ΟΗΕ: Καλεί την Υεμένη να σταματήσει τις θανάσιμες επιθέσεις

Ο Ο.Η.Ε. κάλεσε χθες την κυβέρνηση της Υεμένης να σταματήσει την αιματηρή καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων στο εσωτερικό της...

ΟΗΕ: Καλεί την Υεμένη να σταματήσει τις θανάσιμες επιθέσεις
2'

Ο Ο.Η.Ε. κάλεσε χθες την κυβέρνηση της Υεμένης να σταματήσει την αιματηρή καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων στο εσωτερικό της, προειδοποιώντας ότι το ενδεχόμενο εμφυλίου πολέμου είναι εξαιρετικά πιθανό.


Σύμφωνα με την έκθεση της Υπάτης Αρμοστού του Ο.Η.Ε. για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, η Υεμένη θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα προκειμένου να τερματιστούν οι επιθέσεις εναντίον πολιτών και πολιτικών στόχων από τις δυνάμεις Ασφαλείας καθώς και η χρήση πραγματικών πυρών εναντίον μαζικών συγκεντρώσεων.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μια ομάδα ερευνητών του Ο.Η.Ε. για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έκανε μια εκτίμηση της κατάστασης στην Υεμένη από την 28η Ιουνίου ως την 6η Ιουλίου, είδε άρματα μάχης στη νότια πόλη Τάιζ και χρήση βαρέων όπλων.

«Πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη διεθνής έρευνα με την υποστήριξη ιατροδικαστών και στρατιωτικών ειδικών που θα μπορέσουν να εξετάσουν όλα τα στοιχεία. Παιδιά έχουν δολοφονηθεί, τραυματιστεί, υποστεί ασφυξία λόγω των δακρυγόνων αερίων που χρησιμοποιούνται εναντίον διαδηλωτών, έχουν βασανιστεί, έχουν τεθεί υπό κράτηση αυθαίρετα και έχουν στρατολογηθεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Άνδρες των υπηρεσιών Ασφαλείας έχουν εμποδίσει τραυματισμένους διαδηλωτές να φθάσουν σε νοσοκομεία και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ανοίξει πυρ εναντίον ασθενοφόρων», επισημαίνεται στο κείμενο, συνολικής έκτασης 23 σελίδων.

«Οι ένοπλες ομάδες των φυλών και οι οργανώσεις της Αντιπολίτευσης δεν πρέπει να χρησιμοποιούν όπλα σε περιοχές όπου εξελίσσονται ειρηνικές διαδηλώσεις», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, στελέχη της Αρμοστείας υπογράμμισαν πως υπάρχουν καταγγελίες ότι οι Αρχές διακόπτουν την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ηλεκτροδότησης και καυσίμων ως μια «μορφή συλλογικής τιμωρίας». Από την πλευρά τους κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατηγορούν την Αντιπολίτευση πως προέβη σε δολιοφθορές σε έναν πετρελαιαγωγό και σε τμήμα του δικτύου ηλεκτροδότησης.

«Όλες οι πλευρές μπορεί να ενέχονται στην χρησιμοποίηση και την κακομεταχείριση ειρηνικών διαδηλωτών και του άμαχου πληθυσμού σε αυτή την όλο και πιο βίαιη σύγκρουση για την εξουσία. Ξεκάθαρα η χώρα παραπαίει και βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου», σημείωσε ο Χάνι Μεγκάλι, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας του Ο.Η.Ε. στη διάρκεια των ερευνών της στην Υεμένη.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή