Σε κρίση οι σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας: «Πιθανή απόσυρση των Γερμανών στρατιωτικών από την Τουρκία»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε σήμερα πως το κοινοβούλιο θα κληθεί πιθανόν να ψηφίσει για την απόσυρση των στρατευμάτων που εμπλέκονται στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία από τουρκική στρατιωτική βάση, αν η Άγκυρα επιμείνει στην άρνησή της να επιτρέψει την πρόσβαση Γερμανών βουλευτών στη βάση αυτή.
2'

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν πει στο πρακτορείο Reuters πως μια επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στους περίπου 250 Γερμανούς στρατιωτικούς, που εδρεύουν στο Ιντσιρλίκ για να παρέχουν επιμελητειακή υποστήριξη στον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό, δεν θα ήταν κατάλληλη αυτή τη στιγμή.

Η αντιπαράθεση έχει επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών οι οποίες είχαν ενταθεί ενόψει της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία που απέδωσε στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σαρωτικές νέες εξουσίες.

«Μπορώ μόνο να ελπίσω πως η τουρκική κυβέρνηση θα αλλάξει γνώμη τις ερχόμενες ημέρες. Διαφορετικά, το γερμανικό κοινοβούλιο οπωσδήποτε δεν θα αφήσει τους στρατιώτες στην Τουρκία», δήλωσε ο Γκάμπριελ στη Neue Osnabruecker Zeitung.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες Τρίτη πως το Βερολίνο μπορεί να μετακινήσει αλλού τους στρατιώτες του.

Στην ιστοσελίδα του περιοδικού Spiegel αναφέρεται πως η Γερμανία διερευνά το ενδεχόμενο να επαναδιατάξει τους στρατιώτες στην Ιορδανία. Η Berliner Zeitung ανέφερε πως τα αντιπολιτευόμενα κόμματα Πράσινοι και Αριστερά ζήτησαν να διεξαχθεί ψηφοφορία για την απόσυρση των στρατιωτών.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί σοβαρά έπειτα από μια σειρά διπλωματικών αντιπαραθέσεων.

Η Τουρκία οργίστηκε με την ακύρωση από τη Γερμανία πολιτικών συγκεντρώσεων υπέρ του Ερντογάν πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Τουρκία και είναι έξαλλη για το γεγονός ότι η Γερμανία χορηγεί άσυλο σε Τούρκους που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα οδήγησε σε διώξεις στον τουρκικό στρατό, στο δικαστικό σώμα και στη δημόσια υπηρεσία. Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν πει πως περισσότεροι από 400 τούρκοι πολίτες με διπλωματικά διαβατήρια και άλλες κυβερνητικές άδειες εργασίας έχουν ζητήσει από τότε άσυλο στη Γερμανία.

Η μεγάλης κυκλοφορίας Bild ανέφερε πως δύο τούρκοι στρατηγοί ζήτησαν άσυλο στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης αργά χθες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δύο στρατηγοί θα μεταφερθούν σε κέντρο προσφύγων στο Γκίσεν, κοντά στη Φρανκφούρτη, αφού πέρασαν τη νύχτα κοντά στο αεροδρόμιο. Η γερμανική αστυνομία και το Γραφείο για τους Μετανάστες και τους Πρόσφυγες αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις