Δημοψήφισμα Τουρκία: Ο Ερντογάν απαξιώνει ΕΕ και ΟΑΣΕ - Στους δρόμους οι υποστηρικτές του «Όχι»
«Στην Ευρώπη υπάρχει μια οργάνωση που λέγεται ΟΑΣΕ. Ετοιμάζουν μόνοι τους κάτι εκθέσεις. Σχολιάζοντας το δημοψήφισμα. Πρώτα απ' όλα να ξέρετε την θέση σας. Εμείς τις πολιτικού περιεχομένου εκθέσεις που ετοιμάζετε, ούτε τις βλέπουμε , ούτε τις ακούμε, αλλά ούτε και τις ξέρουμε. Συνεχίζουμε την πορεία μας», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Ερντογάν αφού πρόσθεσε ότι οι αντίπαλοι του είπαν ψέματα για την Αναθεώρηση, σημείωσε τα θετικά του νέου Συντάγματος, λέγοντας πως σε αντίθεση με όσα λέγονται, η Βουλή, με τον αυξημένο κατα 50, αριθμό βουλευτών θα είναι νομοθετικά ακόμη πιο ισχυρή. Συνέχισε κατηγορώντας την Ε.Ε. που έχει την Τουρκία μισό αιώνα -όπως τόνισε- στο θάλαμο αναμονής, υπενθύμισε το Brexit και είπε πως δεν θα αποφύγει να κάνει και ένα δημοψήφισμα για την Ε.Ε.
Το δημοψήφισμα δεν ανταποκρίθηκε στα δημοκρατικά κριτήρια, σύμφωνα με τους διεθνείς παρατηρητές
Το δημοψήφισμα στην Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια που έχει ορίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, δήλωσε χθες (17/4) αντιπροσωπεία της αποστολής παρατηρητών του ευρωπαϊκού οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο για ανεπαρκές νομικό πλαίσιο και αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.
Οι Τούρκοι ενέκριναν την Κυριακή του Πάσχα με ποσοστό μόλις 51,4% την αναθεώρηση του Συντάγματος που αποδίδει στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σαρωτικές νέες εξουσίες. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης έχει ζητήσει την ακύρωση του δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας πως η ψηφοφορία σημαδεύτηκε από παρατυπίες.
Ο Σέζαρ Φλορίν Πρέντα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που επιτήρησε την ψηφοφορία, έκανε τα σχόλια αυτά σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.
«Γενικά το δημοψήφισμα δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το νομικό πλαίσιο ήταν ανεπαρκές για τη διεξαγωγή μιας γνήσιας δημοκρατικής διαδικασίας», είπε ο Πρέντα.
Δίπλα στον Πρέντα ήταν η Τάνα ντε Ζουλουέτα, επικεφαλής μιας άλλης ομάδας διεθνών παρατηρητών, που είπε πως η εκστρατεία για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία κυριαρχήθηκε από το στρατόπεδο του "Ναι" στην κάλυψη των ΜΜΕ.
Το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR) σημείωσε τον «περιορισμό» των ελευθεριών που παρατηρήθηκε στην Τουρκία υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος
«Οι δύο πλευρές δεν είχαν ίσες ευκαιρίες για να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους στους ψηφοφόρους», δήλωσε η επικεφαλής της αποστολής της ODIHR, Τάνα ντε Ζουλουέτα.
Η ντε Ζουλουέτα είπε πως οι παρατηρητές του γραφείου κατέδειξαν πως η εκστρατεία υπέρ του "Ναι" κυριάρχησε στην κάλυψη των ΜΜΕ.
«Αυτό, μαζί με περιορισμούς στα ΜΜΕ, τις συλλήψεις δημοσιογράφων και το κλείσιμο μέσων ενημέρωσης, περιόρισε την πρόσβαση των ψηφοφόρων στον πολυφωνία των απόψεων», ανέφερε η επικεφαλής της αποστολής.
Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας αποφάσισε την τελευταία στιγμή την Κυριακή να καταμετρήσει ψήφους που δεν είχαν σφραγιστεί από τους αξιωματούχους.
Η Άγκυρα απορρίπτει τις επικρίσεις των διεθνών παρατηρητών για το δημοψήφισμα
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με ανακοίνωσή του αντέδρασε στην έκθεση της επιτροπής των διεθνών παρατηρητών που υποστήριξε ότι το Δημοψήφισμα δεν ανταποκρίνεται στα διεθνή δημοκρατικά κριτήρια.
Στην ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει απαράδεκτο το σχόλιο, ότι το δημοψήφισμα υπολείπεται των διεθνών κριτηρίων.
Τονίζει ότι, με λύπη διαπιστώνει τις πολιτικού περιεχομένου καταγγελτικές εκφράσεις, στην συνέντευξη τύπου και την πρώτη έκθεση. Η επιτροπή, συνεχίζει η ανακοίνωση, δεν πρέπει να παραβλέπει ότι το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο απαρτίζεται από εκπροσώπους όλων των κομμάτων της Βουλής.
«Κατά βάση, οι πολιτικού περιεχομένου δηλώσεις που έκανε ο διευθυντής του γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ, λίγο πριν από το δημοψήφισμα δείχνει ότι η επιτροπή ήρθε στην Τουρκία προκατηλειμμένη και δεν λαμβάνει υπ' όψη της αρχές της αντικειμενικότητας και αμεροληψίας. Η εν λόγω έκθεση πρώτων παρατηρήσεων είναι προβολή αυτής της μεροληπτικής και προκατειλημμένης προσέγγισης» καταλήγει η ανακοίνωση.
Χιλιάδες υποστηρικτές του «Όχι» διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη
Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης από το απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα (17/4) για να διαμαρτυρηθούν για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση και την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Ο ένας στο πλευρό του άλλου εναντίον του φασισμού» φώναζαν τουλάχιστον 2.000 διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους του Καντικόι στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ενώ κατευθύνονταν προς τα κεντρικά γραφεία του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK).
Την ίδια ώρα τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη συνοικία Μπεσίκτας, στην ευρωπαϊκή πλευρά.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ όπου αναγραφόταν το σύνθημα «έχουμε δίκιο, το "όχι" θα νικήσει».
Κατά τη διάρκεια της πορείας τους, φώναζαν «το "όχι" δεν τελείωσε» και το «"όχι" επικράτησε», συνθήματα τα οποία είναι ευρέως διαδεδομένα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Στους δρόμους απ’ όπου περνούσαν οι διαδηλωτές, στα παράθυρα των κτιρίων, πολλοί χτυπούσαν κατσαρόλες και τηγάνια, ως ένδειξη αλληλεγγύης.
Η παρουσία της αστυνομίας ήταν σε γενικές γραμμές διακριτική κατά τη διάρκεια αυτών των διαδηλώσεων, με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου να παραμένουν ωστόσο σε εγρήγορση ενόψει του ενδεχομένου να ακουστούν συνθήματα που θα κρίνονταν υβριστικά προς τις τουρκικές αρχές.
Κινητοποιήσεις υπήρξαν και σε άλλες πόλεις σε ολόκληρη την χώρα.
Τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι 13 άνθρωποι συνελήφθησαν στην Αττάλεια, στη νότια Τουρκία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ