Βγαίνουν στους δρόμους οι Βρετανοί
Οι Βρετανοί εργαζόμενοι πρέπει να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε απεργίες, ενέργειες πολιτικής ανυπακοής και διαμαρτυρίας για να αντισταθούν στα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση συνασπισμού, δήλωσε ο επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου της Βρετανίας στην εφημερίδα Observer.
Ο Len McLasky, επικεφαλής του συνδικάτου Unite, είπε πως οι 6,5 εκατ. εργαζόμενοι στη Βρετανία που είναι μέλη συνδικάτων - περίπου το 25% του εγχώριου εργατικού δυναμικού - οφείλουν να «δώσουν μάχη».
«Η άποψή μου είναι ότι δεν πρέπει να προκρίνουμε τίποτε ούτε να αποκλείσουμε τίποτε. Κάθε πιθανή μορφή διαμαρτυρίας και δράσης πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά, από την πολιτική ανυπακοή ως τις συντονισμένες κλαδικές απεργίες», είπε στην εφημερίδα.
Η τριήμερη διάσκεψη της συνομοσπονδίας εργατικών συνδικάτων (Trades Union Congress, TUC) αναμένεται να είναι από τις πιο σημαντικές των τελευταίων ετών εν μέσω των συνομιλιών της κυβέρνησης και των συνδικάτων για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και της περιστολής των δημοσίων δαπανών.
Η αναδιάρθρωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης είναι στο επίκεντρο του πακέτου μέτρων λιτότητας που υιοθετήθηκαν για να μειωθεί το έλλειμμα στον προϋπολογισμό, που ανέρχεται περίπου στο 10% του ΑΕΠ.
Ο επικεφαλής του TUC, Brendan Barber, είπε την Παρασκευή ότι ενδέχεται να υπάρξει κύμα απεργιών το φθινόπωρο εάν η κυβέρνηση δεν υπαναχωρήσει από το σχέδιο να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Τον Ιούνιο, 300.000 εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και δάσκαλοι είχαν πραγματοποιήσει απεργία σε εθνικό επίπεδο για το θέμα.
Ωστόσο ο Steve Webb, υφυπουργός αρμόδιος για τις συντάξεις, δήλωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη για να αντιμετωπίσει το ότι οι πολίτες ζουν περισσότερα χρόνια αλλά και το αυξανόμενο κόστος των συντάξεων.