Πολιτικοί ελιγμοί Μπερλουσκόνι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που αγωνίζεται για την επιβίωση της κυβέρνησής του, δήλωσε ότι ...
3'

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που αγωνίζεται για την επιβίωση της κυβέρνησής του, δήλωσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο αφού εγκριθεί ο προϋπολογισμός για το 2011.

Σε επιστολή του προς τους προέδρους των δύο Σωμάτων του κοινοβουλίου, ο Μπερλουσκόνι αναφέρει ότι πρώτα θα δοκιμάσει την ισχύ της κυβερνώσας συμμαχίας στη Γερουσία και αργότερα στην Κάτω Βουλή. Εάν χάσει οποιαδήποτε από τις δύο ψηφοφορίες, θα πρέπει να παραιτηθεί, κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές.

Ο προϋπολογισμός, που η έγκρισή του θεωρείται κρίσιμης σημασίας ώστε να αποφύγει η Ιταλία τις περιπέτειες στις διεθνείς χρηματαγορές, έρχεται στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και μπορεί να πάρει το πράσινο φως από την Άνω Βουλή το νωρίτερο την επόμενη εβδομάδα.

"Η κυβέρνηση προτίθεται να επιβεβαιώσει κατά πόσο υπάρχει εμπιστοσύνη στη Γερουσία και αμέσως μετά στην Κάτω Βουλή", αναφέρει ο Μπερλουσκόνι στην επιστολή του.

Η τύχη της κυβέρνησης είναι ασαφής μετά τον Ιούλιο, όταν, ύστερα από μήνες αντιπαράθεσης, ο Μπερλουσκόνι έθεσε εκτός του κόμματος του Λαού της Ελευθερίας, τον Τζιανφράνκο Φίνι, συνιδρυτή του κόμματος, το 2008. Ο Φίνι έχει ιδρύσει στο μεταξύ το δικό του κόμμα και κρατά δέσμιο τον Μπερλουσκόνι, αφού δεν έχει δεδομένη πλειοψηφία στη Βουλή.

Ο Φίνι ζήτησε την περασμένη Κυριακή την παραίτηση του Μπερλουσκόνι για να δημιουργηθεί μία νέα κεντροδεξιά συμμαχία. Τη Δευτέρα αναμένεται ότι θα αποσύρει από την κυβέρνηση έναν υπουργό, έναν αναπληρωτή υπουργό και δύο υφυπουργούς, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση με τον πρώην σύμμαχό του.

Ο Μπερλουσκόνι, που βρίσκεται ήδη σε δύσκολη θέση λόγω των σεξουαλικών σκανδάλων και βλέποντας τη δημοτικότητά του να έχει πέσει στο 37%, έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί και θέλει να υποχρεώσει τους αντιπάλους του να πάρουν την ευθύνη για την κατάρρευση της κυβέρνησης, προκαλώντας τους να την καταψηφίσουν στο κοινοβούλιο. Ήδη πάντως βρίσκεται αντιμέτωπος με την απόφαση της κεντροαριστεράς να προκαλέσει ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, για την οποία δεν έχει οριστεί ημερομηνία.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι προκαλώντας ο ίδιος ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ο 74χρονος Μπερλουσκόνι προσπαθεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην πολιτική σκακιέρα και να αποτρέψει την πιθανότητα συγκρότησης μίας νέας κυβέρνησης χωρίς τον ίδιο επικεφαλής.

Ζητώντας μάλιστα να γίνει πρώτα η ψηφοφορία στη Γερουσία, όπου εξακολουθεί να ελέγχει την πλειοψηφία, ο Μπερλουσκόνι ελπίζει ότι θα κερδίσει χρόνο πολιτικής ζωής, καθιστώντας πιο δύσκολες τις κινήσεις των αντιπάλων του στην Κάτω Βουλή.

Επιπλέον, εάν υπάρξουν διαφορετικά αποτελέσματα στις ψηφοφορίες για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στα δύο Σώματα της Βουλής, θα είναι πιο δύσκολο για τον πρόεδρο, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, να αναζητήσει το σχηματισμό νέας κυβέρνησης χωρίς την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Εάν πάντως η Ιταλία οδηγηθεί σε εκλογές, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Μπερλουσκόνι έχει περισσότερες πιθανότητες να τις κερδίσει.

Πηγή: AΠΕ