Κίνα: Περίπου 900 εκατ. άτομα επισκέπτονται κάθε χρόνο τα κινεζικά μουσεία!
1.297 ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
Συνολικά 30.000 εκθέσεις κατά μέσο όρο πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στα κινεζικά μουσεία, τα οποία υποδέχονται 900 εκατ. επισκέπτες, σύμφωνα με την Κρατική Διοίκηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (SACH). Στα τέλη του 2016 υπήρχαν 4.873 καταγεγραμμένα μουσεία στη χώρα, εκ των οποίων τα 4.246 ή 87,1% έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό, δήλωσε σήμερα ο Λιου Γιουτζού, επικεφαλής της SACH.Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τα μουσεία που τελούν υπό κρατική διαχείριση, υπάρχουν 1.297 μουσεία που είναι αποτέλεσμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας και αντιστοιχούν στο 26,6% του συνολικού αριθμού μουσείων στη χώρα.
Το κτίριο του Εθνικού Μουσείου της Κίνας βρίσκεται στο Πεκίνο, στην ανατολική πλευρά της Πλατείας Τιενανμέν. Έχει έκταση περίπου 200.000τ.μ., ενώ οι 48 εκθεσιακοί του χώροι καταλαμβάνουν 70.000τ.μ., κάτι που το κάνει το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο από άποψη εμβαδού. Από το 2011 μέχρι σήμερα έχει δεχτεί συνολικά περισσότερους από 16.000.000 επισκέπτες, ενώ το νούμερο των επισκεπτών αυξάνεται κατά 2.000.000 άτομα κάθε έτος, φτάνοντας τους 7,450.000 επισκέπτες πέρυσι. Στο μουσείο φτάνουν επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης.
Προκάτοχος του Εθνικού Μουσείου της Κίνας ήταν το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο που ιδρύθηκε το 1912. Τη δεκαετία του '80, ο χώρος του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου χωρίστηκε στο Μουσείο Ιστορίας της Κίνας και στο Μουσείο της Κινέζικης Επανάστασης, μέχρι το 2003, όταν τα δύο μουσεία ενώθηκαν για να δημιουργήσουν το Εθνικό Μουσείο της Κίνας, με επεκτατικά έργα για το νέο μουσείο να ξεκινάνε το 2007.
Το 2011, το νεόκτιστο Εθνικό Μουσείο της Κίνας άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό, με είσοδο χωρίς πληρωμή. Το νέο εθνικό μουσείο έχει ως σκοπό να αναδείξει τόσο την ιστορία όσο και την τέχνη της Κίνας. Επί του παρόντος, το εθνικό μουσείο χωρίζεται σε δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος άξονας σχετίζεται με την ιστορία της χώρας και χωρίζεται σε δύο ιστορικές σειρές, την «Αρχαία Κίνα» και τον «Δρόμο της Αναγέννησης», εξηγώντας την εξέλιξη της κοινωνίας, από τις απαρχές του ανθρώπινου είδους μέχρι την κοινωνία του σήμερα.
Ο δεύτερος άξονας βασίζεται σε συλλογές αντικειμένων, που χωρίζονται θεματικά σε περισσότερες από δέκα εκθεσιακές αίθουσες, όπως για παράδειγμα τα «Αντικείμενα από Ορείχαλκο», η «Βουδιστική Τέχνη», η «Τέχνη των Νομισμάτων», «Καλλιγραφία και Ζωγραφική» κ.α. Επιπλέον, κάθε χρόνο, οργανώνονται από κινέζικα μουσεία, διεθνή μουσεία και προσωπικές συλλογές ή καλλιτέχνες, συνολικά τριάντα με σαρ
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ