«Μητέρα των βομβών»: Ο Τραμπ στέλνει σκληρό μήνυμα σε ISIS και Βόρεια Κορέα (vid)
ΙΣΟΠΕΔΩΘΗΚΑΝ ΘΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - 36 ΝΕΚΡΟΙ, ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ
«Μετά τον βομβαρδισμό στρατηγικά καταφύγια του Daesh (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) και ένα σύμπλεγμα τούνελ καταστραφήκαν, ενώ 36 μαχητές του ΙΚ σκοτώθηκαν», ανέφερε το αφγανικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με την αφγανική προεδρία, ελήφθησαν προφυλάξεις ώστε να αποφευχθεί να υπάρξουν θύματα μεταξύ των αμάχων, ενώ πρόσθεσε ότι είχε ενημερωθεί για το πλήγμα από την Ουάσινγκτον.
«Ήταν η πιο ισχυρή έκρηξη που έχω δει ποτέ. Η περιοχή τυλίχθηκε από τεράστιες φλόγες», δήλωσε ο Εσμαΐλ Σινουάρι κυβερνήτης της περιοχής Ατσίν.
«Ο εχθρός υπέστη μεγάλες απώλειες», επεσήμανε από την πλευρά του ο Σαχουσάιν Μουρταζάουι εκπρόσωπος της αφγανικής προεδρίας.
ΜΟΑΒ: Η Μητέρα Όλων των Βομβών
H GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast, επίσης γνωστή ως «η μητέρα όλων των βομβών» θεωρήθηκε το πιο ισχυρό μη πυρηνικό όπλο που είχε αναπτυχθεί τη στιγμή της δημιουργίας της. Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, είναι η πρώτη φορά που αυτού του είδους η βόμβα χρησιμοποιείται σε μάχη.
Σύμφωνα με τέσσερις Αμερικανούς αξιωματικούς, τους οποίους επικαλείται το CNN, η GBU-43, η «μητέρα όλων των βομβών» (MOAB), βάρους 10.000 κιλών, ερρίφθη στις 19.00 τοπική ώρα από ένα αεροσκάφος MC-130. Στόχος ήταν σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ.
Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε τη ρίψη της τηλεκατευθυνόμενης βόμβας και επί του παρόντος εξετάζει τα αποτελέσματα της επιχείρησης. Ο στρατηγός Τζον Νίκολσον, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ενέκρινε τη χρήση της βόμβας, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο σε επιχειρήσεις στην επαρχία Νανγκαρχάρ σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης.
Δείτε στο βίντεο τη βόμβα GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση των δυνάμεων στο Αφγανιστάν αναφέρεται ότι η επίθεση σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για τις Αφγανικές και τις αμερικανικές δυνάμεις που πραγματοποιούν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή και παράλληλα να μεγιστοποιηθούν οι καταστροφές για το παρακλάδι του ISIS σε ό,τι αφορά τους μαχητές και τις εγκαταστάσεις του.
Υπερήφανος για τη ρίψη ο Ντόναλντ Τραμπ
Περήφανος για τη σημερινή επιχείρηση με τη «μητέρα όλων των βομβών» στο Αφγανιστάν δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, όπως αναφέρει ο Independent, είναι απόλυτα ευχαριστημένος για την επιτυχή έκβαση της αποστολής.
«Όλοι γνωρίζουν τι γινόταν ακριβώς τα προηγούμενα χρόνια, αυτό που κάνω τώρα είναι να διοικώ το στρατό μου», είπε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος εν συνεχεία υπογράμμισε ότι «έχουμε τον πιο σπουδαίο στρατό και κάνουμε τη δουλειά μας όπως πρέπει».
Αυστηρό μήνυμα προς την Πιονγκγιάνγκ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διεμήνυσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι θεωρεί πως το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας αποτελεί πρόβλημα και αυτό θα διευθετηθεί. Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι περιμένει από την Κίνα να ασκήσει πίεση στην Πιονγκγιάνγκ για να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συμφωνίες για τα πυρηνικά όπλα. Αλλά ο αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε ότι θα λύσει το πρόβλημα αν η Κίνα δεν συμβάλει.
Πάντως, το αμερικανικό Πεντάγωνο απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες που μετέδωσε το NBC News περί ενδεχόμενης ανάληψης προληπτικής στρατιωτικής δράσης εναντίον της Βόρειας Κορέας, τονίζοντας ότι η πολιτική του είναι να μη συζητά δημόσια σχετικά με μελλοντικές επιχειρήσεις ή «να κάνει δημόσια υποθέσεις για πιθανά σενάρια».
«Οι διοικητές πάντοτε εξετάζουν το πλήρες φάσμα των επιλογών για την προστασία μας έναντι οποιασδήποτε έκτακτης κατάστασης», ανέφερε η Ντέινα Γουάιτ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, σε ανακοίνωσή της.
«Η δέσμευσή μας στην υπεράσπιση των συμμάχων μας, συμπεριλαμβανομένων της Κορέας και της Ιαπωνίας, εναντίον δυνητικών απειλών, παραμένει ακλόνητη», πρόσθεσε η ίδια.
Τι αναφέρουν Αμερικανοί στρατιωτικοί αναλυτές
«Το πλήγμα εναντίον μιας σειράς από σήραγγες στο Αφγανιστάν πιθανόν να προκάλεσε τον θάνατο 150 με 200 μελών του ΙΚ. Από αυτή την άποψη ήταν μια μέτρια επιτυχία», σχολίασε ο συνταγματάρχης εν αποστρατεία του αμερικανικού στρατού Νταγκ ΜακΓκρέγκορ.
Ο ΜακΓκρέγκορ, που διοικούσε μονάδες του αμερικανικού στρατού στη διάρκεια του πρώτου πολέμου στο Ιράκ το 1991, προειδοποίησε ότι η χρήση ενός τέτοιου όπλου δεν είναι πιθανό να έχει στρατηγικές επιπτώσεις στη γενικότερη πορεία του πολέμου στο Αφγανιστάν.
«Από στρατηγική άποψη, το πλήγμα δεν έχει επιπτώσεις στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, όπου 40.000 μαχητές των Ταλιμπάν ανακτούν το έδαφος που είχαν χάσει τα τελευταία χρόνια, συντρίβοντας τον αφγανικό στρατό και την αστυνομία», επεσήμανε.
Ο στρατιωτικός αναλυτής του Brookings Institute Μάικλ Ο’ Χάνλον έκανε μια ανάλογη εκτίμηση: Η MOAB είναι «ένα όπλο που δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις, οι οποίες συχνά του αποδίδονται κυρίως από τον θρύλο. Δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, ούτε ιδιαίτερο κακό».
Εξάλλου ο διευθυντής του προγράμματος Περιβαλλοντικής Ασφάλειας και Βιωσιμότητας στο Grenn Cross International Πολ Γουόκερ δήλωσε ότι το πλήγμα αυτό είναι μια επίδειξη της αμερικανικής ισχύος προς τους εχθρούς της Ουάσινγκτον.
«Η χρήση αυτής της μοναδικής βόμβας από την νέα κυβέρνηση Τραμπ καταδεικνύει μια πολύ πιο ισχυρή και επιθετική προσέγγιση στις κρίσεις από αυτή που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση και αποτελεί ξεκάθαρα προειδοποίηση», εκτίμησε.
Ανάλογη άποψη έχει ο Ρίτσαρντ Γουάιτς, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών και Στρατιωτικών Αναλύσεων του Hudson Institute, σημειώνοντας ότι η χρήση της βόμβας αυτής είχε στόχο να επιδείξει τις ικανότητες των ΗΠΑ στο ΙΚ και τη Βόρεια Κορέα.