Μεράλ Ασκενέρ: Η μοναδική γυναίκα που μπορεί να ανατρέψει τον Ερντογάν (Pics+Vid)

Δημοψήφισμα Τουρκία: Καθώς η Τουρκία ετοιμάζεται να προσέλθει στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή με σκοπό να αποφασίσει για τη συνταγματική αλλαγή του πολιτεύματος της Τουρκίας και την αναβάθμιση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από Πρόεδρο σε «Σουλτάνο», μια μικρή ομάδα αποστατών υπερεθνικιστών ενδέχεται να κρατά το «κλειδί» που θα ορίσει το πολιτικό μέλλον του Τούρκου ηγέτη.
4'

Η εθνικιστική αντιπολίτευση έχει δηλώσει την υποστήριξή της προς τον Ερντογάν, αλλά μια ομάδα διαφωνούντων έχει αποσπαστεί και πραγματοποιεί εκστρατεία εναντίον των συναδέλφων της στο ίδιο κόμμα. Στην πρώτη γραμμή αυτής της «εξέγερσης» βρίσκεται η Μεράλ Ασκενέρ, μία 60χρονη βετεράνος της τουρκικής πολιτικής, της οποίας η περιφρόνηση στο πρόσωπο του Ερντογάν προσελκύει χιλιάδες, οι οποίοι συρρέουν στις προεκλογικές της συγκεντρώσεις σε όλη την Τουρκία.

Όταν η Ασκενέρ εισήλθε σε μια δημοτική αίθουσα στην Άγκυρα το Σάββατο (8/4), ο κόσμος πατούσε στις μύτες των ποδιών του για μια φευγαλέα ματιά στο πρόσωπο της, ξεσπώντας σε ιαχές και συνθήματα για την «πρωθυπουργό Μεράλ», καθώς εκείνη ανέβαινε στη σκηνή.

«Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ,» φώναξε, σηκώνοντας το χέρι της για να αναδείξει το σήμα κατατεθέν της: το αστέρι και το μισοφέγγαρο, εθνικό σύμβολο της Τουρκίας, βαμμένο με χέννα στην παλάμη της.

Αγνοώντας τη γραμμή του κόμματος

Την Κυριακή, η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια επιλογή: Θα ψηφίσει για το αν εγκρίνει ή απορρίπτει μια σειρά από συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα αντικαταστήσουν το υπάρχον κοινοβουλευτικό σύστημα με μια εκτελεστική προεδρία, χορηγώντας στον Ερντογάν «σαρωτικές» εξουσίες.

«Η χώρα θα ψηφίσει για το αν θα συνεχίσουν να ισχύουν οι αξίες της δημοκρατίας», είπε, διακόπτοντας την ομιλία της υπό τις ηχηρές επευφημίες των οπαδών της «ή θα παραδώσει την τύχη της δημοκρατίας σε ένα μόνο πρόσωπο»: «Μην αποδοκιμάζετε απλά, ψηφίστε Όχι αυτή την Κυριακή».

Μια τέτοια αποδοχή συνήθως προορίζεται για τους ηγέτες των μεγάλων κομμάτων της Τουρκίας. Η Ασκενέρ δεν κατέχει καν μια θέση στο κοινοβούλιο. Αλλά αυτό έχει μικρή σημασία για τους υποστηρικτές της, την οποία στηρίζουν ακριβώς επειδή δεν ακολουθεί τη γραμμή του κόμματός της.

Μέχρι πρόσφατα, η βετεράνος πολιτικός ήταν μέλος του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), του οποίου η ηγεσία έχει εγκρίνει τα σχέδια του προέδρου και χωρίς αυτό το Κόμμα Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης (ΑΚΡ) του Ερντογάν, δε θα είχε καταφέρει να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία για να «περάσει» τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις από το κοινοβούλιο και να εγκρίνει την απόφαση διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Αλλά καθώς οι υπερεθνικιστές έχουν χωριστεί ανάμεσα στην ηγεσία του κόμματος και στους αντιφρονούντες της Ασκενέρ, οι τελευταίοι αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο σε μπαλαντέρ που θα μπορούσε να κρίνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Καθώς μάλιστα φαίνεται, ο Ερντογάν έχει αντιληφθεί τον κίνδυνο της Ασκενέρ και σύμφωνα με το Politico αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος που το τελευταίο χρονικό διάστημα φλερτάρει έντονα με την εθνικιστική βάση των ψηφοφόρων -κυρίως με την αντι-ευρωπαϊκή ρητορική του- αλλά και τους υψηλούς τόνους τους οποίους ανέβασε, προκαλώντας διπλωματικό επεισόδιο με την Ολλανδία και τη Γερμανία σχετικά με τις απαγορεύσεις τουρκικών προεκλογικών συγκεντρώσεων στις εν λόγω χώρες.

Και βάσει παρόμοιας λογικής το αίτημα για προεκλογική ομιλία της Ασκενέρ σε πλατεία της πρωτεύουσας δεν έγινε δεκτό από τον κυβερνήτη της πρωτεύουσας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλειά της - παρόλο που ο Ερντογάν είχε λάβει ανάλογη άδεια να διοργανώσει υπαίθρια εκδήλωση για το ίδιο θέμα στο ίδιο σημείο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Τόσο πολύ δείχνει να φοβάται ο Ερντογάν την επιρροή που έχει η Ακενέρ στον κόσμο.

Ανάλογες απαγορεύσεις έχουν εμποδίσει την εκστρατεία της Τουρκάλας πολιτικού σε τέτοιο βαθμό που η κυβέρνηση διέκοψε την ηλεκτροδότηση ξενοδοχείου στην Κωνσταντινούπολη καθώς η Ασκενέρ ανέβαινε στο βήμα για να μιλήσει.

Τέλος, αυτό όμως που φοβάται ο Ερντογάν περισσότερο είναι τα σχέδια της Ασκενέρ να ιδρύσει δικό της κόμμα μετά το δημοψήφισμα, μια ιδιαίτερα ανησυχητική προοπτική για την κυβέρνηση, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι το κόμμα της Τουρκάλας πολιτικού θα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές, απορροφώντας σημαντικό ποσοστό των οπαδών του δεξιού AKP.

Διαβάστε ΕΔΩ για τι ακριβώς ψηφίζουν οι Τούρκοι στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Πηγή: Poltico.eu

Σχετικές ειδήσεις