Γαλλία: Σε εφαρμογή η απαγόρευση της προσευχής στο δρόμο

Χιλιάδες μουσουλμάνοι στο Παρίσι αναγκάστηκαν χθες για πρώτη φορά, να πάνε σε ένα προσωρινό τόπο λατρείας για την προσευχή...

Γαλλία: Σε εφαρμογή η απαγόρευση της προσευχής στο δρόμο
2'

Χιλιάδες μουσουλμάνοι στο Παρίσι αναγκάστηκαν χθες για πρώτη φορά, να πάνε σε ένα προσωρινό τόπο λατρείας για την προσευχή της Παρασκευής, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή η απαγόρευση των προσευχών στους δρόμους.

Στην απαγόρευση υπήρξαν αντιδράσεις από μια μειοψηφία φανατικών μουσουλμάνων, περιορισμένες μεν, αλλά οργισμένες.

Μια ώρα πριν από την πρώτη προσευχή νεαροί με γενειάδες, πράσινες κορδέλες στο κεφάλι και πανό συγκεντρώθηκαν στην οδό Μιρά, όπου γίνονταν μέχρι τώρα συχνά δημόσιες προσευχές, για να αποθαρρύνουν την μετάβαση των πιστών στο νέο χώρο λατρείας.

«Κανένα σύστημα στο σύμπαν δεν μπορεί να μας ελέγξει πέρα από τον Αλλάχ», φώναζε ένας νεαρός άνδρας. «Υπάρχει περισσότερη αξιοπρέπεια στο να προσεύχεσαι στο γρασίδι από το να προσεύχεσαι στο τζαμί», υποστήριζε ένας δεύτερος.

Το κλίμα ήταν διαφορετικό στον προσωρινό τόπο λατρείας του Παρισιού, όπου ο σεΐχης Μοχάμεντ Σάλαχ Χάμζα επέβλεπε τις προσευχές. «Είναι η αρχή μιας λύσης», είπε. «Οι πιστοί είναι ικανοποιημένοι που βρίσκονται εδώ. Ο χώρος, που μπορεί να φιλοξενεί 2.000, είναι γεμάτος».

Πιστοί εξέφραζαν επίσης αισιοδοξία. «Εδώ είναι καλύτερα από το δρόμο», είπε ένας άνδρας. «Προφανώς (το ότι οι μουσουλμάνοι προσεύχονταν στους δρόμους) σόκαρε τον κόσμο».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Κλοντ Γκεάν, ανακοίνωσε ότι εφεξής οι μουσουλμάνοι στο Παρίσι οφείλουν να πηγαίνουν να προσεύχονται στους δημόσιους χώρους που τους διατίθενται γι' αυτό, ενώ εκκρεμεί η ανέγερση ενός τεράστιου χώρου προσευχής.

Προειδοποίησε ταυτόχρονα πως όσοι δεν υπακούσουν θα αντιμετωπιστούν με αυστηρότητα -και ενδεχομένως χρήση βίας- από την αστυνομία, που τερματίζει την «ανοχή» της προς όσους προσεύχονται στον δρόμο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή