Ο Λευκός Οίκος αρνείται κατηγορηματικά ότι ο Τραμπ αποκάλυψε κρυφές πληροφορίες στον Λαβρόφ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε πληροφορίες υψηλής διαβάθμισης στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών κατά τη συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα, πιθανώς θέτοντας σε κίνδυνο μια πηγή πληροφοριών για το Ισλαμικό Χαλιφάτο, έγραψε η εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη νυν και πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους.
4'

Αντιδρώντας στο άρθρο της εφημερίδας, ο δεύτερος τη τάξει Δημοκρατικός γερουσιαστής Ντικ Ντέρμπιν χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Τραμπ "επικίνδυνη" και "απερίσκεπτη", ενώ ο Ρεπουμπλικανός Μπομπ Κόρκερ, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, χαρακτήρισε τις κατηγορίες ως "πάρα πολύ ανησυχητικές" αν ισχύουν.

Η εφημερίδα σημείωσε ότι οι πληροφορίες που μετέφερε στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και τον ρώσο πρέσβη Σεργκέι Κίσλιακ ο Τραμπ είχαν παραχωρηθεί από έναν συνεργάτη των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης συμφωνίας για ανταλλαγή πληροφοριών.

Ο συνεργάτης δεν είχε δώσει στην Ουάσιγκτον την άδεια να μοιραστεί το υλικό με τη Μόσχα, και η απόφαση του Τραμπ να το κάνει θέτει σε κίνδυνο τη συνεργασία ενός συμμάχου ο οποίος έχει πρόσβαση στο εσωτερικό του ΙΚ, είπε η Post, επικαλούμενη τους αξιωματούχους ανώνυμα.

Κατά τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ και τον Κίσλιακ, ο Τραμπ δεν ακολούθησε το επίσημο κείμενο και άρχισε να περιγράφει λεπτομέρειες για μια απειλή από το ΙΚ που αφορούσε τη χρήση των φορητών υπολογιστών (laptop) σε αεροπλάνα, είπαν οι αξιωματούχοι στην εφημερίδα.

Στις συνομιλίες του με τους Ρώσους επισήμους, ο Τραμπ φέρεται να περηφανευόταν για τις γνώσεις του των επικείμενων απειλών, λέγοντας ότι ενημερωνόταν "με υπέροχες πληροφορίες κάθε μέρα", είπε αξιωματούχος με γνώση της συζήτησης, σύμφωνα με την Post.

Μετά την αποκάλυψη των πληροφοριών, την οποία πράξη ένας αξιωματούχους περιέγραψε ως αυθόρμητη, οι αξιωματούχοι κάλεσαν άμεσα την Υπηρεσία Κεντρικών Πληροφοριών (CIA) και την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), αμφότερες από τις οποίες έχουν συμφωνίες με μια σειρά συνεργαζόμενων υπηρεσιών πληροφοριών, και τις ενημέρωσαν για όσα συνέβησαν.

Ενώ η αποκάλυψη διαβαθμισμένων θεμάτων με εχθρούς είναι παράνομη για τον περισσότερο κόσμο, ο πρόεδρος έχει το ευρύτατη δικαιοδοσία να αποχαρακτηρίσει μυστικά της κυβέρνησης, πράγμα το οποίο σημαίνει πως οι αποκαλύψεις του Τραμπ δεν αποτελούν νομική παράβαση, πρόσθεσε η εφημερίδα.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Χ.Ρ. Μακμάστερ, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, είπε σε σύντομη ενημέρωση τύπου στον Λευκό Οίκο ότι δεν συζητήθηκε καμία πηγή ή μέθοδος πληροφοριών που δεν ήταν ήδη δημόσια γνωστή, ανέφερε η εφημερίδα. Σε ερώτηση του πρακτορείου Reuters για το άρθρο, ο Μακμάστερ αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις.

"Ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών έκαναν μια ανασκόπηση των κοινών απειλών από τρομοκρατικές οργανώσεις για να περιλάβουν και απειλές στην αεροπορία", είπε ο Μακμάστερ, προσθέτοντας, "Καμία πηγή ή μέθοδος πληροφοριών δεν συζητήθηκε πουθενά (κατά τη συνάντηση), και δεν αποκαλύφθηκε καμία στρατιωτική επιχείρηση που δεν ήταν ήδη δημόσια γνωστή".

Η αναπληρωτής σύμβουλος ασφάλειας Ντίνα Πάουελ επίσης αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι "ο πρόεδρος συζήτησε μόνο τις κοινές απειλές που αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες".

Ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον επίσης αρνήθηκε τις κατηγορίες, αναφέροντας σε δήλωσή του ότι ο Τραμπ και ο Λαβρόφ συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, "μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι κοινές προσπάθειες και απειλές που αφορούν την αντιτρομοκρατία".

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο Reuters ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες προετοιμάζουν σχέδια που θα επεκτείνουν την απαγόρευση μεταφοράς φορητών υπολογιστών στην καμπίνα του αεροσκάφους από επιβάτες σε πτήσεις που κατευθύνονται στις ΗΠΑ από αρκετές χώρες σε εμπόλεμες ζώνες λόγω νέων πληροφοριών ότι ομάδες εξτρεμιστών βελτιώνουν τις τεχνικές της τοποθέτησης βομβών σε φορητούς υπολογιστές.

Οι εκτιμήσεις των αυξανόμενων κινδύνων είναι τόσο σοβαρές ώστε η Ουάσιγκτον εξετάζει την απαγόρευση μεταφοράς λάπτοπ επιβατών από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των και η Βρετανία, σε πτήσεις με προορισμό τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ έχουν συζητήσει τις πληροφορίες με συμμαχικές κυβερνήσεις και αεροπορικές εταιρείες.

Μια πηγή που γνωρίζει το θέμα είπε στο Reuters ότι μέρος τουλάχιστον των πληροφοριών που οδήγησαν στην επέκταση απαγόρευσης των λάπτοπ προήλθαν από μια επιδρομή αμερικανών κομάντο σε μια βάση της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, όπου σκοτώθηκε ένας Αμερικάνος των ειδικών δυνάμεων.

Η πηγή είπε ότι μία από τις πιο ανησυχητικές πτυχές των νέων πληροφοριών είναι ότι αποδεικνύουν πως η Αλ Κάιντα που εδρεύει στην Υεμένη έχει ανακαλύψει τρόπο να παράγει ελάσματα εκρηκτικών τόσο λεπτά ώστε μπορεί να τα αποκρύψει στο εσωτερικό των λάπτοπ χωρίς να είναι εύκολα ανιχνεύσιμα.

ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις