Brexit: Πρώτο ηχηρό «χαστούκι» στη Βρετανία από τις Βρυξέλλες

Brexit:Η Ευρωπαϊκή Ένωσηπαρουσίασε σήμερα 31 Μαρτίου τις κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου της για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, απορρίπτοντας το αίτημα του Λονδίνου να διεξάγονται από την αρχή παράλληλες συζητήσεις και για «τη μελλοντική σχέση» μεταξύ τους.

Brexit: Πρώτο ηχηρό «χαστούκι» στη Βρετανία από τις Βρυξέλλες
5'

Σύμφωνα με το προσχέδιο «των κατευθυντήριων γραμμών των διαπραγματεύσεων» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι συζητήσεις για «τη μελλοντική σχέση» των Βρυξελλών με το Λονδίνο μπορούν να ξεκινήσουν πριν από την αποχώρηση της Βρετανίας. Όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχουν επιτευχθεί «επαρκείς πρόοδοι» στη συμφωνία που θα ρυθμίσει το διαζύγιο αυτό και θα πρόκειται απλώς για «προπαρασκευαστικές συνομιλίες».

Οι 27 χώρες μέλη είναι έτοιμες να καθορίσουν στη διάρκεια των προκαταρκτικών συνομιλιών «μεταβατικές ρυθμίσεις» για να περιοριστεί η αβεβαιότητα μετά το Brexit και πριν τεθεί σε εφαρμογή το επίσημο διαζύγιο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παρουσίασε το έγγραφο αυτό από τη Βαλέτα σήμερα και στη συνέχεια θα πρέπει να υιοθετηθεί από τους ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ στη διάρκεια της συνόδου της 29ης Απριλίου στις Βρυξέλλες.

Το προσχέδιο αυτό ορίζει τις πολιτικές προτεραιότητες της Ένωσης, καθώς και το όραμά της για τον χρόνο των διαπραγματεύσεων, που μοιάζει να είναι ένα από τα πρώτα θέματα που έχουν προκαλέσει ένταση μεταξύ των δύο πλευρών μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Η Μέι επιθυμεί να προχωρήσει γρήγορα και να μπορεί να διαπραγματευτεί παράλληλα μια συμφωνία που θα καθορίζει και τη μελλοντική σχέση Λονδίνου- ΕΕ, κυρίως σε ό,τι αφορά το εμπόριο.

Όμως οι 27 δεν συμφωνούν και επιθυμούν να είναι εκείνοι που καθορίζουν τον ρυθμό των συζητήσεων.

Προετοιμάζονται επίσης και για το ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων.

«Στις διαπραγματεύσεις αυτές η ΕΕ θα ενεργεί ενωμένη. Θα είναι εποικοδομητική σε όλη τη διάρκειά τους και θα προσπαθήσει να καταλήξει σε μια συμφωνία. Αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Η Ένωση θα εργαστεί σκληρά για να τα καταφέρει, όμως θα προετοιμαστεί επίσης ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν», τονίζεται στο προσχέδιο.

Αν η Βρετανία παραμείνει μέλος της ενιαίας αγοράς της ΕΕ για κάποιο διάστημα μετά το Brexit, θα πρέπει να σέβεται και τις τέσσερις ελευθερίες της Ένωσης, μεταξύ αυτών και την ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών.

Ήδη από τις πρώτες ώρες μετά την επίσημη έναρξη της διαδικασίας του Brexit παρουσιάστηκε ένα ακόμη μήλον της Έριδας: η μελλοντική συνεργασία του Λονδίνου με την ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας.

Σε μια στιγμή που «η ασφάλεια στην Ευρώπη είναι σήμερα περισσότερο εύθραυστη απ' ό,τι ήταν ποτέ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η εξασθένηση της συνεργασίας μας για την ευημερία και την προστασία των πολιτών μας θα ήταν ένα δαπανηρό λάθος», ανέφερε η Μέι στην επιστολή της με την οποία ξεκίνησε η επίσημη διαδικασία του Brexit.

«Η ασφάλεια όλων των πολιτών είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα» για να αποτελέσει αντικείμενο παζαριού, αντέδρασε ο Γκι Φερχόφστατ, αρμόδιος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις διαπραγματεύσεις του Brexit.

Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις διαβεβαίωσε ότι οι δηλώσεις της πρωθυπουργού του δεν αποτελούν απειλή, αλλά «ένα επιχείρημα ώστε να επιτευχθεί συμφωνία» με τις Βρυξέλλες.

Οι τρεις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις είναι ήδη γνωστές.

Επιθυμεί να ξεκαθαρίσει την τύχη των περισσότερων από 3 εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και των περισσότερων από ένα εκατομμύριο Βρετανών που ζουν σε χώρα μέλος της ΕΕ, αλλά και να άρει τις αβεβαιότητες που υπάρχουν στα σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας, που είναι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, μέλους της ΕΕ.

Οι 27 θα ζητήσουν επίσης να τηρήσει τις οικονομικές της δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ, οι οποίες σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κυμαίνονται μεταξύ 55 και 60 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο το Λονδίνο «δεν αναγνωρίζει τα συχνά πολύ μεγάλα ποσά που κυκλοφόρησαν στις Βρυξέλλες», προειδοποίησε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τόνισε χθες ότι δεν θα υπάρξουν «εκπτώσεις».

Ο Σόιμπλε προτρέπει σε σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα ότι η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για την έξοδό της από το μπλοκ έπειτα από 40 χρόνια που ήταν μέλος του.

«Θέλουμε να κρατήσουμε κοντά μας τους Βρετανούς, αλλά δεν υπάρχουν δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις», δηλώνει ο Σόιμπλε στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Osnabruecker Zeitung.

Όπως είπε ο ίδιος, το κύριο ζήτημα στις συνομιλίες για το Brexit είναι να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες και για τις δύο πλευρές, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι δύσκολο εξαιτίας των πολλών σύνθετων ζητημάτων που εμπλέκονται και του διετούς χρονοδιαγράμματος.

Η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ενημέρωσε επισήμως την Τετάρτη τις Βρυξέλλες για την πρόθεση της χώρας της να αποχωρήσει από την ΕΕ ενεργοποιώντας έτσι τη διαδικασία των διετών διαπραγματεύσεων σχετικά με τους όρους του «διαζυγίου».

Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, η Βρετανία δεν θα διατηρήσει την πρόσβαση που έχει σήμερα στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά, αν δεν αποδεχτεί τους κανονισμούς που συνδέονται με αυτή.

Κατά τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, ο στόχος δεν είναι να τιμωρηθεί η Βρετανία καθώς το Brexit θα πλήξει έτσι κι αλλιώς όχι μόνο την ίδια αλλά και όλες τις άλλες χώρες στην Ευρώπη.

«Αλλά φυσικά είναι σημαντικό να κρατήσουμε ενωμένη την υπόλοιπη ΕΕ», τόνισε ο Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα πως το Λονδίνο θα επιχειρήσει να δημιουργήσει αντιπαράθεση μεταξύ τους και για αυτό θα πρέπει να είναι ενωμένα στις συνομιλίες με τη βρετανική κυβέρνηση.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή