Η οικονομική κρίση απειλεί την πρόοδο της Παλαιστίνης
Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Παλαιστινιακή Αρχή έχει σημειώσει «ουσιαστική πρόοδο» στην οικοδόμηση βασικών θεσμών, όμως η χρηματοπιστωτική κρίση και η επιβράδυνση της ανάπτυξης απειλούν αυτή την επιτυχία της.
Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι σε θέματα όπως «ασφάλεια και δικαιοσύνη, διαχείριση εσόδων και εξόδων, οικονομικής ανάπτυξης και παροχής υπηρεσιών, οι παλαιστινιακοί δημόσιοι οργανισμοί μπορούν να συγκριθούν με αυτούς των χωρών της περιοχής και πέρα από αυτήν».
«Οι οργανισμοί αυτοί έπαιξαν ένα σημαντικό ρόλο στην θετική ανάπτυξη της Δυτικής Όχθης και της Γάζας τα τελευταία χρόνια», προστίθεται στην έκθεση που δημοσιοποιείται μια εβδομάδα πριν από τη σύνοδο των διεθνών δωρητών στη Νέα Υόρκη και λίγο πριν οι Παλαιστίνιοι ζητήσουν από τον ΟΗΕ την αναγνώριση ενός Παλαιστινιακού κράτους.
Όμως αυτή η ανάπτυξη που τροφοδοτείται περισσότερο από δωρεές και όχι από τον ιδιωτικό τομέα δεν είναι διαρκής. «Υπό τις σημερινές συνθήκες, η παροχή μικρότερης βοήθειας το πρώτο εξάμηνο του 2011 είχε άμεση επίπτωση στην παλαιστινιακή οικονομία», επισημαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα.
Η ανάπτυξη σημείωσε πρόοδο το 2009/2010 και το 2011 θα έπρεπε να φτάσει το 9%, όμως οι προβλέψεις είναι αρνητικές. Η Παγκόσμια Τράπεζα υπογραμμίζει πως η ειρήνη με το Ισραήλ είναι αναγκαία για την παλαιστινιακή οικονομία.
«Για να μπορέσει η Παλαιστινιακή Αρχή να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να εργαστεί για την εδραίωση των θεσμών, θα πρέπει να αρθούν οι πρόσφατοι ισραηλινοί περιορισμοί», επισημαίνεται στην έκθεση.
Τέλος, στην έκθεση αναφέρεται η ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, που θα προκύψει με την ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα, ώστε να μειωθεί προοδευτικά η εξάρτηση από την εξωτερική βοήθεια, χωρίς την οποία η Δυτική Όχθη και Γάζα παραμένουν ευάλωτες.