Μειώθηκε το ετήσιο ποσοστό παιδικής θνησιμότητας παγκοσμίως
Ενθαρρυντικά είναι τα νέα στοιχεία που φέρνει στο φως ετήσια έκθεση της Unicef για την θνησιμότητα των παιδιών, με 12.000 λιγότερα «αγγελούδια» να «σβήνουν» καθημερινώς, συγκριτικά με την προηγούμενη δεκαετία.
Ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν ετησίως πριν φθάσουν στην ηλικία των πέντε ετών, μειώθηκε στα 7,6 εκατομμύρια παγκοσμίως το 2010 από 12.000.000 και πλέον το 1990, ανακοίνωσαν χθες η UNICEF και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ακόμα και στην Αφρική όπου το ποσοστό παιδικής θνησιμότητας είναι πολύ υψηλότερο, υπάρχει σημαντική βελτίωση, καθώς οι θάνατοι των παιδιών μειώθηκαν στο μισό και πλέον την τελευταία δεκαετία, ένδειξη ότι ακόμα και στις πιο πτωχές περιοχές έχει σημειωθεί πρόοδος, δήλωσε ο Αντονι Λέικ, εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF.
«Παρά τη βελτίωση, πάνω από 21.000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν», τόνισε ο Λέικ.
Στο διάστημα από το 1990 ως το 2010 ο ετήσιος αριθμός θανάτων παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε μειώθηκε σε 57 ανά 1.000 γεννήσεις από 88 ανά 1.000 γεννήσεις το 1990.
Παρ΄ όλα αυτά, η μείωση της παιδικής θνησιμότητας δεν αγγίζει τους στόχους που έθεσαν τα Ηνωμένα Εθνη το 2000 για μείωση του αριθμού των θανάτων κατά τα δυο τρίτα ως το 2015 και σύμφωνα με το UNICEF και τον Π.Ο.Υ χρειάζονται περισσότερα χρήματα.
Σύμφωνα με την Τσαν, πολλοί είναι οι παράγοντες που συντελούν στη μείωση του ποσοστού της παιδικής θνησιμότητας, ανάμεσά τους η μεγαλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για να νεογέννητα, πρόληψη και θεραπεία των παιδικών ασθενειών, εμβολιασμοί και πρόσβαση σε καθαρό νερό και σε καλύτερη διατροφή.
Η Σιέρα Λεόνε είναι μεταξύ των πέντε χωρών στις οποίες σημειώθηκε η μεγαλύτερη πρόοδος την τελευταία δεκαετία, μαζί με το Νίγηρα, το Μαλάουι, τη Λιβερία και το Τιμόρ-Λέστε.
Περίπου οι μισοί από τους θανάτους παιδιών κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως, σημειώθηκαν σε μόλις πέντε χώρες το 2010: στην Ινδία, τη Νιγηρία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Πακιστάν και την Κίνα.
Τα βρέφη είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Σύμφωνα με την έκθεση της UNICEF και του Π.Ο.Υ, πάνω από το 40% των θανάτων παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών, σημειώνονται κατά τον πρώτο μήνα της γέννησης και πάνω από το 70% κατά το πρώτο έτος της ζωής τους.