«Καζάνι που βράζει» τα Σκόπια: Σε αστυνομικό κλοιό το κοινοβούλιο - Επεισόδια και χάος (vids+pics)
Σε πολιτικό αδιέξοδο έχουν μπει τα Σκόπια, όπως φάνηκε και από τα πρωτοφανή επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στο κοινοβούλιο της χώρας.
Ηλεκτρισμένη είναι η ατμόσφαιρα στα Σκόπια, την επομένη της εισβολής οπαδών του απερχόμενου Πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, στο κοινοβούλιο των Σκοπίων.
Μάλιστα, στη διάρκεια των πρωτοφανών επεισοδίων τραυματίστηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι. «70 πολίτες, 22 αστυνομικοί και τρεις βουλευτές μεταφέρθηκαν στο κεντρικό νοσοκομείο των Σκοπίων, ενώ άλλοι επτά άνθρωποι δέχθηκαν φροντίδες σε άλλα ιατρικά ιδρύματα» της πρωτεύουσας, αναφέρει η Αστυνομία σε ανακοίνωσή της.
Μεταξύ των τραυματιών ήταν και ο ηγέτης της αριστερής αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεφ, που χτυπήθηκε στο πρόσωπο.
Οι δρόμοι γύρω από το κοινοβούλιο είναι αποκλεισμένοι από ισχυρή αστυνομική δύναμη, ενώ στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων τα καφέ και τα εστιατόρια είναι γεμάτα με κόσμο που φαίνεται ν' απολαμβάνει το ηλιόλουστο μεσημέρι. Στην ερώτηση πώς βλέπουν τα χθεσινά επεισόδια, αποφεύγουν να απαντήσουν μ' ένα ζεστό χαμόγελο και επικαλούμενοι το «φράγμα της γλώσσας».
Η Μόσχα «βλέπει» ξένο δάκτυλο πίσω από τα επεισόδια
Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα στα Σκόπια, καλεί τους ξένους παράγοντες να σταματήσουν να ασκούν πιέσεις και να δώσουν την δυνατότητα στις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις να καθορίσουν το μέλλον της χώρας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση του εκφράζει την βαθύτατη ανησυχία του για τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην χώρα αυτή, επιρρίπτοντας ευθύνες στην σκοπιανή αντιπολίτευση για την οποία αναφέρει ότι «στις 27 Απριλίου, η αντιπολίτευση, αφού έχασε με βάση τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, επιχείρησε ουσιαστικά να καταλάβει βίαια την εξουσία στην χώρα, εκλέγοντας με δική της πρωτοβουλία τον πρόεδρο της Συνέλευσης (Βουλής) παραβιάζοντας ωμά τις υπάρχουσες διαδικασίες».
«Μια τόσο ακαριαία συντονισμένη αντίδραση αναμφισβήτητα επιβεβαιώνει ότι αυτό που συνέβη σχεδιάστηκε εκ των προτέρων, με την σιωπηρή έγκριση "ξένων συμβούλων" της σκοπιανής αντιπολίτευσης και «επιβεβαιώνει εκ νέου την θέση που λέει ότι κύρια αιτία της παρούσας πολιτικής εσωτερικής κρίσης στα Σκόπια είναι ωμή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της χώρας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα επισημαίνεται ότι «ενώπιον μας βλέπουμε μια απροκάλυπτη χειραγώγηση της βούλησης των πολιτών, με στόχο να αντρέψουν την νόμιμη κυβέρνηση».
Πόποσκι: Καταδικάζουμε τη χρήση βίας, μόνη διέξοδος ο διάλογος
«Πρώτον πρέπει να καταδικάσουμε όλοι τη χρήση βίας η οποία είναι απαράδεκτη. Και όσοι συμμετείχαν σε πράξεις βίας πρέπει να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη. Δεύτερον -και πολύ σημαντικό, πρέπει όλοι να σεβόμαστε τις νόμιμες διαδικασίες, γιατί αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητας της χώρας που είναι πολύ σημαντικό για τους πολίτες μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, προσερχόμενος στη συζήτηση για την Παγκόσμια Στρατηγική και την Ασφάλεια των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην οποία συμμετέχουν και οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες.
«Μόνη διέξοδος είναι ο διάλογος, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε την πολιτική κρίση η οποία δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους», προσέθεσε, τονίζοντας ότι τα Σκόπια «είναι μία πολύ σημαντική χώρα για τη σταθερότητα της περιοχής, και πρέπει να διαλέξουμε το μονοπάτι του διαλόγου».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο τα χθεσινά επεισόδια κλείνουν την πόρτα της χώρας στην ΕΕ, ο κ. Πόποσκι είπε ότι «λιγότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν είναι η κατάλληλη απάντηση για τα Σκόπια. Πρέπει να έχουμε περισσότερη ολοκλήρωση και περισσότερη βεβαιότητα για την ευρωπαϊκή μας ένταξη αν θέλουμε να καταστήσουμε την περιοχή μας ειρηνική και οπωσδήποτε για να σταθεροποιήσουμε τα Σκόπια».
Σχετικά με την επόμενη μέρα στα Σκόπια είπε: «Πιστεύουμε ότι πρώτα από όλα οι θεσμοί πρέπει να είναι υπεύθυνοι για να διασφαλίζουν την ειρήνη και την ασφάλεια στη χώρα, και αυτό πρέπει να είναι το πρώτο μας βήμα, και αμέσως μετά να ανοίξουμε τον διάλογο προκειμένου να διερευνήσουμε την προοπτική πώς να ξεπεράσουμε τη σημερινή κατάσταση χωρίς βία αλλά με σεβασμό στη νομιμότητα, το Σύνταγμά μας και τους νόμους της χώρας».
Σε ερώτηση αν θα υπάρξει σχηματισμός νέας κυβέρνησης, ο κ. Πόποσκι είπε ότι «αυτό πρέπει να είναι σε αντιστοιχία με τους νόμους και τις διαδικασίες του Κοινοβουλίου. Μέχρι χθες το Κοινοβούλιο ακολουθούσε τις νόμιμες διαδικασίες. Δεν χρειάζεται να έχουμε περισσότερες μονομερείς ενέργειες».
Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο αποδέχεται η κυβέρνηση τη χθεσινή εκλογή προέδρου του Κοινοβουλίου ο κ. Πόποσκι τόνισε ότι «δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία και το Κοινοβούλιο δεν ήταν σύμφωνο με το νομικό πλαίσιο της χώρας. Δεν πιστεύουμε ότι προσέφερε περισσότερη σταθερότητα, αλλά το αντίθετο. Πρέπει να έχουμε νομιμότητα αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, σε κάθε περίπτωση ό,τι συνέβη θα πρέπει να καταδικαστεί σε σχέση με τη χρήση βίας και από την άλλη πλευρά ο διάλογος είναι η μόνη οδός που έχουμε μπροστά μας».
Τέλος, υπογράμμισε ότι πρέπει να επανέλθει η σταθερότητα «ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες, αλλιώς ο καθένας θα αρχίσει να λαμβάνει τις αποφάσεις του έξω από τους θεσμούς. Πιστεύω ότι έχουμε πολύ σοβαρές διαφωνίες σε πολλά ζητήματα, αλλά όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να συζητούνται μέσα στο νόμιμο πλαίσιο».
Το χρονικό της εισβολής
Ειδικότερα, εθνικιστές διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, αφού οι βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας εξέλεξαν, για πρώτη φορά, Αλβανό πρόεδρο της Βουλής.
Ο Ταλάτ Τζαφέρι είναι ο πρώτος Αλβανός πρόεδρος του κοινοβουλίου των Σκοπίων αφότου η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την πρώην Γιουγκοσλαβία, το 1991, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες 4 βουλευτές τραυματίστηκαν μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Ζόραν Ζάεφ. Μάλιστα, ένας από τους τραυματίες βουλευτές, ο αλβανικής καταγωγής Ζιγιαντίν Σελά είναι σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση, χτυπημένος από τους εισβολείς.
Οι οπαδοί του Γκρουέφσκι είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή με στόχο να μπλοκάρουν την εκλογή.
Λίγο αργότερα, με ανάρτησή του στο Facebook, ο Γκρουέφσκι κάλεσε τον κόσμο να δείξει αυτοσυγκράτηση.
«Η βία δεν είναι λύση και πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση. Καλώ σε αυτοσυγκράτηση. Ο κόσμος να μην υποκύψει στις προκλήσεις του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SDS) και εκείνων που επιθυμούν να ωθήσουν τη χώρα σε βαθύτερη κρίση και να υλοποιήσουν το σενάριο τους. Πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση. Το VMRO-DPMNE θα αντιταχθεί σε αυτές τις ενέργειες του SDS που στρέφονται κατά του κράτους, με νομικά και πολιτικά δημοκρατικά μέσα», αναφέρει ο Γκρουέφσκι.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr
Δείτε το βίντεο από την εισβολή των διαδηλωτών στη Βουλή
ΗΠΑ και ΕΕ καταδικάζουν τα επεισόδια στα Σκόπια
Οι ξένοι πρέσβεις στα Σκόπια απηύθυναν έκκληση για διάλογο και κάλεσαν τον κόσμο να απέχει από την εμπρηστική ρητορική.
«Αυτή είναι η στιγμή για διάλογο, όχι για βία. Όλοι θα πρέπει να απέχουν από την εμπρηστική ρητορική. Η αστυνομία έχει την ευθύνη για την τήρηση της τάξης» δήλωσε ο Σουηδός πρέσβης Ματ Στάφανσον εξ ονόματος των συναδέλφων του από τις πρεσβείες της ΕΕ και των ΗΠΑ στα Σκόπια.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν καταδίκασαν έντονα σήμερα τις επιθέσεις σε βουλευτές στο κοινοβούλιο στα Σκόπια.
«Τα επεισόδια βίας στη Βουλή είναι εντελώς απαράδεκτα και καλούμε για ηρεμία και συγκράτηση», είπαν οι δύο επίτροποι σε κοινή τους δήλωση χθες, προσθέτοντας ότι «η δημοκρατία πρέπει να ολοκληρώσει την πορεία της. Βλέπουμε θετικά την εκλογή του Ταλάτ Τζαφέρι ως προέδρου της Βουλής, όπως έχει μεταδοθεί».
Στη δήλωσή τους η Μογκερίνι και ο Χαν τόνισαν τη σημασία του πολιτικού διαλόγου στους θεσμούς ως πάγιας θέσης της ΕΕ και προέτρεψαν όλες τις πολιτικές πλευρές «να τιμήσουν το Σύνταγμα της χώρας και να δράσουν στο πνεύμα των δημοκρατικών αξιών, της φιλοτιμίας και της κοινής λογικής».
Καταλήγοντας, τόνισαν στη δήλωσή τους πως «τα Σκόπια αποτελούν υποψήφια για ένταξη χώρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Βουλή για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις ώστε η χώρα να προωθηθεί στο ευρωπαϊκό της μονοπάτι».
Πρόσκληση του προέδρου Ιβάνοφ για επίλυση της κρίσης
Πρόσκληση τους πολιτικούς ηγέτες σε μια συνάντηση σήμερα για να συζητηθούν οι δυνατότητες επίλυσης της κατάστασης που δημιουργήθηκε, απηύθυνε στο διάγγελμά του ο πρόεδρος της Σκοπίων, Γκιόρκι Ιβάνοφ, με αφορμή τις εξελίξεις στα Σκόπια.
«Σε αυτούς τους καιρούς της γενικής ανησυχίας σας καλώ να παραμείνετε ήρεμοι και να μην υποκύψετε σε διάφορες προκλήσεις και χειραγωγήσεις. Για να εκτονωθεί η κατάσταση και να αποτραπεί η βία καλώ όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα να δείξουν υπεύθυνη συμπεριφορά και να υπακούουν στους νόμους της χώρας. Οι βουλευτές είναι οι πιο υπεύθυνοι για να επανέλθει η κατάσταση σύμφωνα με το σύνταγμα, τους νόμους και τους κανόνες της βουλής οι οποίοι σήμερα παραβιάστηκαν. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και έχει επίγνωση των συνεπειών. Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Καλώ τους ηγέτες σε μια συνάντηση αύριο για να εξετάσουμε τις επιλογές για μια λύση» δήλωσε ο Ιβάνοφ.
Ανησυχία του ΥΠΕΞ για την κατάσταση στα Σκόπια
«Με λύπη και ανησυχία διαπιστώνουμε ότι τα Σκόπια διολισθαίνουν σε βαθιά πολιτική κρίση. Κρίση που για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας, της νομιμότητας και του κράτους δικαίου. Σεβασμό -όπως ζητούμε εδώ και χρόνια- στην κουλτούρα του συμβιβασμού και της συναίνεσης. Χωρίς αυτές τις αρχές δημιουργούνται αδιέξοδα και εκρηκτικές καταστάσεις, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών για τις εξελίξεις.
«Η Ελλάδα που διαχρονικά και σταθερά υποστηρίζει την αρχή της μη παρέμβασης στα εσωτερικά γειτονικών χωρών, είναι διατεθειμένη όποτε της ζητηθεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας των Σκοπίων», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Russia Today)