Βενεζουέλα: Σε νέες διαδηλώσεις κατά του «νέου Συντάγματος Μαδούρο» καλεί η αντιπολίτευση
Από τα ξημερώματα σήμερα διαδηλωτές σχεδιάζουν να αποκλείσουν μεγάλες οδικές αρτηρίες και δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα και να ξεκινήσουν την προετοιμασία μίας γιγάντιας διαδήλωσης για αύριο κατά «του πραξικοπήματος και της καταδολίευσης του συντάγματος».
Απόψε, το Κοινοβούλιο, ο μόνος πολιτειακός θεσμός που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, θα συζητήσει τις συνέπειες της απόφασης του Νικολάς Μαδούρο.
Ο Μαδούρο ανακοίνωσε χθες, ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο του Καράκας για την Πρωτομαγιά τη σύγκληση συντακτικής συνέλευσης.
Την ίδια στιγμή σε άλλες συνοικίες της πρωτεύουσας και σε άλλες πόλεις πραγματοποιούνταν διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση του Μαδούρο και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Οπως κάθε φορά, σημαδεύτηκαν από συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας.
«Σύνταγμα του λαού»
Ο Μαδούρο δήλωσε ότι συγκαλεί συντακτική συνέλευση για την κατάρτιση νέου Συντάγματος που θα αντικαταστήσει το Σύνταγμα του 1999. Θα πρόκειται, κατά την αντίληψή του, για μία συντακτική συνέλευση «λαϊκή, των πολιτών και των εργατών», «μία συνέλευση του λαού και όχι των πολιτικών κομμάτων».
Μέρος των 500 μελών της συνέλευσης θα εκλεγούν, εξήγησε, από διάφορους τομείς της κοινωνίας και εκεί θα εκπροσωπούνται για παράδειγμα οι συνταξιούχοι, οι σεξουαλικές μειονότητες, οι ανάπηροι...
Τα υπόλοιπα μέλη «θα εκλεγούν με βάση ένα εδαφικό σύστημα δημοτικού ή τοπικού χαρακτήρα», είπε.
Το νέο Σύνταγμα θα αντικαταστήσει εκείνο του 1999, που έχει καταρτισθεί με πρωτοβουλία του Ούγκο Τσάβες, μέντορα του Μαδούρο. Το Σύνταγμα του 1999 καταρτίσθηκε από 131 μέλη της συντακτικής συνέλευσης που είχαν εκλεγεί με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία και στη συνέχεια εγκρίθηκε με δημοψήφισμα.
Η αντιπολίτευση απέρριψε αμέσως το σχέδιο χαρακτηρίζοντάς το «συνέχιση του πραξικοπήματος του στρατοπέδου του προέδρου κατά του Κοινοβουλίου».
«Ο Μαδούρο ενισχύει το πραξικόπημα και ενισχύει τη βαριά κρίση» που ζει η Βενεζουέλα δήλωσε στο Twitter ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Ενρίκε Καπρίλες, πρώην προεδρικός υποψήφιος.
Με την πρωτοβουλία αυτή, η οποία αποτελεί «λαθροχειρία», η εξουσία θέλει «να δολοφονήσει το Σύνταγμα», γράφει ο Καπρίλες, καλώντας «σε ανυπακοή απέναντι σε αυτόν τον παραλογισμό».
«Το πραξικόπημα συνεχίζεται. Αυτό που συγκαλεί ο Μαδούρο δεν είναι συντακτική αλλά "πορνευτική" (συνέλευση)», δήλωσε άλλο στέλεχος της αντιπολίτευσης, ο βουλευτής Χένρι Ράμος Αγιούπ.
Η αντιπολίτευση, που έχει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο από τις εκλογές του Δεκεμβρίου 2015, κατηγορεί την κυβέρνηση για «πραξικόπημα» από όταν το Ανώτατο Δικαστήριο διεκδίκησε τις εξουσίες του Κοινοβουλίου και κατήργησε την ασυλία των βουλευτών.
Απέναντι στη διεθνή κατακραυγή, το Ανώτατο Δικαστήριο υπαναχώρησε, Αλλά αυτή η απόπειρα εξουδετέρωσης του πολιτειακού θεσμού πυροδότησε κύμα διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη χώρα. Κατά την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν την 1η Απριλίου, 28 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με την εισαγγελία.
«Καταδολίευση»
Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Χούλιο Μπόρχες κάλεσε επίσης τους Βενεζουελάνους να εξεγερθούν κατά της «καταδολίευσης για την εξαπάτηση του λαού».
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η αντιπολίτευση έδωσε το βράδυ μεγάλο κονσέρτο με κατσαρόλες σε πολλές συνοικίες του Καράκας.
Σύμφωνα με τον αναλυτή Εουτζένιο Μαρτίνες, «ο τσαβισμός προκηρύσσει τις μόνες εκλογές που θεωρεί ότι μπορεί να κερδίσει: εκλογή μίας συντακτικής συνέλευσης με τη χειραγώγηση των εκλογικών καταλόγων και του εκλογικού συστήματος».
Μετά την ανακοίνωσή του, ο Μαδούρο συγκάλεσε υπουργούς και στρατιωτική ηγεσία στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα και ανακοίνωσε «νέες μορφές συμμετοχικής δημοκρατίας» χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.