέρκελ είπε επίσης ότι επιβεβαίωσε στον Ντόναλντ Τραμπ πως η Γερμανία πρέπει να τηρήσει τους στόχους δαπανών στους κόλπους του ΝΑΤΟ.
Επιπλέον ανέφερε ότι μαζί με τον επικεφαλής του αμερικανικού κράτους συζήτησαν το θέμα του Αφγανιστάν και τη συνέχιση της αποστολής εκεί σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.
Σχετικά με το εμπόριο, η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι οι εμπορικές συναλλαγές πρέπει να διεξάγονται με δικαιότερους όρους.
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι «δεν πιστεύει στον απομονωτισμό» αλλά είναι υποστηρικτής ενός «δίκαιου» εμπορίου.
«Δεν είμαι απομονωτιστής, είμαι υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου αλλά επίσης και του δίκαιου εμπορίου και το δικό μας ελεύθερο εμπόριο οδήγησε σε πολλά άσχημα πράγματα όσον αφορά το χρέος και τα ελλείμματα», υποστήριξε.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι αναμένει οι ΗΠΑ να τα πάνε «εξαιρετικά καλά» στις εμπορικές σχέσεις τους με τη Γερμανία.
Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ θα σεβαστούν τους ιστορικούς θεσμούς αλλά επέμεινε ότι οι άλλες χώρες θα πρέπει να συνεισφέρουν για να στηρίξουν τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ευχαρίστησε μάλιστα την Μέρκελ «για τη δέσμευση της γερμανικής κυβέρνησης για την αύξηση των αμυντικών δαπανών» ώστε να φτάσουν τουλάχιστον στο 2%.
Νωρίτερα, κάτω από έναν λαμπρό ήλιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποδέχτηκε σήμερα εγκάρδια στο Λευκό Οίκο την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, για το πρώτο τετ-α-τετ των δύο ηγετών.
Η υποδοχή της Μέρκελ στο Λευκό Οίκο ήταν ιδιαιτέρως θερμή, ενώ αμοιβαία χαμόγελα «έσπασαν τον πάγο», ανάμεσα στους δύο ηγέτες.
Σημειώνεται ότι η συνάντησή τους επρόκειτο να γίνει την Τρίτη, αλλά αναβλήθηκε λόγω της σφοδρής χιονοθύελλας που έπληξε τις ανατολικές ΗΠΑ.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr
Δείτε τα βίντεο από τη συνάντηση των δύο ηγετών
Το περιστατικό ωστόσο που κέντρισε το ενδιαφέρον μέσα στο Οβάλ Γραφείο ήταν όταν ένας από τους φωτογράφους ρώτησε τον Τραμπ και τη Μέρκελ που κάθονταν δίπλα-δίπλα αν θα κάνουν χειραψία, για να βγάλουν τις απαραίτητες φωτογραφίες από την πρώτη επίσημη συνάντησή τους.
«Θέλεις να σφίξουμε τα χέρια;» ακούστηκε να ρωτά η Μέρκελ τον Τραμπ, σκύβοντας ελαφρώς προς το μέρος του. Μόνο που ο Αμερικανός πρόεδρος συνέχισε να κοιτά ανέκφραστος τους φωτογράφους και τις κάμερες, χωρίς καν να κοιτάξει τη «Σιδηρά Κυρία» της Γερμανίας, προφανώς επειδή δεν την άκουσε…
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ