Οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν τη στρατιωτική επέμβαση στη Βόρεια Κορέα

Στην προειδοποίηση πως η αμερικανική πολιτική της στρατηγικής υπομονής με τη Βόρεια Κορέα έχει τερματιστεί, προέβη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον από τη Νότια Κορέα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι η στρατιωτική δράση θα είναι «στο τραπέζι», αν η Πιόνγκγιανγκ αυξήσει το επίπεδο απειλής.
4'

Ο Τίλερσον ξεκίνησε την πρώτη του περιοδεία στην Ασία από την Ιαπωνία την Τετάρτη και θα μεταβεί στην Κίνα αύριο (18/3), με βασικό στόχο να βρει «μια νέα προσέγγιση» στο θέμα της Βόρειας Κορέας έπειτα από τις αποτυχημένες, όπως τις χαρακτήρισε, προσπάθειες δύο δεκαετιών να αποπυρηνικοποιηθεί η χώρα.

«Θα είμαι ξεκάθαρος: η πολιτική της στρατηγικής υπομονής έχει τερματιστεί. Εξετάζουμε μια σειρά μέτρων ασφαλείας και διπλωματικών μέτρων. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός από τη Σεούλ.

Πρόσθεσε, δε, ότι οποιαδήποτε ενέργεια της Βόρειας Κορέας απειλήσει τη Νότια θα λάβει «την πρέπουσα απάντηση».

«Αν αυξήσουν την απειλή του εξοπλιστικού τους προγράμματος σε ένα επίπεδο το οποίο θα εκτιμήσουμε ότι απαιτεί αντίδραση, η επιλογή αυτή είναι στο τραπέζι», απάντησε ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον της Βόρειας Κορέας.

Ο Τίλερσον ζήτησε επίσης από την Κίνα να εφαρμόσει κυρώσεις εις βάρος της Βόρειας Κορέας, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει λόγος το Πεκίνο να τιμωρήσει τη Νότια Κορέα επειδή ανέπτυξε το προηγμένης τεχνολογίας αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα THAAD με στόχο να προστατευθεί από τη Βόρεια Κορέα.

Σημειώνεται ότι η Κίνα καταγγέλλει πως το ισχυρό ραντάρ του συστήματος αυτού απειλεί την άμυνά της.

«Πιστεύουμε ότι οι ενέργειες αυτές είναι αχρείαστες και προκαλούν ανησυχία», επεσήμανε ο Τίλερσον αναφερόμενος στα κινεζικά αντίποινα, όπως χαρακτηρίζει η Νότια Κορέα τους επιχειρηματικούς περιορισμούς που έχει θέσει το Πεκίνο στη Σεούλ.

«Πιστεύουμε επίσης ότι δεν είναι αυτός ο τρόπος για μια περιφερειακή δύναμη να βοηθήσει στην επίλυση μιας σοβαρής απειλής για όλους. Οπότε ελπίζουμε ότι η Κίνα θα αλλάξει την τιμωρητική της στάση προς τη Νότια Κορέα», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός, προσθέτοντας: «Ελπίζουμε να συνεργαστούν μαζί μας ώστε να εξαλειφθεί ο λόγος για τον οποίο απαιτείται το THAAD».

Λίγο πριν παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, ο Τίλερσον είχε επισκεφθεί τη μεθόριο της Βόρειας με τη Νότια Κορέα και την αποστρατικοποιημένη ζώνη, ενώ συναντήθηκε με τους περίπου 28.500 Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στη Νότια Κορέα.
Επίσης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Χουάνγκ Κίο-αν, ο οποίος εκτελεί χρέη προέδρου.

Ο Τραμπ κατηγορεί την Κίνα ότι δεν έχει κάνει πολλά πράγματα για να αναχαιτίσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα ότι έκανε «πολύ λίγα» προκειμένου να περιορίσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας, μερικές ώρες μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ο οποίος είπε πως η στρατιωτική επιλογή δεν αποκλείεται.

«Η Βόρεια Κορέα συμπεριφέρεται πολύ άσχημα. “Ξεγελούν” τις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και χρόνια. Η Κίνα έχει κάνει λίγα για να βοηθήσει!», ανέφερε σε ένα τουίτ ο Τραμπ.

Μερικές ημέρες μετά τη δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων την οποία παρουσίασε η Πιονγκγιάνγκ ως άσκηση που είχε στόχο τις αμερικανικές βάσεις στην Ιαπωνία, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος περιοδεύει στην Ασία, δήλωσε πως η λεγόμενη πολιτική «στρατηγικής υπομονής» έχει τελειώσει.

«Θα διερευνήσουμε ένα νέο φάσμα διπλωματικών, οικονομικών μέτρων και μέτρων ασφαλείας. Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», είπε.

Ο Τίλερσον αναμένεται το Σάββατο (αύριο) στην Κίνα, η οποία είναι ο κυριότερος διπλωματικός σύμμαχος και εμπορικός εταίρος της Πιονγκγιάνγκ, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Το Πεκίνο ανησυχεί, όπως και η Ουάσινγκτον, για το πυρηνικό πρόγραμμα του γείτονά της, αλλά εκτιμά πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παίξει κάποιο ρόλο στην κλιμάκωση των εντάσεων.

Η κατάσταση περιπλέκεται από την ανάπτυξη στη Νότια Κορέα της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας Thaad. Η Σεούλ όπως και η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι οι βλέψεις της είναι καθαρά αμυντικές, αλλά το Πεκίνο θεωρεί πως το αντιπυραυλικό σύστημα Thaad και το ισχυρό ραντάρ του μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των δικών του πυραυλικών συστημάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις