Σε καθεστώς χούντας η Τουρκία: Συνέλαβαν και τον διευθυντή της Cumhuriyet

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν σήμερα 12 Μαΐου τον διευθυντή της ηλεκτρονικής έκδοσης της καθημερινής αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, της οποίας περίπου είκοσι συνεργάτες έχουν τεθεί υπό κράτηση τους τελευταίους μήνες.
3'

Ο Ογκούζ Γκιουβέν ανακοίνωσε ο ίδιος τη σύλληψή του με ένα τουίτ γύρω στις 07:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας). Η εφημερίδα αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι δεν γνωρίζει ακόμη τους λόγους της σύλληψής του.

Το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ανέφερε από την πλευρά του ότι συνελήφθη σε σχέση με την κάλυψη του θανάτου, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σε τροχαίο δυστύχημα, ενός τούρκου εισαγγελέα στον οποίο είχαν ανατεθεί έρευνες κατά υπόπτων που συνελήφθησαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Το πρακτορείο δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις.

Πολλοί δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι της Cumhuriyet συνελήφθησαν τους τελευταίους μήνες. Ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εφημερίδας, Ακίν Αταλάι, ο διευθυντής της Μουράτ Σαμπουντζού, καθώς και ο ερευνητικός δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ.

Κατηγορούνται είτε ότι ανήκουν είτε ότι υποστηρίζουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το κίνημα του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, ή ακόμη το DHKP-C (μια ακροαριστερή οργάνωση). Κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε φυλάκιση 7,5 έως 43 ετών.

Σφόδρα επικριτική στον πρόεδρο Ερντογάν, η Cunhuriyet, που ιδρύθηκε το 1924, επί των ημερών του πρώην διευθυντή της Τζαν Ντουντάρ είχε κάνει πολλές δημοσιογραφικές επιτυχίες φέροντας σε δύσκολη θέση την εξουσία.

Ο Ντουντάρ, ο οποίος ζει τώρα στη Γερμανία, θεωρείται προδότης από την τουρκική κυβέρνηση επειδή αποκάλυψε το 2015 ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες παρείχαν όπλα στους ισλαμιστές στη Συρία.

Η Τουρκία καταλαμβάνει την 155η θέση σε σύνολο 180 χωρών στην παγκόσμια κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου που κατήρτισε η μκο Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) για το 2017.

Χωρίς τέλος οι συλλήψεις

Στο μεταξύ, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 53 πρώην υπαλλήλους του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης τους οποίους θεωρεί ύποπτους για διασυνδέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, σύμφωνα με την εφημερίδα Haberturk.

Οι εισαγγελείς διέταξαν τη σύλληψη 102 ανθρώπων στο πλαίσιο της σχετικής με το χρηματιστήριο έρευνας, ανέφερε η Haberturk στην ιστοσελίδα της.

Η εφημερίδα Haberturk διευκρινίζει στην ιστοσελίδα της πως οι συλληφθέντες πρώην υπάλληλοι του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης χρησιμοποιούσαν μια εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, την Bylock, η οποία, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, ήταν εργαλείο επικοινωνίας των πραξικοπηματιών.

Κατηγορούνται επίσης, σύμφωνα με τη Haberturk, ότι πραγματοποίησαν συναλλαγές προς όφελος της Bank Asya, μιας τράπεζας που πρόσκειται στον Φετουλάχ Γκιουλέν, η οποία έχασε την άδειά της μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Οι έφοδοι πραγματοποιήθηκαν την αυγή σε 70 διευθύνσεις εναντίον υπόπτων που απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2015.

Εισαγγελείς στην πρωτεύουσα Άγκυρα διέταξαν την κράτηση άλλων 38 ανθρώπων, πρώην υπαλλήλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που συνδέονται με τον Γκιουλέν και τα οποία έκλεισαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το πρακτορείο ανέφερε πως μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί 16 άνθρωποι στην επιχείρηση αυτή που πραγματοποιήθηκε σε 12 επαρχίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις