Ερντογάν: «Το Ισλάμ και η δημοκρατία δεν αντιφάσκουν»

Το μοντέλο της Τουρκίας θέλησε να προωθήσει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν...
1'

Το μοντέλο της Τουρκίας, όπου κυβερνά το ισλαμικών καταβολών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), θέλησε να προωθήσει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι «Ισλάμ και δημοκρατία δεν αντιφάσκουν» στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στην Τύνιδα.

«Ένας μουσουλμάνος μπορεί να διαχειριστεί ένα κράτος με μεγάλη επιτυχία», δήλωσε ο Ερντογάν από την Τυνησία, τη χώρα από την οποία ξεκίνησε η «Αραβική Άνοιξη» και η οποία αναμένεται να εκλέξει συντακτική συνέλευση στις 23 Οκτωβρίου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ευχήθηκε την επιτυχία της εκλογικής διαδικασίας στην Τυνησία, ώστε να «δείξει στον κόσμο ότι η δημοκρατία και το Ισλάμ μπορούν να συμβαδίσουν».

«Το 99% της Τουρκίας είναι μουσουλμάνοι, όμως είναι ένα κοσμικό, δημοκρατικό κράτος, όπου όλες οι θρησκείες βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο. Ένας μουσουλμάνος, ένας χριστιανός και ένας εβραίος είναι ίσοι σε ένα κοσμικό κράτος», προσέθεσε.

Εννέα μήνες μετά την πτώση του καθεστώτος του προέδρου Μπεν Άλι, οι ισλαμιστές του κόμματος Ενάχντα, οι οποίοι επικαλούνται ανοιχτά το τουρκικό μοντέλο, παρουσιάζονται ως το φαβορί των εκλογών της 23ης Οκτωβρίου.